26 / 04 / 2024

Eskişehir'de yeni ev hayali kabusa döndü!

 Eskişehir'de yeni ev hayali kabusa döndü!

Eskişehir’de 4 bloklu sitelerinin yerine yeni bina inşa ettirmek isteyen site sakinleri, anlaştıkları müteahhitlik firmasına 2 milyon 300 bin lira ödeme yapılmasına rağmen inşaata başlanılmadığını iddia etti…



Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinde Ziyapaşa Caddesi’nde bulunan 4 bloklu Övünç sitesi sakinleri, 2013 yılında kentsel dönüşüm kararı alarak, 2014 yılı Mayıs ayında evlerini yıktırdı. Milliyet'in haberine göre, site sakinlerinden olan Sultan Güney, “Evler yıkıldıktan sonra herkes yakınına taşındı ya da kiraya çıktı. Şu ana kadar da bu arsada herhangi bir inşaat yapılmadı. Savcılığa firma hakkında suç duyurusunda bulunduk. Şu ana kadar onlara 2 milyon 300 bin lira para ödedik. Ortada para da yok evlerimiz de yok” dedi. Site sakinleri, inşaatın temeli açıkta olduğu için temeli su alan yan binadakilerin durumdan rahatsız olduğunu, yeni binaların yapılmasını bekleyen 11 kişinin 5 yıllık bekleme süresinde hayatını kaybettiğini belirtti.

2 milyon 300 bin lira ödedikleri müteahhitlik firmasının binalar için geçen 5 yıllık süre içinde temel bile atılmadığını iddia etti. Site sakinleri, müteahhitlik firması hakkında Eskişehir Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

‘5 yılda bir çivi bile çakılmadı’

Güney, “Evlerimiz yenisi yapılacak diye yıkıldı. Dolandırıldık ve evimiz ortada yok. Kentsel dönüşüm kararıyla evleri yıktık. Dört bloklu sitemiz 2014 yılında yıkıldı. Anlaştığımız bir firma ile dükkan üstü 8 kat olarak sözleşme yaptık. Bu süreçte 11 site sakinimiz hayatını kaybetti. Sitedeki 64 haneden 54’ü emekli maaşıyla geçiniyor. Evler yıkıldıktan sonra herkes ya bir yakınının yanına taşındı ya da kiraya çıktı. Şu ana kadar da bu arsada herhangi bir inşaat yapılmadı. Savcılığa firma hakkında suç duyurusunda bulunduk. Firma ile sözleşmemiz olduğu için yeni firmalar ile görüşemiyoruz. Anlaştığımız firma da ortada yok, şu ana kadar onlara 2 milyon 300 bin lira para ödedik. Ortada para da yok evlerimiz de yok. Devlet kurumlarından yardım bekliyoruz. Firma hakkında suç duyurusunda da bulunduk” şeklinde ifadelerde bulundu.

‘Her gün boş arsaya bakıyor üzülüyorum’

Site sakinlerinden biri olan Aynur Gürcan da bekledikleri süre içerisinde zorlu dönemler geçirdiklerini ifade etti. Gürcan, “Bir yıl içinde evimiz olacaktı bizde taşınacaktık. Herkesten paralar toplandı. Şimdi paramızı da alamıyoruz ev de ortada yok. Devletimizin bu durumu incelemesini talep ediyoruz. İki sene çocuklarımda kaldım, kira vermemek için ama çocuklarım başka bir ev aldı orada kalıyorum. Neredeyse 6 sene oldu çektiğimiz maddi manevi sıkıntıları çektik. Bu arsanın karşısında oturuyorum, her gün boş arsaya bakıyorum, üzülüyorum. Bütün hayallerimiz buraya gömüldü. Site sakinlerinden hayatını kaybedenler oldu, birçoğu da hasta ne olacak bilmiyoruz” dedi.

Diğer apartmanlar da tedirgin

Komşu site sakinlerinden Veli Çakmak, durumdan tedirgin olduklarını ifade ederek sözlerine şöyle devam etti, “Buranın temelleri açıldığı için yan apartman olarak biz de risk altındayız. Devamlı temelimiz su alıyor. Bizimde mağduriyetimiz var. Bir an önce inşaatın başlamasını istiyoruz.”

Eskişehirli dönüşüm mağdurları evlerine kavuşmayı bekliyor!


Geri Dön