19 / 04 / 2024

Erkan Balcı: Yeni iç hatlar terminali 2014'ün ilk çeyreğinde açılacak!

Erkan Balcı: Yeni iç hatlar terminali 2014'ün ilk çeyreğinde açılacak!

TAV İzmir Genel Müdürü Balcı, "İç ve dış hatlarda toplam 9.5 milyon yolcuya ulaştık. İki terminal birleşince yolcu kapasitemiz 45 milyona çıkacak. Türkiye'nin ikinci büyük aktarma merkezi olma hedefine yaklaşacağız" dedi...



TAV  İzmir  Genel Müdürü Balcı, "İç ve dış hatlarda toplam 9.5 milyon yolcuya ulaştık. İki terminal birleşince yolcu kapasitemiz 45 milyona çıkacak. Türkiye'nin ikinci büyük aktarma merkezi olma hedefine yaklaşacağız" dedi.


İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nın yolcu sayısı bu yıl sonunda ilk defa 10 milyonu geçecek. TAV İzmir Genel Müdürü Erkan Balcı, Kasım sonu itibariyle iç ve dış hatlarda toplam 9.5 milyon yolcuya ulaştıklarını açıklayarak, yıl sonunda 10 milyon yolcuyu geride bırakacaklarını söyledi. Toplam 266 milyon euro maliyetle yapılan yeni iç hatlar terminalinin de 2014'ün ilk çeyreğinde hizmete gireceğini açıklayan Balcı, "İç ve dış hatlar terminali birleşince toplam 300 bin metrekarelik kapalı terminal alanı ile Atatürk Havalimanı'ndan sonra Türkiye'nin ikinci büyük terminali haline geleceğiz. Yolcu kapasitemiz 45 milyona kadar çıkacak. Türkiye'nin ikinci büyük aktarma merkezi olma hedefine yaklaşacağız" dedi.


Kaba inşaat bitti

İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nın dış hatlar terminalinin yanı sıra iç hatlar terminalinin işletme hakkını da 2032'ye kadar aldıklarını hatırlatan Balcı, iç hatlar terminalinin 2014'ün ilk çeyreğinde hizmete açılacağını açıkladı. Balcı, "Kaba inşaatın yüzde 100'ü bitti. Şu an çelik işleri, cephe işleri ve ince işler devam ediyor. Aynı anda elektrik ve mekanik sistem kurulumları yapılıyor. Çelik işlerde yüzde 87, diğer işlerde yüzde 75-80'ler seviyesinde. Hedefimiz 2014'ün ilk çeyreğinde terminali açmak" diye konuştu. İç hatlar terminalinin bitmesi ile İzmir'in dış hatlar terminali ile bütünleşik bir yapıya kavuşacağını dile getiren Balcı, iki bina birleşince toplam 300 bin metrekarelik kapalı terminal alanı ile Türkiye'nin Atatürk Havalimanı'ndan sonra ikinci büyük terminali olacağını söyledi. Balcı, "Mevcut dış hatlarda 9 uçak yanaşma köprümüz var. İç hatlarla beraber 17 olacak. Açık apron park yerlerimiz de zaten mevcut" dedi.


Umman Modeli

Kasım sonu itibariyle İzmir Adnan Menderes Havalimanı'ndan gelen ve giden yolcu sayısının 9.5 milyon olduğunu belirten Balcı, şu bilgileri verdi: "Yolcuların 7 milyonu iç hat, 2.4 milyonu dış hat yolcusu. İç hatlarda yüzde 11'lik, dış hatlarda yüzde 2'lik artış var. Yıl sonu ilk defa 10 milyon yolcunun üzerine çıkacağız. Psikolojik eşiği aşmış oluyoruz. 2006'da toplam yolcu 4.5 milyon civarındaydı. 8 yıl yıl içinde yüzde 100'ün üzerinde artış müthiş."

İzmir'den iç hatlarda 6 havayolu firması ile 21 noktaya direkt uçuş olduğunu, dış hatlarda 34 ülkede 87 destinasyona uçuş düzenlendiğini açıklayan Balcı, "Hedefimiz iç hat ile dış hat yolcularını birleştirmek. SunExpress bu konuda güzel bir adım attı. Bu sene ilk defa yurtdışı-yurtdışı transfer bağlantısı yaptı. Almanya'dan gelen yolcuları Umman'a göndermeye başladı. Yolcular bir iki saat İzmir'de bekledikten sonra yeni bir uçakla Umman'a Salalah'a devam ediyor. İzmir'den yola çıkıp İstanbul'dan yurtdışına çıkan yolcularımız bizim hedef kitlemiz. Aktarmayı oradan yapmak yerine buradan doğrudan yurtdışına gönderebiliriz. Bu sayı azımsanmayacak miktarda. Bunun çeyreğini İzmir'e çeksek dış hatlar yolcu sayımız inanılmaz artar" dedi. 


"Yeni kıvılcım gerek"

İzmir'i dış hat uçuşları ve direkt bağlantılar olduğuna dikkat çeken Balcı, şöyle devam etti: "Bu konuda özellikle İtalya, Fransa ve İngiltere'ye yeni uçuş noktaları açmak için çabalarımız var. Almanya, Danimarka, Hollanda gayet güzel gidiyor. Etnik pazar ve turizm pazarı İzmir için çok uygun. Özellikle İtalya ile iş yapan çok sayıda işadamımız var. Yeni doğrudan uçuşların başlayacağı yönünde 2014'ten çok umutluyuz." 

İzmirli olarak EXPO 2020'nin kaybedilmesine üzüldüklerini ancak bu durumun TAV İzmir olarak planları değiştirmediğini söyledi. İzmir'i ateşlemek için başka bir kıvılcım aradıklarını kaydeden Balcı, EXPO için başlatılan tanıtımın devam etmesini beklediklerini söyledi. Balcı, "Tanıtım konusunda elimizden geleni yapıyoruz. Ancak İzmir'in daha proaktif olmasını istiyoruz. EXPO'da harcadığımız enerjiyi dağıtmadan başka bir kanala yönlendirmeliyiz" diye konuştu.


Yeşil terminal

İzmir Adnan Menderes Havalimanı yeni iç hatlar terminalinin çevreci bir terminal olacağını belirten Erkan Balcı, şu bilgileri verdi: "Yeni terminalde elektriği doğalgazdan kendimiz üreteceğiz. 5 bin metrekarelik alanda fotovoltaik pillerle güneş enerjisinden enerji üreteceğiz. Yağmur suyunu yağmur hasadı yöntemiyle tekrar toplayacağız. Hedefimiz karbon azaltma konusunda Türkiye'deki havalimanları konusunda çok iyi olan yerimizi daha yukarı çıkarmak. Yeni binamız için Leeds sertifikası için başvuracağız. Böylece terminal yeşil bina konseptine uygunluğunu ispatlayacak. Terminalde iç bahçelerimiz olacak. İnsanlar çok güzel vakit geçirecek" dedi.


Yeni Asır


Geri Dön