26 / 04 / 2024

Erhan Boysanoğlu: Konut satışları eylülde canlanır

Erhan Boysanoğlu: Konut satışları eylülde canlanır

MESA Yönetim Kurulu Başkanı Boysanoğlu, MESA'nın 40. kuruluş yılı nedeniyle Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte basın mensuplarıyla bir araya geldi



MESA Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, MESA'nın sektörde 40. yılında 12 milyar liraya yakın bir iş hacmine ulaştığını, 2008 yılı konsolide cirosunun 520 milyon lira olduğunu belirterek, geçen yıl taahhüt işinde dünyadaki en büyük 225 şirket arasında yer aldıklarını bildirdi.

Boysanoğlu, dün, MESA'nın 40. kuruluş yılı nedeniyle Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte basın mensuplarıyla bir araya geldiği akşam yemeğinde, şirketin projeleri hakkında bilgi verdi.

MESA'nın sektörde 40. yılında 12 milyar liraya yakın bir iş hacmine ulaştığını ve 3 nesle konut yaptığını anlatan Boysanoğlu, geliştirdikleri projelerle orta büyüklükte bir kent oluşturmanın mümkün olduğunu belirtti. 7 bin 500 kişiye varan istihdam yarattıklarını, 7 milyon metrekare inşaat yaptıklarını, 700 bin ağaç diktiklerini vurgulayan Boysanoğlu, Türkiye'ye ilk defa ağaç nakil araçlarını getirdiklerini söyledi. Boysanoğlu, 1976 yıllında getirdikleri tünel kalıp sistemi teknolojisini daha sonra ilk defa Libya'ya, sonra da Rusya ve Letonya'ya taşıdıklarını belirterek, şu an bu teknolojiyi 36 ülkeye satan dünyadaki en büyük tünel kalıp üreticisi kuruluşa sahip olduklarını bildirdi.

"2008 yılında taahhüt işinde dünyadaki en büyük 225 şirket arasında yer aldık" diyen Boysanoğlu, genelde yurt dışında yatırım işi yapan bir şirket olmalarına rağmen taahhüt işinde bile bu 225 şirket arasında yer alma başarısı gösterdiklerine dikkat çekti.

MESA'nın 2008 konsolide cirosunun 520 milyon lira olduğunu söyleyen Boysanoğlu, 40 yıllık süreçte Türkiye'de 10'a yakın krizle karşılaştıklarını ve çok büyük tecrübe edindiklerini ifade ederek, şöyle devam etti: 40. yılı, krizden uzak büyümenin yüzde 8-9'lara vardığı, işsizliğin yüzde 5'in altında kaldığı bir ortamda kutlamak isterdim. Ama ne yazık ki hala dibini görüp görmediğini tartıştığımız, yüzde 4 büyüme planlayıp, bugün yüzde 4'e yakın küçülme tartıştığımız bir durumdayız. Ama yine de inanıyorum geçmiş tecrübelerimiz bu krizi de aşmada bizi başarılı kılacaktır."

Boysanoğlu, kriz döneminde işçi çıkarmadıklarını belirterek, sadece 3-4 yıl önce gündemlerine aldıkları 30-40 yıllık bazı üst seviye personeli değişime tutma planlarını geçen yıl uyguladıklarını, gençleşmeye gittiklerini anlattı.

Yurt dışı ve yurt içi projeleri hakkında bilgi veren Boysanoğlu, Libya'da Derne ve Trablus'ta iki taahhüt projelerinin olduğunu, Azerbaycan'da Belçikalılarla Cumhurbaşkanlığı rezidansını yaptıklarını, Kazakistan'daki işlerini ise şu anda dondurduklarını söyledi. Boysanoğlu, İstanbul'da Bahçeşehir'deki son etapları durdurduklarını ama mevcutların satışının sürdüğünü, Çengelköy projesine başladıklarını, Ankara'da da Park Oran projesini, Eskişehir yolu üzerinde Çamlıpark projesini yürüttüklerini, Urla'da yeni projelerinin devam ettiğini, Bodrum'da da satışlarının sürdüğünü anlattı.

"Krizden çıkış zamanlamasını tespit etmek çok mümkün değil"

Krizin konut satışlarına etkisinin sorulması üzerine Boysanoğlu, enflasyon artı krizle beraber satışlar yavaşlayınca daha küçük, daha doğru rantlar elde edilmeye başladığını ifade etti. Konut sektörünün krizden çok önceden etkilenmeye başladığını, dolayısıyla geriye dönüşün de diğer sektörlerden geç olduğunu anlatan Boysanoğlu, "Krizden çıkış zamanlamasını tespit etmek çok mümkün değil, sene başında 2010'un ortasını bulur diye düşünüyordum. Sanki şimdi her şey gibi daha hızla düzelecekmiş gibi geliyor" diye konuştu.

