19 / 04 / 2024

Erdoğan Özgörkey, İzmir'in en modern butik otelini yapacak

Erdoğan Özgörkey, İzmir'in en modern butik otelini yapacak

İzmir'in 77 yaşındaki duayen işadamı Özgörkey Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Özgörkey, "Yaklaşık 10 milyon dolarlık yatırımla İzmir'in en modern butik otelini hayata geçireceğiz" dedi



25 yıldır sektöre girmek istediğini belirten duayen işadamı, Hilton Oteli'nin karşısında kalan arsaya çok katlı otel inşa edememenin de üzüntüsünü yaşadığını söyledi.

İzmir'in 77 yaşındaki duayen işadamı Özgörkey Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Özgörkey, içini Yeni Asır'a döktü. 5 yıl önce Özelleştirme İdaresi'nden satın aldıkları ve güçlendirmesini tamamladıkları Konak'taki Merkez Bankası eski binasını, yılbaşında Key Otel olarak hizmete açacaklarını ve büyük bir sevinç içinde olduğunu belirtti. Özgörkey, Hilton Oteli'nin karşısında kalan baba yadigarı dediği arsaya 20 yıldır istediği çok katlı oteli inşa edememenin de üzüntüsünü yaşadığını söyledi. Bürokrasiyi bir türlü aşamadıklarını, yerel yönetimlere kırgın ve kızgın olduğunu belirten Özgörkey, "Bir İzmirli olarak şehrime güzellik kazandırmak istedim. Hepsi buydu. Ama bürokrasiyi aşamadım. 20 yıldır uğraşıyorum sonuç alamadım, bana günah değil mi?" diye konuştu.

İNŞAAT TAMAMLANDI
Özgörkey Grubu olarak yaklaşık 25 yıldır turizm sektörüne girmek istediğini belirten Erdoğan Özgörkey, bunu nihayet yılbaşında Key Otel ile gerçekleştireceklerini dile getirdi. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan 4 milyon liraya satın aldıkları Merkez Bankası eski binasını otele dönüştürdüklerini belirten Özgörkey, inşaatı tamamladıklarını söyledi. Şu anda iç dekorasyonunu sürdürdükleri binayı hizmete açtıklarında yaklaşık 10 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirmiş olacaklarını kaydeden Özgörkey, İzmir'in en modern butik otelini hayata geçirme gayretinde olduklarını söyledi.

34 odalı otelin Özgörkey ailesi için bir turizm okulu niteliğinde olacağını belirten Erdoğan Özgörkey, "Otelin işletmesini kendimiz yapacağız. Farklı bir konsept ve işletme anlayışıyla hayata geçecek olan otel, ailemize turizm okulu olacak. Bu işi seversek yatırımlarımızı da sürdüreceğimize inanıyorum. Şu anda tesisimize genel müdür arıyoruz. Genel müdürü belirledikten sonra ekibi de onun kurmasını sağlayacağız" diye konuştu. Key Otel'in yapımına karar verdikten sonra aceleci davranmayıp yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda butik oteli incelediklerini belirten Özgörkey, sözlerini şöyle sürdürdü; "Hem mimarımız hem biz titiz davranıyoruz. Otelin inşaatı uzun sürdü ama tüm detaylar düşünüldü. Otelimizin içine iki de panoromik asansör yaptık. Tesisimizin karşısındaki Pasaport dalgakıranına marina yapılması planlanıyor. O tesisler bize, biz onlara katkı koyarak birbirimizi tamamlayacağız. Biz grup olarak işimizi iddialı yapmaya çalışıyoruz. İzmir'de pek butik otel yok. Biz en iyisini yaratmaya çabalıyoruz".

Binanın restorasyonu sırasında Merkez Bankası'nın izlerinin de doğal olarak ortadan kalktığını belirten Özgörkey, "Duvar kalınlıkları 40 santimetre olan kasa dairesini konferans salonu yaptık. Bu duvarların betonlarını ağaç keser gibi kestik. Binanın içine 8 bin metrenin üstünde profil boru döşedik. Biraz uzun sürse de inşaatı tamamladık" dedi.

