19 / 04 / 2024

Esas Holding AVM yatırımıyla Anadolu’ya yayılacak!

Esas Holding AVM yatırımıyla Anadolu’ya yayılacak!

Esas Holding, Çanakkale’de 85 milyon dolar yatırımla yaptığı ‘Esas 17 Burda’ adlı alışveriş merkezini yarın açacak. Firma, 2016 sonuna kadar toplam 6 AVM açmayı hedefliyor



Esas Holding’in yer aldığı sektörler arasında payını her geçen gün artıran Esas Gayrimenkul, AVM ve ofis başlıklarıyla ticari gayrimenkul alanında büyüme hedefliyor. Bunun için çalışmalarını hızlandıran Esas Gayrimenkul, Çanakkale’de hayata geçirdiği ‘Esas 17 Burda’ adlı alışveriş merkezini yarın açıyor. Yurtiçi ve yurtdışında 1.5 milyar dolar değerinde gayrimenkul yatırımları bulunan Esas Gayrimenkul, Çanakkale’deki AVM projesi için 85 milyon dolar harcadı.


‘Mutlu insanlar’


Esas Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Kamışlı, Çanakkale’nin lokasyon ve nüfus olarak önemli potansiyel barındırdığını belirterek, şunları söyledi:


“512 bin nüfusu, 42 bin üniversite öğrencisi var ama AVM neredeyse yok. Böyle bir şehirde bu her şeyden önce ihtiyaç. Deniz ve kara ulaşımı, gittikçe artan yabancı yatırımcısı ve şehrin insanları, buradaki potansiyeli artırıyor. O kadar Anadolu şehri gezdim, burası belki de insanları en mutlu şehir” dedi.

Çanakkale’nin sineması 4’ten fazla olmayan şehirler arasında olduğunu kaydeden Kamışlı, AVM’yle birlikte şehirdeki eksik sosyal alanları da tamamlama amacında olduklarını vurguladı.


‘İstanbul’da yokuz’


Kamışlı, İstanbul’da AVM alanlarının yoğunluğuna dikkat çekerek, “İstanbul ve Türkiye ayrı gibi. İstanbul ölçeğinden bakınca AVM sayısı fazla görünüyor, oysa AVM’si olmayan ya da ihtiyacı karşılanmayan Anadolu şehirleri var. İstanbul’da böyle bir amaç ve düşüncemiz yok. Anadolu şehirlerinde olacağız” diye konuştu.


Esas Gayrimenkul CEO’su Kazım Köseoğlu ise bu yıl Kocaeli ve Bolu’da 2 yeni AVM’yi hayata geçireceklerini belirterek, “2015 sonuna kadar 220 bin metrekareye ulaşmış olacağız. 2016 bizim için hareketli bir dönem olacak. 2 yılda yaptığımız kadar işi bir yılda tamamlayıp 500 bin metrekareye ulaşacağız” dedi.


500 milyon $ yatırım


Kazım Köseoğlu, 6 AVM projesinin yatırım değerinin 500 milyon doları bulacağını dile getirerek, ‘Esas 17 Burda’nın sıfırdan hayata geçirdikleri ilk AVM projesi olduğunu söyledi. Köseoğlu, “Burada yer alacak mağazaların yüzde 80’i ilk kez bizimle birlikte Çanakkale’ye geldi. Perakendeciler daha önce gelmek isteyip gelecek yer bulamadıkları için gelmemiş” diye konuştu.



Yüzde 20’si yerel esnafa  


AVM projeleriyle ilgili bilgi veren Köseoğlu, 34 bin metrekare alanda 130 mağazaya yer verdiklerini dile getirdi. Köseoğlu, ayda 600 bin, yılda ise 7.5 milyon ziyaretçi beklediklerini vurguladı. AVM içinde 1800 metrekare sinema, 1750 metrekare eğlence merkezi oluşturduklarını kaydeden Köseoğlu, “Mağazaların yüzde 20’sini de yerel markalara ayırdık. Burada halkın önemsediği yerel restoranlar da var” dedi.

İngiltere ve ABD’de ofis ve AVM yatırımları olduğunu hatırlatan Köseoğlu, Kuzey Avrupa ülkelerine yatırım planladıklarını, Almanya’nın yatırımlarda ilk sırada olduğunu ifade etti.  



Duygu Erdoğan / Milliyet





Geri Dön