Bu yıl eylül ayından itibaren konut satışlarında hareketlenmenin başlayacağı öngörüsünde bulunan Boysanoğlu, 2010'un ortalarından itibaren de konut fiyatlarında artışın başlayacağını, fiyatların artmak zorunda olduğunu kaydetti. 

Türkiye'de konut sorununun arkasında arsanın önemli bir yer tuttuğunu dikkat çeken Boysanoğlu, yüzde 18-20'nin üzerinde bir arsa değerlenmesini yurt dışında çalıştıkları yerlerde görmediğini, Türkiye'de ise şehir merkezinde arsa payının yüzde 50-55'lerden başladığını söyledi. Toplu Konut İdaresinin (TOKİ) buradaki olumsuz etkisine de değinen Boysanoğlu, TOKİ'nin asıl yapması gerekenin şehir dışında yeni merkezler kurmak olduğunu, bunların da üniversiteler gibi cazibe merkezleri oluşturularak yapılması gerektiğini anlattı. 

MESA Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Bingöl de arsa üretimindeki yetersizliğe değinerek, TOKİ'nin gelir paylaşımı politikasının arsa fiyatlarında yükselişe neden olduğunu, kendilerinin geçmişte yüzde 61,5'a kadar varan oranlarda arsa payıyla inşaat yaptıklarını anlattı.

MESA Yönetim Kurulu Üyesi Nejat Elaldı da Türkiye'de konut açığının şu anda 2,5 milyon olduğunu, buna her yıl minimum 600 bin konutun eklendiğini, buna deprem riski altındaki yapılarında eklenmesi durumunda konut açığının büyüdüğünü belirterek, burada kentsel dönüşüm projelerinin önemine dikkat çekti. (Dünya)

Konuyla ilgili basında çıkan diğer haberler

Konut satışları eylülde canlanır

MESA Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, konut satışlarının bu yılın eylül ayından itibaren açılmaya başlayacağını, fiyatların ise gelecek yıl yaz aylarında eski düzeyine çıkacağını söyledi

MESA'nın 40. kuruluş yılı sebebiyle gazetecilerle sohbet toplantısında buluşan Boysanoğlu, konut sektörünün krizden çok önceden etkilenmeye başladığını kaydetti. 40 yılda 10'a yakın kriz yaşadıklarını ve krizden geriye dönüşün diğer sektörlerden geç olduğunu bildiren Boysanoğlu, "Krizden çıkış zamanlamasını tespit etmek çok mümkün değil. Sene başında 2010'un ortasını bulur diye düşünüyordum. Sanki şimdi her şey gibi daha hızla düzelecekmiş gibi geliyor" diye konuştu. Müşterilerin şu anda hazır konutları satın aldığını ancak 1-1.5 yıl sonra teslim edilecek konutları almaya yanaşmadığını belirten Boysanoğlu, kriz ortamında satışları canlı tutmak için yüzde 15'e kadar varan indirimlere gittiklerini söyledi.

Aliyev'e rezidans yapıyor

Kriz nedeniyle Kazakistan ve Polonya'daki işlerinin durduğunu ancak krizden sonra bu ülkelerin kendileri için potansiyel gelişme alanı olacağını ifade eden Boysanoğlu, Azerbaycan'da ise Belçikalı ortaklarıyla beraber Başkan İlham Aliyev'in rezidansını inşa ettiklerini, hakediş ödemelerinde bir sorunları olmadığını kaydetti.
Boysanoğlu, krizde işçi çıkarmadıklarını ancak 2 yıl önce karar verilen yeniden yapılanma çerçevesinde 30'a yakın üst düzey yönetici ile yollarını ayırdıklarının vurguladı.
Boysanoğlu, kurdukları gayrimenkul yatırım ortaklığının büyüklüğünün 400 milyon TL civarında geliştirme projesi niteliğindeki varlık barındırdığını belirterek, ancak bu ortaklığın hisselerini önümüzdeki yıldan önce halka açmayı düşünmediklerini anlattı.
MESA Yönetim Kurulu Üyesi Nejat Elaldı da, Türkiye'de konut açığının şu anda 2,5 milyon adet olduğunu, buna her yıl minimum 600 bin konutun eklendiğini, deprem riski altındaki yapıların da eklenmesi durumunda konut açığının büyüdüğünü belirtti.

Ahsen Hanım'ın Cleveland rüyası hayrımıza oldu

Ankara'daki sağlık yatırımları Mesa Hastanesi hakkında da bilgi veren Boysanoğlu, burada çok ileri tekniklerin kullanıldığı bir kalp cerrahi ünitesi olduğunu söyledi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın ABD'ye gitme kararı vermeden önce ameliyat için buradan yer ayırttığını belirten Boysanoğlu "Allahtan ABD'ye gitmeye karar verdiler. Çünkü Unakıtan'ın üzerine çok düşülüyordu. Bunun ameliyat ekibimiz üzerinde bir stres yaratmasından korkuyorduk. Ahsen Hanım'ın 'Cleveland rüyası' hayrımıza oldu" diye konuştu. (Hürriyet)


Geri Dön