25 / 04 / 2024

Eren Talu: Para pazartesi geliyor, stadyum 2010'da biter

Eren Talu: Para pazartesi geliyor, stadyum 2010'da biter

Seyrantepe stadı gecikince TOKİ'nin ihtar gönderdiği Talu, "100 milyon dolar yatırdım, vazgeçmem. Abu Dabili ortağım pazartesi gelecek ve finans sıkıntısını çözeceğiz" dedi



Galatasaray kulübü için Seyrantepe'de inşa edilecek Aslantepe Stadyumu'nu 6 ay geciktirince  TOKİ  tarafından ikinci kez ihtar edilen müteahhit Eren Talu, "Bu işe 100 milyon dolar yatırdım, asla vazgeçmem" dedi. TOKİ'nin istediği düzeltmeleri yaparak işe devam edeceklerini kaydeden Talu, "Finans sıkıntısını çözmek için Abu Dabili ortaklarım pazartesi günü Türkiye'ye gelecek. Kendileriyle görüşüp ne gerekiyorsa yapacağız" diye konuştu.
Seyrantepe stadı projesine 85 milyonu nakit, 15 milyonu teminat mektubu olmak üzere 100 milyon dolar harcadıklarını belirten Talu, "Bu saatten sonra kimse bu işi bırakıp gitmez" dedi.

`İhtarname iyi oldu'
Stadın tamamlanması için 125 milyon dolara ihtiyaç olduğunu kaydeden Talu, şöyle konuştu:
"Ortaklarımızla birlikte öncelikli olarak stadın krediyle tamamlanmasına çalıştık. Halkbank'la bu işin başından beri görüşüyoruz. Hattâ kredi bu süreçte hâlâ çıkabilir. İhtarnamenin çekilmiş olması da bir anlamda iyi oldu. İşin önemi anlaşıldı."
TOKİ'nin çektiği ihtarnamenin henüz ellerine geçmediğini belirten Talu, "Ancak çektik diyorlarsa, gelmek üzeredir" dedi. Bu süreçte TOKİ üst yönetimiyle görüşmediklerini kaydeden Talu, "Bir görüşmemiz olmadı. Zaten işlerimizi TOKİ'nin İstanbul ofisi kanalıyla yürütüyoruz. Biz İstanbul ofisine bağlı olarak çalışıyoruz" diye konuştu.

`Nisanda teslim ederiz'
İhtarname geldikten sonra 30 günlük sürenin başlayacağını kaydeden Talu, "Bu ihtarnamede TOKİ bazı düzeltmeler isteyecek. Biz de bu düzeltmeleri yapacağız. Stat inşaatında 6 aylık bir gecikme var. Kredi konusunu halledip, haziran ayında başlarsak stadı Nisan 2010'da teslim ederiz" dedi. Talu, stat teslim edildikten sonra projenin Ali Sami Yen etabının ve bu etapla birlikte TOKİ'ye ödemelerinin başlayacağını söyledi.

`Kimse mahkeme istemez'
Sözleşmenin iptal edilmesi halinde hukuki süreç başlatacaklarını kaydeden Talu, "Bu süreç çok uzun süreceğinden bu yola gidileceğini sanmıyorum. İki taraf için de zor olur" dedi. Sözleşmenin iptali halinde şirket olarak doğacak hak ve yükümlülüklerin çok detaylı bir konu olduğunu ifade eden Talu, "Çok fazla bileşenleri olan bir süreç" dedi.

Çoğunluk hissesi Abu Dabililerde
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli Dhabi ve Zarooni şirketleri 3 Kasım 2008'de Eren Talu-Alke İnşaat'a ortak oldu.
3 Kasım 2008'de 50 milyon lira sermayeyle kurulan Dhabi Erentalu Alke İnşaat Anonim Şirketi, 10 Kasım 2008'de sermayesini 75 milyon liraya çıkardı.
Şirkette, Dhabi Erentalu Alke İnşaat'ın yüzde 51 oranında A grubu hissesi bulunuyor. B grubu hisselerin dağılımı ise şöyle: Eren Talu Mimarlık yüzde 33, Alke İnşaat yüzde 5, Necati Eren Talu yüzde 1, Eren Talu Gayrimenkul yüzde 10.
Fehim Genç/Hürriyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Eren Talu: Seyrantepe'nin ortaklık yapısı değişebilir

