25 / 04 / 2024

Esenyurt'ta düşen asansörün bakımı yapılmış mıydı?

Esenyurt'ta düşen asansörün bakımı yapılmış mıydı?

İstanbul’daki asansör faciasında 3 işçi hayatını kaybetti. Ölen işçilerden Yasin Bakır’ın ağabeyi Adem Bakır, ‘Asansörün bakımı yoktu. Uyarmıştım. Asansör daha önce de birkaç kez düştü’ diye konuştu.



İstanbul’daki asansör faciasında 3 işçi hayatını kaybetti. Ölen işçilerden Yasin Bakır’ın ağabeyi Adem Bakır, ‘Asansörün bakımı yoktu. Uyarmıştım. Asansör daha önce de birkaç kez düştü’ diye konuştu


İstanbul Esenyurt’ta dün öğle sıralarında meydana gelen olayda, Hadımköy Hoşdere yolu üzerindeki 32 katlı konut inşaatında çalışan Yasin Bakır (19), Şükrü Yaşar (21) ile Osman Yardımcı (17) adlı 3 işçi, yük asansörüyle 23’üncü kata çıktı.


Fi Yapı'nın Esenyurt'taki binasında yük asansörü düştü!


Asansör, henüz bilinmeyen bir nedenle yere çakıldı. Kazayı gören diğer işçiler durumu polis, itfaiye ve sağlık ekiplerine bildirdi.


Yakın akrabalarmış


Gelen sağlık ekipleri yaptıkları kontrolde 3 işçinin hayatını kaybettiğini belirledi. Polis ekipleri inşaat çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı. Olay yeri inceleme polislerinin yaklaşık 3 saat süren çalışmalarının ardından Yasin Bakır, Şükrü Yaşar ile Osman Yardımcı’nın cesetleri Adli Tıp Kurumu’na kaldırıldı. Fayans ustaları olan işçilerin birbirleriyle akraba oldukları ve 3 ay önce Ağrı’dan İstanbul’a geldikleri öğrenildi. Polis olayla ilgili çok yönlü soruşturma başlattı.


4 kişiye gözaltı


Kazaya ilişkin şantiye şefi ve iş güvenliği uzmanının da aralarında bulunduğu 4 kişi gözaltına alındı.

 CHP İstanbul Milletvekili ve İş Kazaları Araştırma Komisyonu üyesi Sibel Özdemir olay yerine gelerek bir açıklama yaptı. Özdemir, “Üç kardeşimiz maalesef burada yaşanan iş kazası nedeniyle, güvencesiz çalışmaları sonucu vefat etmişlerdir. CHP İş Kazalarını Araştırma Komisyonu olarak hemen alana geldik. Gerekli bilgiyi edinemeye çalışıyoruz. Sanırım inşaatın bir süre atıl kalması ve neticesinde malzemelerle ilgili sıkıntıların; yük taşımamasına rağmen insan taşıyan asansörlerin kullanılması sonucunda böyle bir acı olayla karşı karşıyayız” dedi.


‘İşi yetiştirmesek para alamıyoruz’


Aynı inşaatta çalışan ölen işçi Yasin Bakır’ın ağabeyi Adem Bakır, “Asansörün bakımı yoktu, kontrolü yoktu. Yukarıdaki asansör de arızalı. Yukarıda kalmış. Askıda kalmış. Asansör daha önce de birkaç kez düştü. Hiçbir asansörün yağı bile yok. Defalarca uyardım. Şantiyeye gittim. Güvenliğe gittim. İşi yetiştirmemizi istiyorlar. Biz de işi yetiştirmesek paramızı alamıyoruz” diye konuştu. 

 


Milliyet


Haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Ne ders alıyoruz ne de tedbir. 3 işçinin öldüğü asansör faciasında kardeşini kaybeden Adem Bakır'ın sözleri kazanın göz göre göre geldiğine işaret etti: 9 asansör var, en sağlamı buydu. 'Bozuk' dedik, kimseye dinletemedik.


Esenyurt'ta Fİ Yapı'ya ait inşaatta animark adı verilen yük asansörünün yerinden koparak beton zemine çakılması sonucu yaşamını yitiren 3 işçinin cenazesi dün memleketleri Ağrı'ya gönderildi. İşçiler Yasin Bakır (19), Osman Yardımcı (17) ve Şükrü Yaşar'ın (21) cenazelerini Adli Tıp Kurumu'ndan alan yakınları ve iş arkadaşları gözyaşlarına boğuldu. 


