29 / 03 / 2024

Erdoğan'dan Libya'ya: Parlamento binanızı yapalım!

Erdoğan'dan Libya'ya: Parlamento binanızı yapalım!

Tunus ve Mısır 'ın ardından Kaddafi 'yi deviren Libya 'ya geçen Erdoğan, Misrata 'da bir yetimhane yapacaklarını söyleyerek, “Libya 'da, Trablus 'ta parlamento binasını yapalım istiyoruz' dedi



Tunus ve Mısır 'ın ardından Kaddafi 'yi deviren Libya 'ya geçti. Ülkenin yeni lideri Abdülcelil 'le baş başa görüşen Erdoğan, başkent Trablus 'taki şžehitler Meydanı 'nda önce cuma namazı kıldı, ardından da Libyalılara seslendi. Kaddafi yanlılarına “Kardeşlerinizle kucaklaşın ” çağrısı yapan Başbakan, otoriter rejimlerin geleceğinin olmadığını vurgulayarak, “Suriye 'de de halkına zulmedenler ayakta kalamayacaklardır ” dedi.BAşžBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, uluslararası medyanın da büyük önem verdiği Arap Baharı turunun son durağı olan Libya 'dan, Suriye Lideri Beşar Esad 'a seslendi. Devrik lider Muammer Kaddafi 'nin, başkent Trablus 'taki sembolik yeri olarak bilinen “Yeşil Meydan ”da Cuma namazını kılan Başbakan, daha sonra Libyalılara seslendi. Artık “şžehitler Meydanı ” diye bilinen yerde kurulan platformda konuşan Erdoğan, Arap Baharı gezilerini özetlerken, Kaddafi yanlılarına “Kardeşlerinizle kucaklaşın ” diye seslendi. Başbakan Erdoğan, Suriye 'deki rejimin de çökeceğini öne sürdü. İşte Erdoğan 'ın Trablus 'taki konuşmasından satırbaşları:

Kan dökmek yakışmaz

“Libya halkının özgürlük ve demokrasi mücadelesini zaferle sonuçlandırdığına şahit olmak, benim için büyük bir heyecandır, büyük bir mutluluktur. Buradan Sirte 'ye sesleniyorum, buradan Bin Velid 'e sesleniyorum, buradan Seba 'ya sesleniyorum: Gelin, 10 bin civarında kardeşiniz şu anda aç, susuz. Buradaki kardeşlerinizle kucaklaşın. Kan dökmek bize yakışmıyor. Bir olalım, beraber olalım ve bu birliğimiz, beraberliğimiz Libya 'nın özgürlüğünü, Libya 'nın bir an önce en ileri ülkeler seviyesine çıkmasını sağlasın. Diyorum ki; halkın gücü ve iradesi önünde hiçbir yönetimin duramayacağını bütün dünyaya sizler gösterdiniz. Bu uğurda hayatlarını kaybeden Libyalı kardeşlerime Allah 'tan rahmet diliyorum. Geride kalanlara sabırlar diliyorum.

Mücadelenizi kutlarım

Dün Tunus 'taydım. Yasemin Devrimi 'ni gerçekleştirenleri selamladım. Ondan önceki iki gün Mısır 'daydım. Arap Baharı 'nı estirenleri selamladım. Bugün sizlerleyim. şžunu unutmayın; Suriye 'de de halkına zulmedenler ayakta kalamayacaklardır. Zira zulüm ile abad olunmaz. Artık otokrasi dönemleri bitiyor. Totaliter rejimler gidiyor. Artık halkın iktidarı geliyor ve ben, mücadelenizi tebrik ediyorum. Bütün şehitlerimize rahmet diliyorum. Mustafa Abdülcelil kardeşime, Mahmud Cibril kardeşime, Geçiş Konseyi 'nin tüm mensuplarına başarılar diliyorum. Bir olun, beraber olun. Aranıza nifak sokmak isteyen güçlere asla uymayın. Libya 'nın yeraltı zenginlikleri üzerinde hesap yapanlara asla prim vermeyin. Libya, Libyalılar 'ındır. Hepinizi Allah 'a emanet ediyorum. ”

Abdülcelil 'le baş başa

Erdoğan, Trablus Havalimanı 'nda kendisini sıcak bir şekilde karşılayan Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) Başkanı Mustafa Abdülcelil 'le baş başa görüştü. Trablus 'un kurtarılması sırasında birçok gazetecinin hapis kaldığı Rixos Otel 'de gerçekleştirilen görüşme bir saat sürdü. Ayrıca Türk heyetinde bulunan yetkililer de, Libyalı mevkidaşlarıyla görüşmeler yaptı.