Seyrantepe Projesi'nin ortaklarından Talu, TOKİ'nin ihtarıyla birlikte projede ortaklık yapısının değişebileceğini belirterek, "Dhabi/Zarooni ortaklığının hisse payı yüzde 70'e çıkabilir" dedi

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından gelir paylaşımı modeli ile ihale edilen Galatasaray'ın Seyrantepe Spor Kompleksi Projesi'nde ikinci uyarı süreciyle beraber, projenin ortaklık yapısının değişme ihtimali gündeme geldi. TOKİ'nin 13 Ekim 2009'da bitirilmesi öngörülen garantör ve kefalet problemleri nedeniyle projeyi yapan Eren Talu Dhabi Group-Al Zaroni ortaklığına geçtiğimiz gün ihtar çektiğini açıklamasının ardından grup, kendi içinde ortaklık yapısını ele almaya başladı. Projenin ortaklarından Eren Talu, yaşanan durumun projedeki ortaklık durumunu değiştirebileceğini söyledi. Talu, "Şu anda projede bizim payımız yüzde 49, Dhabi Group-Al Zarooni ortaklığının payı yüzde 51. Bu ortaklık yapısı değişebilir. Biz hisselerimizi yüzde 30'a kadar düşürebiliriz. Ortağımızın hisse payı yüzde 70'e çıkabilir" diye konuştu.

TALU, ABU DABİ'YE GİDİYOR
Eren Talu, konu ile ilgili pazartesi günü Abu Dabi'ye giderek ortaklarıyla görüşme yapacaklarını ve B planı yapacaklarını bildirdi. Kefaletin uluslararası ortaklar tarafından oluşturulacağını kaydeden Talu, projeye yeni bir ortak eklenmesinin ise söz konusu olmadığını belirtti. TOKİ Başkan Yardımcısı Ercan Tıraş, önceki gün projede inşaatta yaşanan gelişmeler nedeniyle şirkete ihtar çektiklerini açıklamıştı. Şirkete ikinci ihtarı çektiklerini hatırlatan Tıraş, firmaya 1 ay süre vereceklerini, firmanın vereceği yanıtın uygun bulunmaması halinde ise TOKİ'nin ihaleyi iptal edebileceğini bildirmişti. Talu ise şimdi yaşanan sürecin bir iptal süreci olmadığını, sadece bir uyarı süreci olduğunu belirtti. İhtarın kendilerine henüz ulaşmadığını, haberi basından öğrendiklerini de kaydeden Talu, Halk Bankası ve TOKİ ile pazartesi günü bir toplantı yaptıklarını, salı günü yaptıkları ikinci toplantıdan da bir sonuç çıkmadığını söyledi.

'180 MİLYON $ YATIRDIK GERİ DÖNMEYİZ'
Projeye şimdiye kadar 180 milyon dolar yatırdıklarını ve bu aşamadan sonra geri dönmeyeceklerini belirten Talu, "Hiçbir ülkede bu büyüklükteki projelerin tamamı özkaynaklarla yapılmaz. Haziran sonuna kadar bir çözüm bulmamız lazım. Kimse bugüne kadar buraya yatırdığı paraları yakmaz. Ne biz, Şeyh Al Nahayan ne de Zarooni Group'un geçmişinde böyle bir başarısızlık var" dedi.

'YALNIZ HİSSEDİYORDUM BAŞBAKAN'A TEŞEKKÜR'
Bir açıklama yapan Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak da, Seyrantepe projesinin mutlaka biteceğini vurgulayarak, "Başbakan, Galatasaray ve TOKİ sorunların çözümü için formül bulmaya çalışıyoruz. Başlamış proje mutlaka biter" dedi. Talu da, "Başbakan'ın stadın bitirilmesi için çabasını gördüm, çok mutlu oldum. Kendimi bu projede çok yalnız hissediyordum. Bu, Eren Talu'nun tek başına bitirebileceği bir proje değildi. Başbakan'a teşekkür ediyorum" diye konuştu. Talu, kredide sorun çıkacağı düşüncesinde haklı çıktığını belirtirken, "Körfezli ortaklarımızla 180 milyon dolar yatırdık. Türkiye'de buna kredi bulabileceklerine inanıyorlardı. Ben haklı çıktım" dedi.

