19 / 04 / 2024

Eski tütün deposu iş merkezi oluyor

Eski tütün deposu iş merkezi oluyor

Özgörkey Grubu, yaklaşık 19 yıl atıl duran ve geçen yıl yıkılan Çankaya'daki eski tütün deposunu 20 milyon dolarlık bir harcama ile konut ve iş merkezi yapmak için kolları sıvadı



Dondurulmuş gıdadan tohumculuğa, otomotivden turizme, inşaattan endüstriyel çamaşırhaneye kadar farklı alanlarda faaliyet gösteren E. Özgörkey Grubu, Çankaya'daki eski tütün deposunun bulunduğu alana konut ve iş merkezi yapmayı planlıyor. 19 yıl atıl duran ve geçen yıl yıkılan tütün deposunun bulunduğu alana grubun 20 milyon dolar harcama yapması bekleniyor.

E.Özgörkey Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Özgörkey, yatırım için resmi makamlardan gerekli izinleri beklediklerini ifade etti. Bin 500 metrekarelik alanında yasalara bağlı kalarak proje üretmeye çalıştıklarını aktaran Özgörkey, Konak Belediyesi'nin öngördüğü değişiklikleri yaptıklarını belirterek, "İzmir'in güzel noktasına, güzel bir eser kazandırmak istiyoruz. Şartları biraz zorladık. Üç ay içinde gerekli izinlerin çıkmasını bekliyoruz ve hemen ardından yatırıma başlayacağız. Yaklaşık 20 milyon dolarlık bir harcama ile konut ve iş merkezinin bulunduğu bir konseptin olduğu bir eseri kente kazandırmak istiyoruz" dedi.

Yaklaşık 19 yıldır yasal engeller nedeniyle yatırım yapamadıklarını vurgulayan Özgörkey, "Yatırımın önüne engeller konması girişimci insanları zora sokup, yatırımcıyı bezdiriyor. Ekonomik şartlar ortada. Bu nedenle yatırımı sevdirecek şeyler yapılması gerekiyor" ifadesini kullandı.

İğne ile kuyu kazıyoruz

Grubun 2004 yılında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ihalesinde 4,9 milyon TL'ye satın aldığı Kordonboyu'ndaki eski merkez bankası binasında devam eden ve yaklaşık 12 milyon dolara mal olması beklenen butik otel yatırımı hakkında da bilgi veren Özgörkey, otelin 2010'un ilk yarısında tamamlanmasını planladıklarını aktardı. Özgörkey, "Daha önce 2009'un ikinci yarısında tamamlayacağımız söylemiştik ancak binanın tarihi olması nedeniyle bir takım zorlukları var. Aslına uygun olarak yeniliyoruz. Özellikle güçlendirmeyle ilgili zaman kayıplarımız var. Tabiri caiz ise iğne ile kuyu kazıyoruz. 1950'li yıllarda yapılmış bir bina. Proje mimarı ödül almış. Biz yıkıp tekrar günün teknolojilerini kullanarak aslına uygun olarak inşa etmeyi teklif ettik ancak kabul edilmedi. Böyle olunca da zamanda aksamalar oluyor" diye konuştu.

Otel inşaatına izin verilmedi

Bin 500 metrekarelik alan üzerinde kurulu olan ve 1980'li yılların ortasına kadar tütün deposu olarak kullanılan binayı, Konak Belediyesi eski Başkanı Ahmet Sarışın döneminde, 25 katlı ve 5 yıldızlı otel yapmak isteyen Özgörkey Ailesi, gerekli izni alamadı. Konak Belediyesi meclisinde tartışmalara neden olan otel inşaatı, "yoğunluk artışı" gerekçesiyle gerçekleştirilemedi. Konak Belediyesi yetkilileri, 25 katlı Hilton Oteli'nin karşısındaki alanın ancak 7 kat imara açık olduğunu belirtirken, dönemin meclis üyeleri de 25 kata izin vermeyince proje askıda kaldı.

GazeteParc


Geri Dön