19 / 04 / 2024

Erkam Emre: Görüntü kirletmez demeyin!

Erkam Emre: Görüntü kirletmez demeyin!

14 asır evvel ortaya söylenmiş Nostradamus kehaneti değil, gerçeğin ta kendisiydi oysa. Vakt-i kıyametin yaklaştığının delili yüksek binalar nedir, nelerin müsebbibidir artık gayet sarih bir biçimde ortada




Evveliyatında, fabrika bacalarından çıkan duman ve akarsuları kirleten zehirli atıkları sayıklardık. Şimdiye değin, bunlara atfen kullandığımız çevre katliamı tabiri aslında bugün başka bir gömlek giyip karşımızda dikilmeye devam ediyor. İnsanoğlunun o hırsından sudur etmiş kirlilikler listesi uzayıp gide dursun, son yıllarda sicilimize işlenen cürümlere bir yenisi daha eklendi. Karnımız doymaya başlayınca gözümüz mü açıldı yoksa -açık gözlülük yaptığımızı zannediyoruz o işin başka tarafı lakin- görüntü kirliliği diyerek tabir edilen yeni bir kirlilik daha halk literatürüne girmiş oldu. Başta gökdelenler, şükür ki bu tabir hiç olmadığı kadar kulak tırmalıyor, olmak üzere göz kirliliği teşkil eden görüntüler, artık büyük şehirlerin karşı konulmaz bir parçası. Allah’ın küre-i arzdaki mülkünü kendinin bilip gökyüzüne de ipotek koyan birtakım eli çimentolu müteahhitler, şehirlere orantısız şiddet uygulamaya devam etsin, birileri de beri taraftan bu şiddete edebiyle bir dur deme gayretinde.


Kim bilir belki de şiddeti zuhurundan fark edemediğimiz melun bir ahir zaman necaseti bu. Başta ehli rikkat birçok vatandaşımız, daha en başından beridir yüreği kan ağlıyor lakin, gelin görün ki, dokunmadan yemeyi kesmeyen bazı çevrelere bu mefhumu anlatmak, hendeği devenin üzerinden atlatmak kadar imkansız. Yukarıda bahsettiğimiz kitleyi, artık bir yerlere kilitlemek pek kabil değil. Öyle ki, bundan birkaç ay evvel gezi patırtılarına sebebiyet verdiği herkesçe malumken, bu işi dert edinen ehl-i feraset pek kalmadı gibi duruyordu. Ne var ki, başta sosyal medyayı faal bir şekilde kullanan yeni bir zümre bu gerçeğin tam anlamıyla farkında. Görsel Gürültüleri Teşhir Platformu adını verdikleri bir çatı altında sessiz ve derinden bir yapılaşma içindeler. Kurusıkı bir muhalefetten azade yapılaşma bir internet blogu ve sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden sağlanıyor. Geçtiğimiz aylarda Ahmet Turan Alkan’ın da köşe yazısında atıfta bulunduğu bu gruba katılmak ve katkıda bulunmak için sahip olmanız gereken tek şey vicdanlı bir nazar.


Gürültünün görüneniSon dönemde manalarında tahribata uğrayan kelimelerden biri de gürültü. Türk Dil Kurumu’nun Büyük Türkçe lügatindeki ilk manası “Aralarında uyum bulunmayan düzensiz seslerin bütünü, patırtı, şamata” Sonuna –sel, -sal ekiyle öz Türkçeleştirdiğimiz görsel kelimesiyle beraber olunca yepyeni bir kavrama kapı aralıyor. Gürültü kelimesi de bu suretle kakofoni üzerinden mana değiştirerek başka türlü bir illet oluveriyor. Bu rahatsızlıktan haber vermek için teşekkül etmiş Görsel Gürültüleri Teşhir Platformu’nun amacı da basireti bağlanmış bir kitlenin gözüne kirpik kaçırmak. Mahallede ve çevresinde göz açıp kapayana kadar olup biten görüntü kirliliklerini ifşa etmek üzere kurulmuş bu topluluk. Herkesin cebinde duran o teknolojik aksesuarları hayırlı bir işe vesile kılmak isteyen herkes, artık etrafında olup biten kirliliği tarihe kayıt düşebilir. Gökdelen kirliliği, tahrip edilen tarihî eserler, restorasyon cinayetleri, tabela kirliliği, arabalar tarafından gasp edilen mekanlar gibi başlıklarda not etmek mümkün. İster 140 karakter ile derdinizi anlatın, ister daha nitelikli bir kitlenin haberdar olacağı makaleler kaleme alın ama yeter ki bu kirlilikten haberdar edin. Ha bir de cânım Türkçe dururken frenk mukallidi kimi tabir ve tabelaların ne kadar iğreti durduğunu paylaşmalı. İlk adımı bu sene mart ayında yapıldığı platform, elini vicdana koyup kültürümüzün maddi-manevi bekçilik yapacak basiret ehlini bekliyor. 

Zaman


Geri Dön