28 / 03 / 2024

Erzurum'da konutlaşma atağı başladı!

Erzurum'da konutlaşma atağı başladı!

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, şehrin dört bir tarafından yapılan inşaatlarla il genelinde büyük bir kentsel dönüşüm atağı başlattıklarını söyledi.



Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, şehrin dört bir tarafından yapılan inşaatlarla il genelinde büyük bir kentsel dönüşüm atağı başlattıklarını söyledi.  Başkan Sekmen, Tarihi Müceldili Konağı’nda düzenlenen basın toplantısında,  TOKİ  ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Palandöken konutları ile ilgili kamuoyunu bilgilendirdi. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı Finansman Daire Başkanı Ayhan Karaca, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ali Rıza Kiremitci, ESKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Ünsal Kıraç, Selami Keskin, Cevat Öksüz ve Zafer Aynalı’nın da katıldığı toplantıda Başkan Sekmen, kentte büyük bir konut açığının bulunduğunu ifade etti. Sekmen, şunları kaydetti: “TOKİ ve Büyükşehir Belediyemiz tarafından Eski Mal Meydanı’nda 579 konutun yapımı devam ediyor. Son zamanlarda gelişen ve değişen bir Erzurum’u görmekteyiz. Alt ve üstyapı faaliyetleriyle Türkiye genelinde büyük bir hamle başlatmış bulunuyoruz. Şehrin dört bir yanını şantiye alanına çevirdik. Bu kadim şehre daha güzel bir görünüm kazandıracağız. Gerek altyapı hizmetleri, gerek kentsel dönüşüm gerekse de diğer ihtiyaçları karşılamak üzere yoğun bir gayret sarf ediyoruz. Bizim seçim dönemimizde şöyle bir vaadimiz vardı; ‘5 bin civarında konut yapılarak topluma arz edilmesi’ Bunun gereği olarak şuanda TOKİ tarafından şehrimizde 2 bin konut yapılıyor. Bunlardan Mal Meydanı’nda 1200 civarında, 600 konut da Ilıca’da, 150’de işyeri olmak üzere yaklaşık 2 bin konut yapılıyor. İnşallah bu devam edecek.”


“HEMŞERİLERİM KİRA ÖDER GİBİ EV SAHİBİ OLACAK”

Başkan Sekmen, Erzurumluların kira öder gibi ev sahibi olacağını kaydetti. Sekmen, şöyle devam etti: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’mızın; Dağ Mahallesi ve Mahallebaşı’ndan başlayarak Cumhuriyet Lisesi’nin üst tarafına doğru 4 bin konut hedefleri var. İnşallah ilkbaharda da onlar başlayacak. Büyükşehir Belediyesi olarak biz de Gölbaşı’nda Mavi Şehir’i başlattık. Arkasından Eski İtfaiye Evleri, HASAN-i Basri, Veyis Efendi olmak üzere yoğun bir konut yapımına giriştik. Özel sektörümüz tarafından da orta halli ve lüks konutların yapımı sürüyor. TOKİ tarafından şuanda tanıtımını yaptığımız 3+1 olarak sunulan 579 dairenin, aramızdaki protokol gereği kentsel dönüşüm, hak sahiplerinin tespiti, arsa ve enkaz bedeli tespiti, mesken sahipleri Büyükşehir Belediyemiz tarafından tespit edilerek gerekli hazırlıklar yapılmıştır. Kira öder gibi ev sahibi olma fırsatı sunulan bu projeyle, en uygun ödeme imkânını halkımızla buluşturuyoruz. Bakınız TOKİ yaptığı birçok yerde genelde konutları satışa sunduğu andan itibaren ödemeler başlıyor. Biz ise TOKİ Başkanımızla ikili görüşmeler yaparak, konutun içine taşındığı andan itibaren aylık taksitlerle ödemeyi başlatıyoruz. Sadece burada yüzde 10, yüzde 15 ve yüzde 25 peşinat alma söz konusu. Hangisi vatandaşımıza uygunsa o peşinatı ödeyerek daire alımına gerçekleştirecek.” Sekmen, ev fiyatlarının her keseye uygun olduğunu anımsattı. Sekmen, “En düşük konut fiyatı 119 bin 826 TL, en yüksek konut fiyatı da 151 bin 941 lira olarak belirlendi. Vade olarak da; 120 ay, 156 ay ve 180 ay olarak belirlendi. Yaklaşık 500 lira ile bin 140 TL arası aylık taksit imkânları mevcut. Başvuru bedeli 2 bin lira… Başvurular 19 Kasım’da başlıyor, 17 Aralık’ta sona eriyor. Çok talep olursa kura çekilecek. Şartları uyan konut almak isteyen vatandaşımız müracaatını yapacak, kurada hangi daire nasibine çıkarsa o konutun sahibi olacak” diye konuştu.