'EN SAĞLAMI BUYDU' 

İnşaatta seramik ve fayans işi yapan işçilerden Yasin Bakır'ın aynı inşaatta çalışan ağabeyi Adem Bakır, kazanın göz göre göre geldiğine işaret etti. Yasin Bakır, "Bu asansörler 1.5-2 ton kapasiteye sahip. İnşaatta 9 asansör var. Hatta bu en sağlamı diye onu kullanıyorduk. Ancak bakımı yapılmıyordu. Yağı bile vurulmamış. İç kısımlardaki cıvataları sökülmüş, parçaları pas içindeydi. Yetkilileri sık sık uyarıyorduk. Ama kimse bizi dinlemedi. Bizi sürekli 'Yağı yağmurdan gitmiştir ya da tozdan görünmüyordur. Çıkın çalışın. Sıkıntı yok. Eksik varsa da yaparız' diyerek oyaladılar. Taşeron işini alan Muharrem adlı şahıs ise 'İşe çıkın ki işi zamanında teslim edelim. İşi bitirin paranızı alın' diyordu" dedi. 


'2.5 AYDIR ÇALIŞIYORDU' 

Kazada ölen 17 yaşındaki Osman Yardımcı'nın, şirket yetkililerinin o gün işe başladığı yönündeki açıklamasını da yalanlayan Adem Bakır, "Osman bizden önce işe başlamıştı. Yaklaşık 2.5 aydır orada çalışıyordu" diye konuştu. İşçilerden 25 yaşındaki Ömer Atlı ise asansörün normal şartlarda bir operatör tarafından kullanılması gerektiğini ancak işçilerin kendi imkânlarıyla asansörü yönettiğini, inşaatta sağlık görevlisi ve iş güvenliği uzmanı bulunmadığını ifade etti. 


3 KİŞİ TUTUKLANDI 

Bu arada 3 işçinin hayatını kaybettiği asansör kazasıyla ilgili gözaltına alınan 5 kişi işlemlerinin tamamlanmasının ardından Büyükçekmece Adliyesi'ne gönderildi. Şüphelilerden 3'ü savcılıktaki ifadelerinin ardından serbest bırakılırken, mahkemeye sevk edilen inşaat firması yetkilileri Feridun Y. ile Muharrem B. tutuklandı. 


OTOBÜS BAGAJINDA ÜÇ TABUT YAN YANA 

Gasilhanede yıkanan cenazeler daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait bir otobüsün bagajına konuldu. Yan yana dizilen 3 tabutu gören yakınları uzun süre gözyaşı döktü. Cenazeler karayoluyla memleketleri Ağrı'nın Diyadin ilçesine gönderildi. Akraba olan Yasin Bakır ile Osman Yardımcı'nın bugün Kotancı köyünde, Şükrü Yaşar'ın ise Bulgurlu köyünde toprağa verileceği kaydedildi. 


Sabah


Haber Evrensel Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


ESENYURT'taki iş kazasının yaşandığı inşaatta incclcme yapan Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkan Vekili ve İş Güvenliği Uzmanı Zafer Güzey çarpıcı bilgiler verdi. Yaşanan cinayetin Torun Center'da yaşanan iş cinayetiyle benzer olduğunu belirten Güzey, "Bu tür iş cinayetleri büyük vurdumduymazlıkla yaşanır" dedi. 


Zafer Güzey, "Asansörün motor kısmı ve kabinin bağlantısını sağlayan bölgede kopma yaşanıyor. Motor mekanizmasından boşalan kabin 19 kattan aşağı düşüyor. Ekipman, mekanizma Torunlarla ayın" dedi. Kabin üzerinde bir fren sisteminin olduğunu ancak onun da çalışmadığını anlatan Güzey, "Bunlar, periyodik kontrollerle düzelebilecck şeylerdir. 


Bu tarz iş cinayetleri büyük vurdumduymazlıkla yaşanır" dedi. İhmallerin göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade eden Güzey şöyle devam etti: "2009 yılında alınmış asansör. Fi Yapı'nın kayyuına devredilmesi sürecinden itibaren bakım yapılmadığının bilgisine ulaştık. Bunlar sorgulanması lazım. Teklif alınmış ama bakımı yapılmamış. Bakım, denetim yapmamanın maliyeti önümüze bu şekilde geldi. Bu iş cinayetinin nedeni para hırsıdır. Sermaye aynı faciaları yaşatıyor." 


TORUN CENTER ÖRNEĞİ: CEZASIZLIK PRATİĞİ 

ESENYURT'ta yaşanan iş cinayeti akıllara Torun Center'da yaşanan iş cinayeti sonucu açılan davayı da getirdi. Davanın avukatlarından Yıldız İmrek, Torunlarda patronlara dava açılmadığını hatırlattı. Bu tür iş cinayetlerinin sorumluluğunun daha alt derecedeki çalışanlara yüklendiğine dikkat çeken İmrek şöyle konuştu: "Bu kusurların nedeni, iş güvenliği için yeterli yatırımı yapmak istemeyen patrondur." Torunlarda iş güvenliği denetimlerini yapmayan çalışma müfettişleri hakkında da soruşturma izni verilmediğini hatırlatan imrek, "İşveren ve denetim sistemi olan devlet hakkında cezasızlık pratiği işliyor. Bu cezasızlık pratiğinden vazgeçilmesi lazım" diye konuştu. 


Evrensel/ Fırat TURGUT


Geri Dön