28 / 03 / 2024

Eski Galata Köprüsü ne olacak?

Eski Galata Köprüsü ne olacak?

İstanbul'a 80 yıl hizmet ettikten sonra altındaki bir lokantada başlayan yangın sonucu ağır hasar meydana gelen, onarıldıktan sonra Ayvansaray-Hasköy arasında çekilen Eski Galata köprüsü adeta kaderine terk edildi.



16 Mayıs 1992'de çıkan bir yangınla ağır hasar gören Galata Köprüsü, yapılan onarımların ardından Ayvansaray-Hasköy arasına yerleştirilmişti.


E-5 karayolunun geçtiği Haliç Köprüsü'nün onarımı sırasında trafik sıkışıklığına çözüm olması için 2002 yılında tekrar hizmete açılmış ve faydalı olmuştu.


Eski Galata Köprüsü ne olacak?



Ancak Eski Galata köprüsü yolcu vapurlarının Eyüp'e geçişine engel olduğu ve su sirkülasyonunu önleyerek Haliç'in temizlenmesi çalışmalarına engel olduğu gerekçesiyle 7 Ekim 2012 yılında tekrar yaya ve araç trafiğine kapatılmış, sökülerek yerinden kaldırılacağı açıklanmıştı.


Bu açıklamanın üzerinden 3 yıldan fazla geçmesine rağmen orta bölümü açık bırakılan köprünün sökülmesi yada başka bir yere taşınmasıyla ilgili bugüne kadar bir çalışma yapılmadı.


Eski Galata Köprüsü ne olacak?




Havadan görüntülenen Eski Galata Köprüsü'nün orta bölümde bulunan üç dubanın sökülerek daha gerideki dubalara bağlandığı görüldü.


Eski Galata Köprüsü ne olacak?


Halen köprünün Hasköy tarafındaki girişi ve ilk duba otopark olarak kullanılıyor. Eski Galata Köprüsü üzerinden binlerce araç ve insanın geçtiği hareketli günlerine geri mi dönecek, yoksa sökülerek parçalanacak mı? Bu sorular önümüzdeki günlerde yetkililerin alacağı kararla cevabını bulacak.


Hürriyet 



Haber Posta Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


İstanbul'a 80 yıl hizmet ettikten sonra altındaki bir lokantada başlayan yangın sonucu ağır hasar gören, onarıldıktan sonra Ayvansaray-Hasköy arasında çekilen Eski Galata köprüsü adeta kaderine terk edildi.


İstanbul’un tarihsel simgelerinden biri olan ve 16 Mayıs 1992'de çıkan bir yangınla ağır hasar gören Galata Köprüsü, yapılan onarımların ardından Ayvansaray-Hasköy arasına yerleştirilmişti. E-5 karayolunun geçtiği Haliç Köprüsü'nün onarımı sırasında trafik sıkışıklığına çözüm olması için 2002 yılında tekrar hizmete açılmış ve faydalı olmuştu. Ancak Eski Galata köprüsü yolcu vapurlarının Eyüp'e geçişine engel olduğu ve su sirkülasyonunu önleyerek Haliç'in temizlenmesi çalışmalarına engel olduğu gerekçesiyle 7 Ekim 2012 yılında tekrar yaya ve araç trafiğine kapatılmış, sökülerek yerinden kaldırılacağı açıklanmıştı. Bu açıklamanın üzerinden 3 yıldan fazla geçmesine rağmen orta bölümü açık bırakılan köprünün sökülmesi ya da başka bir yere taşınmasıyla ilgili bugüne kadar bir çalışma yapılmadı. Havadan görüntülediğimiz Eski Galata Köprüsü'nün orta bölümde bulunan üç dubanın sökülerek daha gerideki dubalara bağlandığı görüldü. Halen köprünün Hasköy tarafındaki girişi ve ilk duba otopark olarak kullanılıyor. Eski Galata Köprüsü üzerinden binlerce araç ve insanın geçtiği hareketli günlerine geri mi dönecek, yoksa sökülerek parçalanacak mı? Bu sorular önümüzdeki günlerde yetkilerin alacağı kararla cevabını bulacak.


Posta


Geri Dön