NEW CITY PROJESİ

Sekmen, toplantıda New City Projesi ile ilgili değerlendirmede de bulundu. Sekmen, sözlerini şöyle sürdürdü: “New City olarak bilinen proje gereği bizim bir sözümüz vardı. Bu projede mağdur olan vatandaşlarımızla ilgili de TOKİ ile protokolümüzü yaptık. Bunlar şuandaki fiyatla, 100 metrekare 3+1 daire 85 bin lira bugünkü maliyet bedeli olarak belirledik. Buna hemen ilkbaharda 1200 konut olarak başlanacak. Şuana kadar bu projeyle ilgili bize müracaat eden vatandaş sayısı 1200’dür. Muhtemelen 24 ayda da bitirilecek. Hiçbir peşinat olmadan, içine girdiği andan itibaren kira öder gibi taksit ödenecek. Bugünkü taksit bedeli 400 lira civarında, TOKİ en düşük memur maaşını baz alarak bir enflasyon farkı ilave ediyor, onlar ilave edilecek. 20 yılda eşit taksitlerle ödenecek, herhangi bir peşinat yok. Onun da protokolünü imzaladık. Talep halinde 2+1 ve 4+1 daireler de ilave edilebilecek. TOKİ Başkanımızla beraber karar aldık ve imzaladık. Bu sorun da böylece devletin güvencesi altına alınmış oldu.” Vatandaşın uygun fiyatlarla Erzurum’da ev sahibi olacağını kaydeden Sekmen, “Vatandaşlarımızın uygun fiyatta ev sahibi olmaları için aynı şekilde ‘Gölbaşı Mavi Şehir’ projesiyle eski ve metruk binaları yıkarak orada da böyle güzel bir hizmeti başlattık. Oradaki fiyatlarımız da aşağı yukarı TOKİ ile aynı seviyede olacak. Değişim ve dönüşümde yenilikler sunmaya devam ettiğimiz şu günlerde, konutlaşmada yeni Erzurum vizyonunu başlattık. Tüm Türkiye inşallah görecek. Emeği geçen başta TOKİ Başkanımız ve diğer yetkililerle mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” diye konuştu.


“EMEKLİLERE EV SÖZÜNÜ HAYATA GEÇİRECEĞİZ”

Başbakan’ın emeklilere yönelik ucuz konut vaadini de Erzurum’da hızlı bir şekilde yerine getirmeye çalıştıklarına vurgu yapan Başkan Sekmen, “Bu arada Başbakanımızın emeklilere ev sözü vardı. Emeklilere TOKİ kanalıyla şehrimizin muhtelif yerlerinde hemen 1000 konut yaptırma talebinde bulunacağım” dedi. Başkan Mehmet Sekmen, İmar İskân Blokları ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “İmar İskan Blokları’ndan mağdur olan vatandaşlarımız şayet ‘Ben de bu projeden faydalanmak istiyorum’ derlerse bu şartlarla buradan faydalanabilecekler. Yani oradaki hakkından vazgeçerek bu şartlarla buradaki konutlara girebilecek. Ben bu projede, mağdur vatandaşlarımızla ilgili, bize büyük destek sağlayan Sayın Başbakanımız Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’na, Sayın Recep Akdağ Beye, Sayın Efkan Ala Beye ve milletvekillerimize teşekkür ediyorum. Bu konunun kabulünde onlarında büyük girişimleri oldu. Bu konuyu beraber özetledik. Bu konuda Cumhurbaşkanımız devreye girdi. Aşağı yukarı 2 bin insan… İnanıyorum ki bu konuyu hala duymayanlar var, hala biz de telefonu olmayanlar da var. Gelip müracaat edemediler. Bir müddet daha bekleyeceğiz, gelip müracaat ederlerse onların da bu imkandan faydalanmalarını sağlayacağız.”


