26 / 04 / 2024

Estethica yurtdışında büyüyecek!

Estethica yurtdışında büyüyecek!

MYC Partners Sağlık Grubu son dönemde yurtdışında büyümek için rotasını Bulgaristan’a çevirdi. Şirket, Bulgaristan'ın merkezi Sofya'da plastik cerrahi hastanesi kurmaya hazırlanıyor.



MYC Partners Sağlık Grubu, Estethica markasıyla Bulgaristan'ın merkezi Sofya'da plastik cerrahi hastanesi kurmaya hazırlanıyor. Hedef, bir yıl içinde hasta kabulüne başlamak. Grubun ilk yurt dışı yatırımını, Almanya ve daha sonra Doğu Avrupa ülkeleri takip edecek.

 

"Daha iyi görünme" isteği durdurulamaz bir biçimde artıyor. “Düzgün bir burnunuz varsa kariyer basamaklarını daha hızlı tırmanabilirsiniz” diyen doktorlara rastlamanız artık daha olası. Fortune Dergisi'nde yer alan habere göre; Estetik cerrahi uygulamalar zorunlu durumlarda yaptırılır olmaktan çoktan çıktı. Medikal estetik ürünleri üreten Allergan’ın 8 bin kadınla yaptığı ‘Küresel Estetik Trendleri’ araştırmasına göre ‘önemli olan iç güzellik’ sözünü özellikle Türkiye’deki bir kadından duymanız zor. Araştırmaya göre dünyada kadınların yüzde 78’i güzellik kavramından “dış güzelliği” anlıyor. Dolgu yaptırdığını ya da yaptırabileceğini söyleyen kadınların oranı ise en yüksek skorla, yüzde 96, Türk kadınlarından geliyor.

 

Dünyada toplam hacmi 200 milyar dolara ulaşan estetik sektörü Türkiye’de her yıl ortalama yüzde 25 büyüyor. Estetik sektörünün Türkiye’deki büyüklüğünün 5,3 milyar dolara ulaştığı tahmin ediliyor. Bu alandaki trendin dünyada ve Türkiye’deki yükselişini fark eden iş adamı Murat Akdoğan sağlık ve turizm sektörlerine giriyor. Ortağı olduğu Baymak’ın hisselerini 2013 yılında HollandalIlara devreden Akdoğan’ın bu kararının arkasında daha önce geçirdiği ciddi rahatsızlıkların da payı var. Ethica İncirli Hastanesi ve Estethica hastaneleri (Bakırköy, Ataşehir ve Levent’teki) ile oluşan MYC Partners Sağlık Grubu son dönemde yurtdışında büyümek için rotasını Bulgaristan’a çevirdi.

 

Grup aslında sağlıkla ilgili altyapıyı çok daha önce, 2010 yılında, Murat Akdoğan Eğitim, Sağlık, Kültür ve Toplumsal Dayanışma Vakfı’nı hayata geçirerek yapıyor. “Vakıf, devlet himayesinde bulunan yurtlardaki kız çocuklarına 18 yaşından sonra destek olma amacı taşıyor, asıl amacımız ise sağlık temalı bir üniversite kurmaktı. Bu vakfı ve üniversiteyi finansal olarak desteklesin ve çocukların pratik yapabilecekleri bir alan olsun diye hastaneciliğe girmiştik” diyor MYC Partners Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Akdoğan.

 

Önce Incirli’deki genel hastaneleri içinde plastik cerrahi, medikal estetik yapmaya başlayan Grup’ta Akdoğan bir şeyi fark ediyor; genel hastane hizmetleri alabilmek için orada olan insanlarla, estetik uygulamalar için gelenlerin yan yana olması pek mantıklı değil. “Dünyada bunu belki ilk defa bir iş modeline dönüştürerek, tepeden tırnağa estetik; plastik cerrahinin, kozmetik dermatoloji ve diş estetiğinin bir arada olduğu bir yapı oluşturduk ve Bakırköy’deki tıp merkezimizde bunu modelledik. Sonra Ataşehir’de, dünyadaki en büyük estetik ve plastik cerrahi merkezlerinden birini kurduk” diyen Akdoğan ekliyor: “Sağlık turizmi açısından da estetik branşının ileriye yönelik çok yolu var.”

