29 / 03 / 2024

Erzurum Büyükşehir Atıksu Arıtma Tesisi açıldı!

Erzurum Büyükşehir Atıksu Arıtma Tesisi açıldı!

Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin dev çevre yatırımlarından biri olan Büyükşehir Belediyesi Atıksu Arıtma Tesisi’nin açılışı yapıldı.



Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin dev çevre yatırımlarından biri olan Büyükşehir Belediyesi Atıksu Arıtma Tesisi’nin açılışı yapıldı. Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Birliği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın işbirliğinde yapılan tesisin açılışı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen ‘Dünya Çevre Günü’nde Çevre Projeleri Açılış Töreni’ kapsamında yapıldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin katılımıyla telekonferans sistemiyle Erzurum’da gerçekleştirilen açılışa Vali Dr. Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Avrupa Birliği Yatırımları Daire Başkanı Ferruh Parmaksız, Ak Parti Erzurum İl Başkanı Fatih Yeşilyurt, Genel Sekreter Ali Rıza Kiremitci ile diğer yetkililer katıldı. İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde yapılan tören kapsamında ilk bağlantı Dadaşlar diyarı Erzurum ile gerçekleştirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki telekonferans yönetimiyle Erzurum’a bağlandı.


“ATIKSU ARITMA TESİSİ İLE FIRAT NEHRİ ARTIK TER TEMİZ AKACAK”

Vali Altıparmak, burada yaptığı konuşmada, “Sayın Bakanım, Avrupa Birliği hibesi ve Türkiye’nin eş finansmanıyla Erzurum Büyükşehir Belediyemiz tarafından yapılan Atıksu Arıtma Tesisi Dere Rehabilitasyon ve Atıksu Kollektörleri Projesi yaklaşık 100 milyon Türk Lirası’na mal olmuştur. 30 Ekim 2015 tarihinde hizmete girmiştir. bugün de hep beraber açılışını yapıyoruz” dedi. Dr. Altıparmak, şöyle devam etti: “Proje kapsamında 64 bin metreküp kapasiteli modern bir biyolojik arıtma tesisi yapıldı. 24.8 kilometre atıksu şebekesi, yaklaşık 7 kilometre atıksu kollektörü ve yaklaşık 3 kilometre basınçlı atıksu hattını kapsayan proje kapsamında 2.2 kilometre de kutu menfez yağmursuyu drenaj hattı yapıldı. Erzurum’a ilk geldiğimizde Karasu’nun halini görünce hakikaten çok üzülmüştüm. Ama şunu burada sizin huzurlarınızda ifade edeyim ki, Türkiye’den Basra’ya kadar uzanan Fırat nehri artık burada yapılan Arıtma Tesisi vasıtasıyla ter temiz akacak. Erzurum’da herhangi bir kirletme olmayacak. Başta zati aliniz olmak üzere emeği geçen herkese, mimarından mühendisine ve katkı sağlayan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanımızın zatından bütün ekibine teşekkür ediyoruz. Hayırlı uğurlu olsun.”


“ÇEVREYE BÜYÜK BİR ÖNEM VERİYORUZ”

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Büyükşehir’in çevreye büyük bir ehemmiyet verdiğini ifade etti. Başkan Sekmen, şunları kaydetti: “Doğu’nun en büyük arıtma tesislerinden biri olan Atıksu Arıtma Tesisi’miz tamamlandı. Bundan dolayı Çevre Bakanlığımıza, Avrupa Birliği’ne teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu tesis 2040 tarihine kadar şehrimizin atıksu arıtma ihtiyacını gidermiş olacak. Ayrıca bu tesiste kullanılacak enerji ihtiyacını da atıksu ve çamurların yakılmasından elde edeceğiz. Görüldüğü gibi bu tesis, bir çevre dostu ve aynı zamanda da finansman ihtiyacını asgariye indiren bir tesistir. Ben emeği geçen herkese işçisinden mühendisine kadar ve Bakanlık yetkililerine teşekkürlerimi sunuyorum. Bu tesisin şehrimize ve bölgemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” Açılış protokol üyelerinin kurdele kesimi ile gerçekleştirildi.


ATIKSU ARITMA TESİSİ’NİN İŞLEVİ

Erzurum Büyükşehir Belediyesi Atıksu Arıtma Tesisi, 445 bin kişilik evsel, 56 bin 700 kişilik de endüstriyel nüfusa göre dizayn ve inşa edilmiştir. Arıtma Tesisi 1. aşama olan 2025 yılına göre yapılmıştır. 2’nci kademe olan 2040 yılı 528 bin 595 kişi evsel ve 58 bin 733 kişi endüstriyel nüfusu da içine alacak şekilde genişletilebilecektir. Arıtma tesisi; klasik, aktif ve çamur sistemi olarak dizayn edilmiştir. Ön arıtma ve çökeltme tankları, koku arıtma üniteleri (Biyofiltre), azot giderimi denilen ileri biyolojik sistem olarak tarif edilen nitrifikasyon/denitrifikasyon işlemleri, çamur susuzlaştırma, çamur çürütücülerini de (Digester) içeren çamur stabilizasyon işlerini kapsamaktadır.



Milliyet 



Geri Dön