TOKİ, ERZURUM’DA 48 ŞANTİYEDE ÇALIŞIYOR

TOKİ Finansman Daire Başkanı Ayhan Karaca da, kurumunun Erzurum’da yaptığı çalışmaları anlattı. Başkan Karaca, şöyle konuştu: “Toplu Konut İdaresi Başkanlığı Erzurum ilimizde şunları gerçekleştirdi: 48 şantiyede 7 bin 732 konut, 4 ilköğretim okulu, 8 lise, 5 cami, 14 spor salonu, 6 ticaret merkezi, 9 pansiyon, 3 sosyal tesis, 2 lojman, 2 çok amaçlı salon, engelsiz yaşam merkezi, 2 karakol, sevgi evi, yetiştirme yurdu, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı hizmet binası, ilçe emniyet hizmet binası, lojistik depo ve müştemilatını yaptı. Proje aşamasında olan ve ihale çalışmaları devam eden projelerle birlikte konut sayımız 12 bin 460 sayısına ulaşacak. Satışa sunacağımız proje ise, Eski Mal Meydanı’nda kentsel dönüşümden ürettiğimiz bir arsada 579 konutu kapsıyor. Bunların 222 adedi C tipi dediğimiz brüt 115 metrekare 3 oda 1 salondan oluşan nitelikli konutlardır. 327 adedi ise B tipi dediğimiz 120 metrekarelik 3 oda 1 salondan oluşuyor. Bunlara vatandaşlarımız 19 Kasım ile 17 Aralık tarihleri arasında müracaat edebilecekler.”


KONUTLARLA İLGİLİ ÖDEME İMKÂNLARI

Ayhan Karaca, konutlarla ilgili ödeme imkânlarından da bahsederek, sözlerini şöyle tamamladı: “Erzurum’daki tüm Halk Bankaları bu konuda yetkilidir. Müracaat etmek isteyenler kimliğiyle birlikte 2 bin lira başvuru bedeli yatırarak hak sahibi olabiliyorlar. Toplu Konut İdaresi’nin hiçbir uygulamasında şuana kadar yapılmayanı Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızın özel isteği üzerine yaptık. Başkanımızın isteği üzerine taksitleri teslimden sonra yani evin içerisine girince ödemeye başlayacaklar. Evin içine girince taksiti ödemeye başlaması demek dönem artışının da evin içine girince başlamasına sebebiyet veriyor. Bu proje kapsamında yaptığımız konutların müracaat yerleri belirttiğim gibi 19 Kasım ile 17 Aralık arası Halk Bankası Şubeleri, taksitler de evin içerisine girince başlayacak. Burada 3 tane ödeme alternatifimiz var, yüzde 10, yüzde 15 ve yüzde 25 peşinat seçenekleri. Bunları yüzde 10 ödediğinde 120 ay taksiti var, yüzde 15 ödediğinde 156 ay ve yüzde 25 ödediğinde 180 ay taksit… Burada da vadeleri Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızın ricasıyla uzattık. Normal şartlarda en uzun vademiz 3+1 konutta 120 aydı. Başkanımızın ricasıyla 180’aya kadar çıkardık. En düşük taksitimiz yaklaşık 500 lira… Bu taksiti ödeme de evin içine girince yani oturunca başlıyor. Başvuruları belirttiğimiz tarihler arasında aldıktan sonra inşallah 24 Aralık’ta da kuramızı çekeceğiz.” Konuşmaların ardından Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Selami Keskin, ‘Kevelciler Kentsel Dönüşüm Projesi’ ve ‘Dağ Mahallesi Projesi ile ilgili sunum yaptı.



Milliyet 


Geri Dön