İLK İHTARDA ABU DABİ'Lİ ORTAK GELDİ
TOKİ'nin Galatasaray Spor Kulübü'nün kullanımına sunulmak üzere 2007'de Seyrantepe Stadı için açtığı ihaleyi, Eren Talu-Alke İnşaat ortak girişim grubu idareye ödenecek tutar için 334 milyon 567 bin 890 YTL, toplam gelir tutarı olarak da 777 milyon 777 bin 777 YTL ile en yüksek teklifi vererek kazandı. TOKİ, projeden kaynaklanan sorunlar nedeniyle ortaklığa ilk ihtarnameyi çekince, Kasım 2008'de Talu, Abu Dabi Şeyhi Al Nahayan'ın şirketi Dhabi Group ve Al Zarooni'yi projeye yüzde 51 hisseyle ortak etti.
Dilek Taş/Sabah

Bakan'dan G.Saray'ı rahatlatan açıklama

Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Galatasaray'ın Seyrantepe projesiyle ilgili, "Kulüp, TOKİ ve sayın Başbakanımız bir formül bulmaya çalışıyor. Başlamış proje mutlaka biter" dedi

Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Galatasaray'ın stad projesiyle ilgili bir garantörlük ve kefalet probleminin olduğunu belirterek, "Galatasaray Kulübü, TOKİ ve Başbakanımız bir formül bulmaya çalışıyor" dedi. Açılış ve temel atma törenlerine katılmak üzere Kocaeli'ne giden Bakan Özak, Kocaeli Valisi Gökhan Sözer'i makamında ziyaret etti. Burada soruları cevaplayan Bakan Özak, bir gazetecinin, TOKİ'nin, Galatasaray'ın Seyrantepe projesiyle ilgili yüklenici firmaya ihtarname çektiğini hatırlatması ve gelinen süreci değerlendirmesini istemesi üzerine şunları söyledi:

HEP BERABER ÇÖZMEYE ÇALIŞIYORUZ

"Ali Sami Yen Stadı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün, stadı vererek, yeni bir modelle TOKİ'nin de önderliğinde stat yapılması istendi. Hem Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, hem de TOKİ kazanacaktı, Galatasaray da bu stadı kullanacaktı. Orada bir garantörlük ve kefalet sorunu var. Sorun çıkınca TOKİ'nin kuruluş yasası gereği bu sorunun çözümü gerekti. İhtarname çekilip çekilmediğini bilmiyorum ama bu sorunu hep beraber çözmeye çalışıyoruz. Galatasaray, TOKİ ve Başbakanımız formül bulmaya çalışıyor. Başlamış proje mutlaka biter." Özak, Turkcell Süper Lig'de hangi takımın şampiyon olacağına yönelik bir tahmini olup olmadığını sorması üzerine, "Beşiktaş daha avantajlı görünüyor ama futbol bu"dedi.

Talu: B planını uygulayacağız

Bakan Özak'ın açıklamalarını değerlendiren proje ortaklarından Eren Talu, çabaların sonuç vermesini umduklarını belirterek, "Başbakanımız ve Sayın Bakanımıza çok müteşekkirim. Ben de öyle bir destek olmadığı için kendimi çok yalnız hissediyordum. Bu proje Türkiye'nin projesidir. Biz bu projeye 80 milyon dolar yatırım yaptık. Daha da fazla yatırım yapmak istiyoruz. Krizden önce temlikle kredi bulabiliyorduk. Bugün bulamıyoruz. TOKİ kefil olmayı kabul etti. Halk Bankası bu kefaletten dolayı bize önce kredi vermeyi kabul etti. Daha sonra karamsar kaldılar. Biz de ortaklarımızla B planı uygulayacağız" dedi.
Yenişafak

Başbakan devreye girdi Cimbom'un stadı bitecek

İnşaattaki gecikmeler nedeniyle Toplu Konut İdaresi'nin ihtar çektiği ve yüklenici Eren Talu'ya bir ay süre tanıdığı Aslantepe projesinde Başbakan Erdoğan devreye girdi. Sorunun çözümü için formül aranıyor.