Miting gibi

ARAP Baharı turunun son durağı olan Libya 'da da yoğun ilgiyle karşılanan Başbakan Tayyip Erdoğan, cuma namazını kıldığı ülkedeki isyanın simgesi şžehitler Meydanı 'ndan Libya halkına seslendi. Erdoğan 'ı ellerinde Türk ve Libya bayraklarını sallayarak dinleyen Libyalılar, “Hoşgeldiniz Başbakan ” pankartları açtı. Başbakan Erdoğan, büyük ilgiyle karşılanan konuşmasını bitirdikten sonra, UGK Başkanı Mustafa Abdülcelil ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu 'yla birlikte halkı selamladı.

Parlamento binanızı biz yapalım

BAşžBAKAN Tayyip Erdoğan, UGK Başkanı Mustafa Abdülcelil 'le yaptığı görüşmeden sonra basın mensuplarının karşısına çıktı. şžehitler Meydanı 'nda Kaddafi yanlılarına yaptığı “Direnişi bırakın çağrısını ” yineleyen Başbakan, şunları söyledi: “Bilesiniz ki; bu işin sonu Bingazi 'de ne olduysa, Trablus 'ta ne olduysa, Sirte 'de de, Saba 'da da, diğerlerinde de öyle olacaktır. çünkü hiçbir zaman halkın isteklerine aykırı bir direniş sonuna kadar sürmez. Er veya geç halkın istekleri gerçekleşecektir. şžu anda Libya halkı ne istediğini ortaya koymuştur ve bu da çok açık, net ortadadır. Bu bir özgürlük mücadelesidir, bu bir demokrasi mücadelesidir. Bu mücadelede yeni dönem görülmüştür diye inanıyorum. ” Libya 'nın “yeni bir Irak ” olmaması için gerekli adımların atılması gerektiğini savunan Erdoğan, bu dönemde Türkiye 'nin Libya 'ya vereceği desteklere de değindi.

Libya 'da okulların yakında açılacağını hatırlatan Erdoğan, Türkiye 'nin okulların restorasyonuna yönelik hizmet vereceğini açıkladı. Aynı şekilde karakol, adliye gibi tahrip olan yerlerin restorasyonunu süratle yapacaklarını belirten Erdoğan, Misrata 'da bir yetimhane yapacaklarını söyleyerek şöyle konuştu: “Libya 'da, Trablus 'ta parlamento binasını yapalım istiyoruz ve bu parlamento binasıyla da yeni süreçte gerçek demokrasinin olduğu Libya 'da parlamento üyeleri hizmetlerini bu yeni binada vermeye başlasın. Önümüzdeki dönemde kardeş Libya halkının özellikle her alandaki ihtiyaçları noktasında, siyasi, askeri, ekonomik, ticari, altyapı, üstyapı bütün çalışmalarda bizler Türkiye olarak yanında olacağız. El ele vereceğiz, omuz omuza vereceğiz. ”

Laikliği dinsizlik kabul etmem

Laiklik konusuyla ilgili olarak gündeme gelen açıklamalarına da değinen Erdoğan, “Gerek Mısır 'da gerekse Tunus 'ta laiklik üzerine yaptığım açıklamalarda sanırım tercüme hatası oldu. Türkiye 'de benim bu konudaki düşüncelerim iyi bilinir. Türk halkı bunu çok iyi bildiği için zaten yüzde 50 destek veriyor. Ben laikliği dinsizlik veya din karşıtlığı olarak kabul etmiyorum. Partimin programında laiklik tanımı bellidir. Kişi laik olmaz, devlet laik olur. Bir lider, Müslüman olarak laik bir devleti yönetirken tüm inanç gruplarına eşit mesafede olur. Ve bütün inanç grupları devletin güvencesi altındadır ” diye konuştu.

çok sıkı güvenlik

LİBYA ziyareti sırasında Başbakan Erdoğan çok sıkı korundu. Erdoğan Trablus 'taki şžehitler Meydanı 'na ulaşmadan önce, meydana açılan tüm yollar kapatıldı. Türk güvenlik güçleri ile Libyalı muhalif güç mensupları, meydanın çevresinde çok geniş güvenlik önlemleri aldı.

Hürriyet


Geri Dön