23 / 04 / 2024

Esenyurt'ta konut projeleri plana uygun şartlarda yapılacak!

 Esenyurt'ta konut projeleri plana uygun şartlarda yapılacak!

Meclis, emsal transferi ile sorunun çözülmesine olanak tanıdı. Böylece bölgeden konut alan 10 bin kişi rahat bir nefes alacak.





FiYapı ile başlayan ve ardından 30'a yakın mevzuata aykırı ruhsatları bulunan inşaatların durdurulması ile devam eden İstanbul Esenyurt'taki kaos çözüldü. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleri 15 Haziran'da yaptıkları toplantıda Plan Tadilatı kararını onayladı ve karar 15 Temmuz'dan itibaren uygulanmaya başladı. Buna göre firmalar aykırılıklarını gidermek için plandaki şartları yerine getirip proje hazırlayacak ve yeni ruhsat alarak problemi çözebilecek. Bu karar yaptığı 600 dairesi iptal edilen diğer iki projesi de duran FiYapı başta olmak üzere diğer inşaat firmalarına da nefes aldıracak. Böylece bölgeden yaklaşık 10 bin konut alanların da sorunu çözülmüş olacak.


Arsa o bölgede olacak


Verilen bilgiye göre, 10 bin metrekare arsa içinde 2 emsalde 20 bin metrekare inşaat hakkı bulunan bir firma, aynı arsaya 25 bin metrekarelik inşaat yaptığı takdirde aradaki 5 bin metrekarelik farkı kapatmak durumunda kalacak. Esenyurt sınırları içerisinde bulunan 5 bin metrekare inşaat alanına denk gelecek başka bir arsa satın alınıp kamuya devir yapılacak.  


Fiyat farklı önemli


Uygulamada en önemli konu konut alan kişilerin yeni alınacak arsanın maliyetine ortak edilip edilmeyeceği. Bu konu maliyetin ölçüsüne göre değişkenlik gösterecek gibi görünüyor. Bazı inşaat firmalarının yöneticileri maliyeti kendileri üstlenirken bazılarının da bu konuda maliyeti konut alıcısı ile paylaşma yolunu seçebileceği konuşuluyor. Bu durumda 70 bin liraya alınan 1+1 dairenin fiyatının bir anda 80 bin 90 bin gibi rakamlara çıkma ihtimali kuvvetli görünüyor


EMİNE AÇAR - BUGÜN GAZETESİ 



Geri Dön