27 / 04 / 2024

Esenyurt, sessiz sedasız kabuk değiştiriyor

Esenyurt, sessiz sedasız kabuk değiştiriyor

Esenyurt, yeni belediye düzenlemesinin ardından Avrupa yakasının önemli merkezlerinden biri haline geldi.



Düzenlemenin ardından Kıraç, Avcılar ve Bahçeşehir'e bağlı 22 mahallenin bağlandığı 335 bin nüfuslu Esenyurt, büyük bir ilçe haline geldi. İlk yerleşim yeri Merkez Mahallesi'ndeki Köyiçi mevkii olan Esenyurt, 1920-1938 yıllarında bölgeye gelen Romanya ve Bulgaristan göçmenlerine ev sahipliği yapan eski bir yerleşim yeri.

E-5 Karayolu ve TEM Otoyolu üzerinde bulunan ilçe, ulaşım imkanlarının çokluğu sayesinde hızla gelişip büyüdü. 1989'da belde belediyesi yapılan Esenyurt, özellikle son yıllarda inşaat firmalarının yoğun ilgi gösterdiği bir bölge. Burada düzenli yapılaşmada yaşanan sorunlar, beldenin ilçe olmasıyla daha kolay aşılabilecek.

Ulaşım kolaylığı ve ucuzluğu sayesinde son yıllarda hızlı göç alan ilçede 2004 yılına kadar yalnızca bir sağlık ocağı bulunurken, son 5 yıllık süreçte yapılan yatırımlarla 2 dev hastane ve 13 sağlık ocağı yapıldı. İlçe, yapılan yatırımlarla sağlık merkezi haline geldi. 15 yıl boyunca Esenyurt üzerinden geçerek Büyükçekmece'ye giden doğalgaz hattından ilk defa bu dönemde ilçeye doğalgaz verildi. İlçedeki tüm elektrik hatları yer altına alındı. Esenyurt'un Kıraç ile bağlanmasıyla ulaşım, çevre ve altyapı hizmetlerinde yeni bir düzenleme yapılması ihtiyacı doğdu. İlçedeki gecekondular ve tapusuz evler de çözüm bekleyen sorunlar arasında yer alıyor.

Siyasi partiler 29 Mart yerel seçimlerinden sonra İstanbul'un yeni çekim merkezi olmaya aday Esenyurt'u almak için yoğun bir seçim kampanyası yürütüyor. AK Parti yaptığı birçok yatırım ve olumlu çalışma nedeniyle Necmi Kadıoğlu ile yola devam ederken Saadet Partisi film yönetmeni Gani Şavata, CHP doktor Bülent Kerimoğlu, MHP Ahmet Karasoy ve ANAP Taner Uluğ ile seçmen karşısına çıkıyor.

Esenyurt, bir Avrupa şehri olacak

AK Parti, Esenyurt'ta Necmi Kadıoğlu'nu bir kere daha aday gösterdi. 1954 Gümüşhane doğumlu Kadıoğlu, gümrük müşaviri olarak baladığı iş hayatında bir dönem mali müşavirlik yaptı. 1994-1998 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde Kaynak ve İştirakler Daire Başkanlığı ve Başkan Danışmanlığı görevlerinde bulundu. 2004 yerel seçimlerinde Esenyurt Belediye Başkanı seçilen Kadıoğlu, "Beş yıl önce göreve geldiğimizde ilçemizde sağlık, eğitim, kültür, spor gibi birtakım alanlarda gereksinimler vardı. Hizmet süremiz boyunca bunları karşılamak adına çeşitli çalışmalar yürüttük. Tamamladığımız projeler şu anda Esenyurtlulara ve komşu ilçe sakinlerine hizmet sunuyor." diye konuşuyor. Yeni dönemde kültürel ve çevresel hizmetlere ağırlık vermeyi hedeflediklerini belirten Kadıoğlu, "Kıraç bölgesine büyük bir kültür merkezi ve şehir parkı yapmayı planlıyoruz. Esenyurt'u Avrupai bir kent haline getirmek için bir dönem daha çalışmak istiyorum." diyerek vatandaşlardan oy istiyor.

Filmden sonra belediye yönetmek istiyor

Saadet Partisi Esenyurt Belediye başkan adayı Gani Rüzgar Şavata, 1960 Malatya doğumlu. 17 yıl tiyatro sahnelerinde piyes yazıp, yönetip ve başrollerini üstlenen Şavata, 1993'te sinemaya adım attı. Bugüne kadar 24 televizyon ve sinema filmlerinde başrol oynayan ve 17'sinin senaryo yazarlığı ve yönetmenliğini yapan Şavata, başkan seçildiği takdirde öncelikli olarak ulaşım sorununa el atacaklarını belirtiyor. Şavata, "Esenyurt'un ciddi bir altyapı sorunu var, bu meseleyi de çözeceğiz. Mahalle ve caddelere estetik bir görüntü vereceğiz. İkinci olarak eğitim sorununa el atacağız. Eğitimle beraber sanat ve spora ağırlık vereceğiz. Ve ne yapıp yapıp bütün öğrencilerimize eğitimde-öğretimde burs imkanı sağlayacağız. Park ve mesire alanları kuracağız." vaatlerinde bulunuyor.

Kentsel dönüşüme ağırlık verecek

Cumhuriyet Halk Partisi Esenyurt Belediye başkan adayı 1970 Ardahan doğumlu Dr. Bülent Kerimoğlu. Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Kerimoğlu, İstanbul'un değişik hastanelerinde hekim olarak görev yaptı. Esenyurt Avrupa Cerrahi Tıp Merkezi'nin başhekimliğini ve yönetim kurulu başkanlığını yapan Kerimoğlu, Esenyurt için en önemli projesinin bir üniversite kampüsünü ilçeye kazandırmak olduğunu belirtiyor. Kerimoğlu, "Esenyurt'un en büyük sorunu işsizliği çözmek istiyoruz." diyor ve ekliyor: "Kentsel dönüşüm projeleriyle şehirleşeceğiz. Altyapı sorunlarını ortadan kaldıracağız. Sokak sokak tüm Esenyurt'taki çarpıklıkları çağdaş anlayışıyla çözüme kavuşturacağız. Sağlık ve eğitim hizmetlerini geliştireceğiz. Yaşlılarımızın, gençlerin, engellilerin sorunlarıyla uğraşacağız."

Zaman


Geri Dön