18 / 04 / 2024

Ernst&Young sektörün ilk sürdürülebilirlik raporunu yayımladı!

 Ernst&Young sektörün ilk sürdürülebilirlik raporunu yayımladı!

E&Y Türkiye Başkanı Mustafa Çamlıca’dan öğreniyoruz ki E&Y, bu yılki Çevre Günü’nü Türkiye’de kendi sektörlerinde bir ilke imza atarak, Sürdürülebilirlik Raporu ile kutluyor.



Bugün 5 Haziran Dünya Çevre Günü. Bu yıl bu özel günü Maslak’taki LEED sertifikalı bir yeşil binada yer alan ofisleri için de ayrıca LEED sertifikası almış olan bir kurumda kutladık. Biliyorsunuz bu sertifikalandırma sisteminin amacı, insanların kendilerine yeni yaşama ve çalışma yerleri yaratırken gelecek nesillerin hayatlarını olumsuz etkileyecek ürünlerden ve uygulamalardan kaçınmalarını sağlamak.


Eski adıyla Ernst&Young, 140 karakterlik twitter’a uyum için kısaltılmış yeni adıyla E&Y Türkiye Başkanı Mustafa Çamlıca’dan öğreniyoruz ki E&Y, bu yılki Çevre Günü’nü Türkiye’de kendi sektörlerinde bir ilke imza atarak, Sürdürülebilirlik Raporu ile kutluyor. Türkiye’nin dev şirketlerini denetleyen ve danışmanlık yapan bir kurum için önemli bir adım.


Adres, metro çıkışı!

140 ülkede faaliyette olan E&Y, tüm dünyada 180 bin çalışanıyla 3 yıl önce sürdürülebilirlik için yola çıkıyor. ABD’deki merkezde ilk kez 2 yıl önce Sürdürülebilirlik Raporu yayınlanıyor; bu yıl ise 21 ülkede CEO, CFO ve COO’nun yanı sıra CSO (Chief Sustainability Officer) pozisyonu da var.

E&Y Türkiye ortağı ve CSO’su Zeynep Okuyan, eylülde taşındıkları yeni ofislerinde işe gelip giderken kullandıkları benzini ve uçakla seyahatleri nasıl azalttıklarını anlatırken Çamlıca araya giriyor: “Ben buraya taşındığımızdan beri işe metroyla gidip geliyorum. 9 ayda arabayı sadece 2-3 kez getirmişimdir. Bizim gibi şirketlerde çalışanlar sürekli otomobil kullandığı için karbon salınımı da yüksektir. Şimdi çalışanlarımızın çoğunluğu metroyu kullanıyor!”


Zaten telefonuma gelen adres bilgisinde de hiç alışmadığımız şekilde “Metro ile gelirken İTÜ Ayazağa istasyonunda inip Plaza çıkışından ilerleyince karşınızda Orjin Plaza’yı göreceksiniz” yazıyordu. Evet, yeşil bina inşa ederken toplu taşımaya yakınlığını da dikkate alıyorsunuz.   


İnce ayarın böylesi...

E&Y, enerji tasarrufu, atık yönetimi gibi çevreci fonksiyonlarla donatılan yeni ofis mekânına taşınırken, çalışma şeklini de tamamen değiştirmiş. E&Y’nin küresel dönüşüm programında yer alan ve 21 ülkede uygulanan “Geleceğin Çalışma Ortamı - Workplace of the Future” konseptine göre tasarlanan “sürdürülebilir ofis”te kâğıt kullanmaya da ciddi sınırlama getirilmiş. Şöyle ki bütün çalışanlar, yaka kartlarını okutmadan bilgisayarları aktive edemiyorlar ve kimin kaç sayfa kâğıt çıktısı (print out) aldığı takip ediliyor. Biri 100 sayfa alırken diğeri 500 sayfa almışsa nedeni soruluyor ve gereksiz basılan sayfalar, o çalışanın projesine ekstra maliyet olarak aktarılıyor. İnce ayarın bu derecesini ilk kez duyuyorum...

3 büyük ekranın (smart board) yer aldığı teknoloji odaları sayesinde de uçak seyahatlerini minimuma indirmişler. Bu teknoloji yoğun odada yurtdışıyla interaktif çalışma ve küresel toplantılara canlı-canlı katılma imkânı buluyorlar.

E&Y Türkiye’nin 1200 çalışanının yaş ortalaması 26 ve % 51’i kadın; yönetici kadroda kadın oranı % 40. Biliyorsunuz şirketlerde cinsiyet eşitliği de sürdürülebilirliğin bir parçası.


Meral Tamer/Milliyet


Geri Dön