Özgörkey, Hilton Oteli'nin karşısındaki 1.5 dönümlük arsa ile ilgili büyük üzüntü yaşadığını ifade etti. Özgörkey, arsayı babası Ahmet Cemal Özgörkey'in 1940 yılında satın aldığını ve 1942-43 yıllarında 2 katlı iş merkezi inşa ettiğini anlattı. Üst katı Tekel tarafından tütün deposu olarak kullanılan, alt katı ise küçük dükkanların bulunduğu binayı, 20 yıl önce tamamen boşalttıklarını ve bir süre önce de güvenlik nedeniyle yıktırmak zorunda kaldıklarını belirten Özgörkey, bir türlü istedikleri projeyi hayata geçiremediklerini söyledi.

BABADAN MİRAS
1990 yılında arsaya 23-24 katlı bir otel yapmak üzere Konak Belediyesi'ne müracaat ettiklerini belirten Özgörkey, şöyle konuştu: "Arsamıza 5 yıldızlı otel yoğunluğu verilmediği için istediğimiz binayı yapamadık. 8 katlı sıradan bir bina yapmamız istendi. Ama bu arada arsaya inşaat yapılabilmesi için 5 metre çekme mesafesi talep edildi. Yıllarca bununla zaman kaybettik ve sonunda istediklerini kabul ettik. Bu kez de Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu, karşımızda kilise olduğu için 35 metre daha çekme mesafesi bırakmamızı istedi. Buna da 'tamam' dedik. Bu arada bize yukarıya doğru 13 bin metrekare inşaat hakkı verilmesi gerekirken 9 bin 300 metrekare verildi. Bunun tartışması zaman aldı. Sonunda bunu da kabul ettik. Konak Belediyesi ve Koruma Kurulu'ndan geçen otel projemiz,  İzmir  Büyükşehir Meclisi'nden onay almadı. Rahmetli Piriştina döneminde çok katlı bina yapılabilmesi için arsa büyüklüğünün en az 3 bin metrekare olması zorunluluğu getirilmiş. Bizim arsamız bin 500 metrekare olduğu için onay vermediler. Biz de bu karara dava açtık, sonucunu bekliyoruz".

"Şevkimi kaybettim"
Erdoğan Özgörkey, Hilton Oteli'nin karşısındaki arsa ile ilgili olarak Büyükşehir Belediye Meclisi'nden uygun kararın çıkmaması üzerine yatırım şevkini tamamen kaybettiğini, hayallerinin yıkıldığını belirtti.

Otel inşaatını yapamamasının istihdamı da engellediğini belirten Özgörkey, "Oteli yapsaydık, şu an yüzlerce insanı istihdam ediyor olacaktık. Ama olmadı. Benim bir projem engellendi. Belki ben bu arada 3 yatırım daha yapacaktım. İzmir'e çok sayıda otel yapmayı istiyordum ama bu sıkıntı yüzünden hiç biri hayata geçemedi. 20 yıldır istediğim binayı yapamadığım arsaya vergi ödedim. Üstelik üzerinde köhne bina varken vergisi daha azdı. Şimdi binayı yıkınca arsa vergisi oldu ve iki katına çıktı. Bana günah değil mi?" dedi.

"Hayattayken sattırmam"
Erdoğan Özgörkey, Hilton Oteli'nin karşısındaki arsanın manevi değerinin büyük olduğunu belirtti. Yerel yönetimlere kırgın olduğunu dile getiren Özgörkey, yaşadığı sürece arsasını sattırmayacağını kaydetti. Çocuklarının arsayı satmayı pek çok kez teklif ettiğini ve çok sayıda yatırımcıdan da teklif aldığını belirten Özgörkey, "Ben yaşarken arsayı sattırmam. Ama çocuklarım benden sonra satabilir. O arsaya yapacağım otel için 1997'de Crowne Plaza ile sözleşme bile imzalamıştım. Bina için 15-20 milyon dolar harcayacaktım. Her şey hazırdı, ama olamadı" dedi.
YeniAsır/İlker Çoban


Geri Dön