23 / 04 / 2024

Ersun Bayraktaroğlu gayrimenkul sektöründe doğru bilinen yanlışları açıkladı!

Ersun Bayraktaroğlu gayrimenkul sektöründe doğru bilinen yanlışları açıkladı!

14. Gayrimenkul Zirvesi'nde PWC Şirket Ortağı Ersun Bayraktaroğlu, "Her Şey Göründüğü gibi mi? Doğru Bildiğimiz Yanlışlar" sunumunda gayrimenkul sektörü ile ilgili yanlış bilinen konulara açıklık getirdi.



Bayraktaroğlu'nun sunumundan bazı örnekler şöyle; 

'Gayrimenkul yatırım ortaklıkları (GYO) vergi ödemiyor' algısı hatalı. GYO'lar yüzde 20'lik  kurumlar vergisinden muaf. Ancak tapu harcı, ve emlak vergisi ödüyor.


'GYO'lar vergi ödemiyor diye tüm şirketler GYO kurdu' açıklamaları hatalı. Türkiye'de toplam 31 GYO var ve Türkiye'de markalı konut üreten firmaların  yüzde 2'si GYO dönüştü.


'GYO'ların alım-satım vergisi ödememesi haksız rekabet getiriyor' algısı hatalı. Çünkü bu şirketler GYO olduğu için değil Borsa İstanbul'a kote olduğu için bu vergiyi ödemiyor.


'Bu GYO modeli bize özgü ve GYO'lar korunuyor' bakışı hatalı. GYO modeli 1960'a ABD'de kuruldu ve 36 ülkede var. Bunların bir kısmı kurumlar vergisinden muaf, bir kısmı kar dağıtımına göre vergi ödüyor.


Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü Kanunu ile inşaat firmaları hariç, damga gibi vergilerden muaf tutuldu. Ersun Bayraktaroğlu'na göre  bu da hatalı bir bakış. Maliyenin vergiyi araç değil amaç halinde getirdiğini  belirten Bayraktaroğlu, vergi muafiyetinin sadece hak sahibi ile firma arasındaki anlaşmalar için geçerli olduğuna dikkat çekti.


Şirketlere konut satışına başlamadan, bina tamamlama sigortası yaptırması veya banka teminat mektubu, hakkediş sistemi ve bağlı kredi ile teminatı zorunluluğu getirildi. Uygulama hemen başladı algısı hatalı. Çünkü sistemin alt yapısı henüz yok.


Hürriyet Ek


Geri Dön