29 / 03 / 2024

Erken uyarı için Marmara fayının kalbi dinlenecek!

Erken uyarı için Marmara fayının kalbi dinlenecek!

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ile Deprem Araştırma Enstitüsü, Türk Telekomun desteğiyle, Marmara Denizinin 1.000 metre altında 5 farklı bölgeye deprem izleme istasyonu yerleştirdi. Sismik hareketler 4-14 saniyede merkeze ulaştırılacak 



Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ile Deprem Araştırma Enstitüsünin Türk Telekomun desteğiyle gerçekleştirdiği yeni bir projeyle, Marmara Denizinin 1.000 metre altında 5 farklı bölgeye deprem izleme istasyonu yerleştirildi.

Bu projeyle birlikte denizin altındaki sismik hareketler, aşırı ısınma ve hareketlenme tespit edilerek 4-14 saniyede merkezdeki sistemlere ulaştırılacak. Bu yolla olası bir depremin yaratacağı zararların önüne geçilmesi planlanıyor. Anlık bilgi akışı, denizin altına yerleştirilen fiberoptik kablolar yoluyla yapılacak.

İzleme istasyonları, Marmara Bölgesi içinden geçen Kuzey Anadolu Fayının etkinliğini hassas olarak takip edebilecek, mikro deprem aktivitesini eş zamanlı olarak gözlemleyip, zayıf ve kuvvetli depremlerin yanı sıra sıcaklık, basınç ve deniz dibi akıntısını da ölçecek.

Erdik: Bir ilk

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, Marmara Denizi içinden geçen Kuzey Anadolu Fayının etkinliğini çok yakından ve hassas olarak takip edebilecek Marmaranın Kalbini Dinliyoruz projesine ilişkin olarak, Marmara Denizinde kurulan bu istasyonlar kendi kategorisinde dünyada bir ilk dedi.

Dünyanın farklı bölgelerinde denizin altında gözlem istasyonları bulunduğunu fakat fiberoptik kablo yoluyla anlık bilgi taşıyan gözlem merkezi bulunmadığını kaydeden Erdik, projenin bu yüzden bir ilk olarak anıldığını açıkladı. Erdik, projede enstitünün gerek deprem, gerekse tsunami konusunda altyapısını geliştirdiğinin altını çizdi.

Fay hattına sıfır

Deniz dibindeki istasyonlardan elde edilen bilgilerin fiberoptik kablolarla karadaki istasyonlarına, oradan da Rasathaneye geldiğini kaydeden Erdik, deniz dibindeki bazı istasyonların fay hattına sıfır konumlandırıldığını da kaydetti.

Erdik, hassas ve güvenli bilgiler sağlayan bu istasyonların gerek tsunami gerekse erken uyarı sistemlerinde önem arz ettiğini belirterek, bu sistemin, erken uyarı sinyalini kullanma aşamasında olan İGDAŞ ve Avrasya tüp tünel sistemi için de çok önemli olduğunu aktardı.

Uyum kutu içinde konuldu

İstanbul için öngörülen deprem erken uyarı sisteminin bilgisayardan bilgisayara bir sistem olduğunu kaydeden Prof. Erdik, ortalama bildirim süresinin de depremden 4-14 saniye önce olduğunu söyledi. Erdik, deniz dibindeki istasyonların titanyum bir kutu içinde yerleştirildiğini de belirtti. Erken uyarı sistemleri konusunda bir soru üzerine de Erdik, tüm Japonyada 3 bine yakın istasyonun bulunduğunu belirterek, Türkiyede de istasyon sayısını 5-6 bine ulaştırınca Japonya gibi erken uyarı sistemi kurmak mümkün dedi.

Maliyeti 2 milyon dolar

Projenin maliyetinin 2 milyon doları bulduğunu kaydeden Türk Telekom CEOsu Gökhan Bozkurt, 57 kilometre fiber optik kablo kullanıldığını, deniz dibine 5, karaya da 10 deprem izleme istasyonu kurulduğunun bilgisini verdi. Olası bir deprem anında iletişimin kesilmemesi için çalışmaların var olduğunu ifade eden Bozkurt, gerekli önlemleri aldıklarını ancak bir felaket durumunda neler olabileceğinin bilinemeyeceğini söyledi.

MİLLİYET


Geri Dön