23 / 04 / 2024

Esenboğa'nın adının değiştirilmesine CHP'den ret!

Esenboğa'nın adının değiştirilmesine CHP'den ret!

Bülent Arınç'ın, Esenboğa Havalimanı'nın adının değiştirilmesi yönündeki sözlerine CHP'liler olumsuz yaklaştı



Başbakan yardımcısı Bülent Arınç'ın, Ankara'nın dış dünyaya açılan kapısı niteliğindeki Esenboğa Havalimanı'na Turgut Özal'ın adının verilebileceğini söylemesine MHP ve DTP'liler olumlu yaklaştı. CHP milletvekilleri ise `Bunlar küçük hesaplar' diyerek karşı çıktı

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın,  Ankara  Esenboğa Havalimanı'nın isminin değiştirilerek, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın adının verilmesinin faydalı olabileceğini söylemesine muhalefet milletvekillerinden farklı tepkiler geldi. MHP ve DTP'li milletvekilleri, Arınç'ın önerisini olumlu bulurken, CHP'liler karşı çıktı.  

Arınç, Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği'nin iftar yemeğinde, derneğin, Ankara Esenboğa Havalimanı'nın isminin "Turgut Özal Havaalanı" olarak değiştirilmesini gündemine aldığını belirterek, "Olur mu, olmaz mı bilemem ama üzerinde duracağız ve çalışacağız. Türkiye'ye giriş-çıkış kapısı olan, her gün her yerde zikredilen bir yere isminin verilmiş olması çok mütevazı ve masum bir istek. Belki ona kadirşinaslık göstermek için böyle bir havaalanının isminin Ankara Turgut Özal Havaalanı olarak değiştirilmesi faydalı olabilecektir diye düşünüyorum" demişti.

Hangi milletvekili ne dedi?
Milletvekillerinin tepkileri şöyle:
Mustafa Özyürek (CHP Sözcüsü): Yerleşmiş bir isim, buranın adını durup dururken değiştirmek son derece yanlıştır. Yeni yapılan bir havaalanına verilebilir. AKP'nin bu yolda bir fırsatçılık yaptığını düşünüyorum. Turgut Özal'ı sevenlerin bu yolla oylarını almaya çalışacaklardır. Bunlar küçük hesaplardır. Hepimizin bildiği bir ismi değiştirerek kafa karışıklığı yaratmayı doğru bulmuyorum.  

Yılmaz Ateş (CHP Genel Başkan Yardımcısı): Tüm dünya ve Türkiye kamuoyunun bildiği bir havaalanının isminin değiştirilmesini doğru bulmuyorum. AKP kendi döneminde ortaya hiçbir eser koyamadı. Ortaya konmuş eserleri de satarak hovardaca harcadı. Şimdi böyle bir şey yapmak istiyorlarsa yeni yaptıkları bir havaalanına veya başka bir esere bu ismi verebilirler. Geleceğe yönelik bir vizyonları olmayınca eski devlet adamlarının arkasına saklanmaya çalışıyorlar.

Mehmet Şandır (MHP Grup Başkan Vekili): Esenboğa, Türk tarihinde çok önemli görevler üstlenmiş önemli bir kahramanın ismidir. Turgut Özal ismi verilebilir, ama Esenboğa'nın değiştirilerek Turgut Özal'ın hatırlanmış olması şık olmayabilir. Bir başka yere verilmesi daha güzel olur. Turgut Özal bu ülkeye hizmet etmiştir, ismi yaşatılmalıdır.     

Cihan Paçacı (MHP Genel Sekreteri): Havaalanının isminin Turgut Özal olarak değiştirilmesinde normalde bir sakınca yok. Turgut Özal, hem başbakanlık hem de cumhurbaşkanlığı yapmış bir isimdir, olabilir. Ama Arınç, faydalı olur derken bakanlar kurulu adına konuşamaz. Eğer seçimlere yakın bir dönemde böyle bir şey yaparlarsa, Anavatan Partisi'nin oylarına yönelik bir tavır olarak algılanabilir.

Hamit Geylani (DTP-Hakkâri): Turgut Özal'ın getirdikleriyle götürdüklerini toplamla paylaşamıyorsan, sadece isim değiştirmenin bir kıymeti harbiyesi yoktur. Turgut Özal'ı biz de rahmetle anıyoruz. Elbetteki çok cesur adımlar attı. Değiştirilebilir, olumlu karşılıyorum.

Pervin Buldan (DTP-Iğdır): Böyle bir değişiklik olabilir tabii. Turgut Özal cumhurbaşkanlığı yapmış bin insan, dolayısıyla Türkiye'ye katkıları olan bir insan. Biz DTP olarak da Özal'ın görüş ve düşüncelerini beğenen bir partiyiz.
Sertaç KOÇ/Milliyet


Geri Dön