26 / 04 / 2024

Ermeni Vakfı, mülklerinin iadesi için teşekkür etti

Ermeni Vakfı, mülklerinin iadesi için teşekkür etti

Ermeni Cemaati Başkanı Bedros Şirinoğlu, "Vakfımıza ait sekiz mülkü, Vakıflar Genel Müdürlüğü bize teslim etti" dedi



Başbakan Erdoğan, Ermeni Cemaati Başkanı Bedros Şirinoğlu ve Ermeni Hastanesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Herman Balyon'u Başbakanlık Resmi Konutu'nda kabul etti. Kabulün ardından gazetecilere açıklama yapan ve soruları yanıtlayan Şirinoğlu iade edilen vakıf mülkleri için teşekkür etti. Şirinoğlu, "Vakfımıza ait sekiz mülkü, Vakıflar Genel Müdürlüğü bize teslim etti. Bunun için de teşekkür ediyoruz. Sayın Başbakanımız Türkiye'de bütün vatandaşların, özellikle azınlık vatandaşlarının bütün sıkıntılarını gözlemliyor ve gereğini  yapıyor" dedi.

BAKAN ÇUBUKCU'YA OKUL TALİMATI

Türkiye'de kaçak yaşayan Ermenilerin çocuklarının okula alınmasıyla ilgili bir soru üzerine ise Şirinoğlu, `'Sayın Başbakanımız, Milli Eğitim Bakanımız Nimet Çubukcu'ya gereken talimatı vermiştir. Bu hususta çalışmalar yapılmaktadır. Sayın Çubukçu gerekeni yapacak'' diye konuştu.

`1915 SOYKIRIM DEĞİL, KAVGAYDI'

Bedros Şirinoğlu, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının bazı ülkelerin parlamentolarında görüşülmesinin ele alınıp alınmadığının sorulması üzerine de şunları söyledi: `'1915'de olan olaylar, iki çok samimi arkadaşın, birbirini çok seven ortağın arasına nifak sokulmuştur. Bu nifak neticesinde birbirini çok seven arkadaşların kavgası maalesef kötü bitmiştir. Kavgaydı bu. Güvensizlik doğdu. Bu kavga 100 sene önce olmuştur. Bunu unutmak lazım, ileriye bakmak lazım. Diasporadakiler gelsinler, Türkiye'deki Ermeni vakıflarının mallarını, mülklerini, okullarını ve Ermenilerin yaşantılarını görsünler ondan sonra karar versinler.''

Merkel, Almanya'da Türk lisesi fikrini benimsemedi

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Başbakan Erdoğan'ın Alman "Die Zeit" gazetesine verdiği demeçte önerdiği gibi Almanya'da Türk liselerinin açılması fikrini benimsemediğini belirtti. "Passauer Neue Presse" gazetesine konuşan Merkel, "Bence bu fikir bizi ileriye götürmez, çünkü temelde Türk kökenli çocuklar ve gençler bizde Alman okullarına gitmeli. Türk lisesi fikrini benimsemiyorum" dedi. 

DİL ÖĞRENİLMESİNİ TEŞVİK ETMEZ

Hür Demokrat Parti (FDP) Federal Meclis Üyesi Serkan Tören de Türkçe konuşulan ailelerde çocukların bir an önce Almanca eğitim görmesi için çalışmalar yapılması gerektiğini belirtirken, Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis Üyesi Aydan Özoğuz, özel Türk okullarının açılması çağrısının yasal olduğunu, ancak bu okulların ülkedeki uyum sorunlarını çözmeyeceğini ifade etti. Yeşiller Partisi Federal Meclis  Üyesi Ekin Deligöz ise, "Türk liselerinin dil öğrenilmesini teşvik edeceğine inanmadığını, lise çağına gelen Türk kökenli öğrencilerin zaten dil sorununun bulunmadığını" savundu. Almanya Türk Toplumu (TGD) Genel Başkanı Kenan Kolat da "Die Welt" gazetesine yaptığı açıklamada, önerinin sakıncalı olduğu görüşünde. Hessen Eyaleti Uyum Bakanı Jörg-Uwe Hahn ise, Türk göçmenlerin bir an önce Alman toplumuna uyumunun sağlanması gerektiğini belirterek, "Türkçe ders verilmesi halinde Türk çocuklarının toplumdan dışlanacağını" öne sürdü. o BERLİN

`HSYK'nın tavrı yakışıksız'

Arap Birliği zirvesine katılmak üzere dün akşam Libya'ya giden Başbakan Erdoğan, HSYK'nın Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kahraman hakkındaki suç duyurusuna ilişkin şunları söyledi: `'Sayın Müsteşarın çok sevdiği, uzun yıllar beraber olduğu bir arkadaşının babasının ölümü sebebiyle cenazesine gitmesi neticesinde toplantıya katılmamasını fırsata dönüştürmek ne kadar yakışık alır bunu ben halkıma bırakıyorum. Bu bir fırsat kollamadır. Son zamanlarda ne yazık ki yargının siyasallaştığını görüyoruz." Anayasa değişiklik taslağını `mini paket' olarak değerlendiren Erdoğan, "Daha detaylısı 2011 seçimlerinden sonra inşallah" dedi. Erdoğan, seçimde barajın indirilmeyeceğini de söyledi. 

Çocuklar için yarım yamalak çözüm istemiyor

Erdoğan, dün Başbakanlık Konutu'nda çok sayıda misafir ağırladı. Süryani Ortodoks Ruhani Lideri Metropolit Yusuf Çetin ve Süryani Ortodoks Cemaati Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Altınışık da konuklar arasındaydı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın da bulunduğu 45 dakika süren görüşmenin ardından açıklama yapan Çetin ve Altınışık, sekiz yıldır görülen ilgiye teşekkür ederek, hükümetin başarısı ve milletin refahı için dua ettiklerini belirtti. Kabulde Altınışık ve Çetin, Suriye'deki Metropolit'in de Başbakan Erdoğan ile görüşmek istediğini iletti. Kenan Altınışık ve Yusuf Çetin, Başbakan Erdoğan'a paskalya hediye ederken, Erdoğan da birer plaket verdi.

MANSUR'LA ÇOCUKLARI GÖRÜŞTÜ

Erdoğan'ın konukları arasında sanatçı Lale Mansur, Avukat Mehmet Uçum ve yönetmen Mehmet Atak da vardı. `Çocuklar İçin Adalet Çağrıcıları Grubu adına Erdoğan'la bir araya gelen grup, yaklaşık bir saat süren kabulün ardından açıklama yaptı. Mansur, görüşmenin `'son derece olumlu'' geçtiğini ifade ederek, Başbakan Erdoğan'ın kamuoyunda `'taş atan çocuklarla ilgili düzenleme'' olarak bilinen yasa tasarısını önemsediğini belirterek, "Sayın Başbakan yarım yamalak bir şeyin geçmesini istemiyor. Çok daha kapsamlı bir şekilde konuyu ele almak istiyor. Bunu bir çocuk meselesi olarak görüyor ve gerçekten çok memnun ayrılıyorum" diye konuştu. Meclis'te görüşülen tasarının yetersiz olduğunu defalarca açıkladıklarını anlatan Uçum, "Başbakan bu yetersizliğin farkında. Eksikli bir çözüm istemiyor" dedi. Ahmet Özal ve profesyonel boksçu Selçuk Aydın da Erdoğan'ın konukları arasında yer aldı.
Star/Yakup Bulut


Geri Dön