SEYRANTEPE'DE inşa edilen Aslantepe projesindeki gecikmeler nedeniyle Toplu Konut İdaresi, projenin yüklenicisi Eren Talu'ya ihtar çekerek bir aylık süre tanırken, devreye Başbakan Erdoğan girdi. Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Galatasaray'ın Seyrantepe projesiyle ilgili Galatasaray Kulübü, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın bir formül bulmaya çalıştığını belirterek `Başlamış proje mutlaka biter' dedi. Çeşitli açılış ve temel atma törenlerine katılmak üzere Kocaeli'ye gelen Bakan Özak, Kocaeli Valisi Gökhan Sözer'i makamında ziyaret etti. Ziyarette Bakan Özak, bir gazetecinin, TOKİ'nin, Galatasaray'ın Seyrantepe projesiyle ilgili yüklenici firmaya ihtarname çektiğini hatırlatması ve gelinen süreci değerlendirmesini istemesi üzerine, Başbakan Erdoğan'ın sporcu ve futbolcu geçmişi olmasının da etkisiyle stadların Avrupa standartlarına getirilmesini amaçladıklarını söyledi.

MODERN STADLAR İSTİYORUZ

BU konuyla ilgili ilk çalışmayı Kayseri'de yaptıklarını dile getiren Özak, ikinci örneklerinin Trabzon, Bursa, Konya, Antalya'da olabileceğini, Antalya'daki projenin plan iptali nedeniyle duraksadığını, hatta Antalya'da yapılması planlanan Basketbol Dünya Şampiyonası'nı bu duraksama nedeniyle 15 Temmuz'a kadar askıya aldıklarını kaydetti. `'Biz, daha modern statlarda, daha çağdaş şartlarda vatandaşlarımızın müsabaka izlemesini ve müsabaka yapılmasını istiyoruz'' diyen Özak, şu bilgileri verdi:

MUTLAKA BİTER

`ALİ Sami Yen Stadı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün, bu stadı vererek, yeni bir modelle TOKİ'nin de önderliğinde stad yapılması istendi. Hem Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, hem de TOKİ kazanacaktı, Galatasaray da bu stadı kullanacaktı. Orada bir garantörlük ve kefalet sorunu var. Böyle bir sorun çıkınca TOKİ'nin kuruluş yasası gereği bu sorunun çözümü gerekti. TOKİ'nin ihtarname çekip çekmediğini bilmiyorum ama bu sorunu hep beraber çözmeye çalışıyoruz. Galatasaray Kulübü, TOKİ ve sayın Başbakanımız bir formül bulmaya çalışıyor. Başlamış proje mutlaka biter.' AA

İnşaatı bittiğinde Türkiye'nin en modern stadı olacak


 Kapasitesi 52 bin kişi.

 Otopark kapasitesi toplam 4 bin 500 (3 bini kapalı otopark)

 Şeffaf çatı sayesinde çimler her gün ışık görecek

 Açılır kapanır çatı en hafif malzemeden yapılacak

 Çatıda bulunan toplam 14 modül tek tek veya aynı anda kapatılabiliyor.

 Tribün düzeninde, bütün seyircilere 60 ile 90 derece görüş açısı veriliyor.

 Bin 200 kişilik özel loca bölümü var.

 300 metrekarelik Wembley tipi özel soyunma odası tasarlandı.

 Stadda ayrıca VIP için 900 adet özel park yeri bulunuyor

 Stad girişinde 84 adet turnike var ve stada girişler turnike başına saate 660 kişi şeklinde planlanarak giriş-çıkış kolaylığı da sağlanıyor.

 Stad, 8 dakikadan az bir sürede boşalacak.
Star

Özak: Seyrantepe mutlaka biter

Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Seyrantepe projesinin mutlaka biteceğini söyledi. Özak,"Başbakan, Galatasaray ve TOKİ sorunların çözümü için formül bulmaya çalışıyor" dedi. Kocaeli'nde konuşan Özak,"Seyrantepe projesine Başbakanımız çok destek verdi. Burada hem TOKİ hem de Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü kazanıyordu. Orada bir garantörlük ve kefalet sorunu var. Biz de bunu çözmeye çalışıyoruz. Başbakan, Galatasaray ve TOKİ ile birlikte bir formül bulmaya çalışıyor. Proje mutlaka biter" dedi.

Gazete Habertürk


Geri Dön