29 / 03 / 2024

Esse mağazaları birer birer kapanıyor!

Esse mağazaları birer birer kapanıyor!

Esse el değiştirdikten 6 ay sonra krize girdi. Ünlü markanın çok sayıda mağazası ve merkez ofisi hacizler sonrası kapatıldı. 800’e yakın kişinin çalıştığı Esse’de sorunun çözümü için bu kez 300 milyon lira alacaklı olan tedarikçiler devreye girdi.



Ev ürünleri perakende zinciri Esse el değiştirdikten 6 ay sonra krize girdi. Ünlü markanın çok sayıda mağazası ve merkez ofisi hacizler sonrası kapatıldı. 800’e yakın kişinin çalıştığı Esse’de sorunun çözümü için bu kez 300 milyon lira alacaklı olan tedarikçiler devreye girdi. Sektör A.Ş. ismiyle bir şirket kuran tedarikçiler bir yandan Esse’ye yeniden mal verme bir yandan AVM’lerle görüşüyor. Üç aydır ödenmeyen personel ücretlerini de ödeyeceklerini Sektör A.Ş. yetkilisi Ali Güner “Zor bir işin altına girdik. Ancak başarırsak da bu dünyada bir ilk olacak” şeklinde konuştu.


Semih Şeftali’nin 2002 yılında kurduğu Esse zaman içinde önemli bir konuma yükseldi. Esse bünyesinde 100’ü franchise olmak üzere toplam 207 mağazaya ulaşıldı. Geçtiğimi Şubat ayında ise Esse için yeni bir süreç yaşandı. Şeftali, Esse’yi, H. Erhan Abaz, A. Cüneyt Yağcı ve Atilla Okumuş’a sattı. Ticaret sicil kayıtlarına göre şirketin yüzde 10’ar hissesi Yağcı ve Okumuş’a kalan kısım ise Ataköy Dayanıklı Tüketim Mamulleri Sanayi ve Tic. Ltd. şirketine geçti.


15 TEMMUZ SONRASI DAHA DA KÖTÜLEŞTİ

Esse yeni yönetime geçtikten sonra faaliyetlere kaldığı yerde devam edildi. Ancak, işlerde belli ölçekte düşüş yaşanmaya başladı. En sancılı süreç ise 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yaşandı. Yaşanan sorunu ilk hissedenler ise şirket çalışanları oldu. Maaş ödemelerinde yaşanan sıkıntılar giderek artmaya başladı. hurriyet.com.tr'nin ulaştığı birçok şirket çalışanı üç aya yakın bir süreden beri maaş alamadıklarını belirtti.


ŞİRKETE KARŞI ONLARCA İCRA TAKİBİ

Şirkete yönelik artan haciz baskısı nedeni ile iflas erteleme gündeme gelse de OHAL süresince yasak olduğu için bu yola başvurulamadı. Bir tür koruma sağlayan konkordato başvurusu için bir dizi görüşme yürütüldü. Yaşanan soruna çözüm bulunamayınca bu kez tedarikçiler harekete geçti.


EN GÖZDE MAĞAZA DA KAPANDI

Geçtiğimiz iki hafta içinde ise Esse’nin birçok mağazasının kapatıldığı öğrenildi. Kapanan şubeler arasında ‘Esse’nin gözbebegi’ olarak nitelenen Suadiye mağazasının da olduğu anlaşıldı. Anılan mağazada tüm rafların boşaldığı görüldü. Şirkete yakın bir kaynak ise, bazı mağazalardaki ürünleri, alacaklı olan çalışanlar tarafından alındığını öne sürdü. Adının açıklanmasını istemeyen bir mağaza yöneticisi ise “Şu an tüm mağazalarda POS cihazları Esse’ye ait değil. Şirketin borçlu olduğu tedarikçilerin POS cihazları geldi mağazalara” dedi.


AVM YÖNETİMİ DIŞARI ÇIKARDI

Esse’nin bir başka mağaza çalışanı ise yaşadıklarını  “Esse el değiştirdiğinden bu yana toparlanamadı. Biz çalışanlar olarak çok mağdur olduk. Şirketin çalışanları olarak Esse’ye ne oldu bilmiyoruz. Bize bir açıklama dahi yapmadı. En sonunda bir gün mağazaya geldiğimizde, AVM yönetimi bizi mağazadan çıkardı. Üç aydır maaş almıyoruz. Üç aydır maaş almamak; kira yatıramamak demek, kredi veya kredi kartı ödeyememek demek. İş arayacak para bulamamak demek, elektrik, şu, doğalgaz faturası ödeyememek demek…” sözleri ile anlattı.


TEDARİKÇİLER BİR ARAYA GELDİ

Esse’nin yaşadığı sıkıntının aşılması için, hem şirket ortaklarının hem de tedarikçileri birkaç aydan beri çeşitli arayışlara girdi. Bu amaçla Sektör Mağazacılık Züccaciye İç ve Dış Tic. San. A.Ş. ismi ile yeni bir şirket kuruldu. 21 Ekim’de kurulan Sektör A.Ş.’nin yönetim kurulu üyesi Ali Güner. Hürriyet Dünyası’na konuşan Güner, alacaklı konumunda bulunan perakendeciler olarak devreye girdiklerini belirtti. Güner’in verdiği bilgilere göre en büyük borç 300 milyon lira ile tedarikçilere ait. Tedarikçilerin yanı sıra, bankalar ve şirket personeli de alacaklı durumda.


BAŞARIRSAK DÜNYADA BİR İLK OLUR

Güner, “Yalnızca ben değil bir çok tedarikçi arkadaş bu işin altına elimize koymuş durumdayız. Biz yeni bir şirket kurduk. Tedarikçi alacaklarını yapılandırdık. Şimdi AVM’ler ile görüşüyoruz. Hafta başı da AVM yetkilileri ile bir araya geleceğiz. Temasta olduğumuz bir çok yetkili de Esse’nin ayağa kalkması için çaba içinde. Öte yandan, ilk yapacağımız şey mağazalara yeniden mal vermek olacak. Personeli, tüm özlük hakları ile yeni şirkete geçireceğiz. Yine personele de yakın zamanda ödeme yapacağız. Esse’nin sitesi de kapalı; onu da kısa süre içinde açacağız.


Şirkete bağlı 107 mağazadan 37’sini kapatma kararı aldık. Evet Esse beli ölçüde küçülecek ama yoluna devam etmesi için her şeyi yapmaya kararlıyız. Esse’nin kapanması sadece Esse ile ilgili bir sorun ortaya çıkarmayacak. Bu şirkete mal tedarik eden çok sayıda firma ve bu firmaların çalışanları var. Evet zor bir işin altına girdik. Avukatlarımız, bu modelin dünyada dahi bir ilk olma özelliği taşıdığını söylüyor. Başaracağımıza da inanıyoruz” dedi.  


Hürriyet


Geri Dön