 

YABANCI HASTA ORANI YÜZDE 50 

 

Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2016 yılında Türkiye’ye 450 bin yabancı hasta geldi ve sağlık turizminden 4.2 milyar lira gelir elde edildi. 2023 hedefi ise, 2 milyon yabancı hasta ve 20 milyar dolar gelir... Estethica hastanelerinin cerrahi alanlardaki (saç ekimi, plastik cerrahi ya da diş alanında) hastalarının yüzde 50’si yabancı. “Avrupa bizim için ön planda ama Körfezden de çokça hastamız geliyor” diyen Akdoğan şöyle devam ediyor; “Gözümüzü kuzeye çevirmiş durumdayız; Rusya ve Ukrayna’dan gelen hasta potansiyelini artırmaya çalışıyoruz”. Özellikle 15 Temmuz’dan sonra Türkiye’ye karşı ciddi bir baskı olduğuna da değinen Akdoğan, Bodrum’daki otellerine Avrupai! turistleri getirmekte zorlandıklarını anlatıyor ve ekliyor, “Avrupa’nın ivmesi düştü buna karşılık Körfezden daha fazla hasta gelmeye devam ediyor. Bu baskı kalktığında Avrupalı hasta gelişi hızlanacaktır. Avrupa ucuz sağlık hizmetine Türkiye sayesinde kavuştu ve bunu diğer ülkelerde arayacaktır”.

 

ESTETHİCA BULGARİSTAN YOLCUSU

 

Bulgaristan’da 5 milyon dolarlık ekipman yatırımı ile bir plastik cerrahi hastanesi daha kuracak olan MYC Partners Sağlık Grubu, hem Bulgar pazarına hitap etmeyi hem de özellikle Rusça konuşulan bölgelerden Bulgaristan’a hasta çekmeyi hedefliyor. Akdoğan, “Yatırım kararınızda, Avrupalılar Türkiye’ye gelmiyorsa biz Avrupa’ya gideriz düşüncesi etkili oldu mu?” sorumuzu şöyle yanıtlıyor, “Niyetimiz o değildi. İstanbul’a gelenler operasyon sonrası gitmiyor, buradaki atmosferi yaşamak istiyorlar. Dolayısıyla İstanbul’un avantajını örneğin Sofya’da yakalamanız mümkün değil ama alışkanlıkları sebebiyle bu ülkelere gidenler var. Onlara ulaşmak amacındayız” diyor ve Avrupa’da sağlık turistlerini çeken en önemli dört şehrin altını çiziyor; “Prag, Budapeşte, Varşova ve Belgrad. Avrupalılar bu şehirleri kendi arka bahçeleri gibi görüyorlar dolayısıyla rahat ediyorlar.”

 

Estethica’nm Sofya hastanesini açmasının bir yılı bulabileceği beklenirken, kendi personellerini hazırlamak için harekete geçmişler. “Özellikle çağrı merkezi ve hemşirelik hizmetleri için çifte vatandaş olan insanları eğitiyoruz. Gerektiğinde kritik personeli hemen transfer edebileceğiz. Özel eğitilmiş insan gücü estetikte önemli” diyen Akdoğan estetiğin henüz endüstriye dönüşmediğine dolayısıyla Türkiye’nin sektörde birikmiş insan gücü bulunmadığını değiniyor.

 

PLASTİK CERRAHİ SAÇ EKİMİNİN ÖNÜNDE

 

Son dönemde kozmetik dermatolojideki yeni tekniklerle keşişiz, ameliyatsız yüz germe gibi operasyonlar öne çıkıyor. ‘Yeni işlemler batıda çok pahalı, ayrıca insanlar sadece botoks dolgu için değil; daha çok çapraz hizmetler için geliyorlar” diyen Akdoğan, Estethica’da en çok yapılan işlemlerin plastik cerrahi olduğuna ve bunu saç ekimi, kozmetik dermatoloji ve diş uygulamalarının izlediğine değiniyor, “Saç ekiminde kontrolsüz bir durum var. Bu konudaki çaba yeterli değil. Saç ekiminin yüzde 95’i illegal.”

 

SAĞLIK ÜNİVERSİTESİ PLANI

 

Akdoğan’ın en büyük hayallerinden olan sağlık üniversitesinin tekrar gündeme gelmesi bekleniyor. Akdoğan, “O mesleğe uygun insan gücünü geliştirmek çok önemli” diyor. Sağlık alanında özellikle yüksek lisans ve doktora seviyesinde eğitim vermesi planlanan üniversitede arsa ile ilgili mahkeme süreci devam ederken Akdoğan, “Türkiye’nin ihtiyacı olan şey uzmanlık. Örneğin çok fazla diş doktoru var ama kaçı çene cerrahıdır ya da kaç estetik cerrahı vardır!” diyor.

 

"GELENEKSELTIP BİR ALTERNATİF DEĞİL!"

 

Sağlık Bakanlığı geleneksel tıp ile ilgili bazı işlemlerin tıp merkezlerinde, hastanelerde yapılabilmesine izin verdi; akupunktur, hacamat, sülük, bardak çekme tedavileri bunlardan... Estethica’da da geleneksel tıp üzerine çalışmalar yapıyor. “Geleneksel tıbbı alternatif ya da tamamlayıcı olarak görmüyorum, ikisini beraber kullanmak mümkün ama Türkiye’de sertifikalandırma çok yetersiz” diyen Akdoğan, geleneksel tıpta kişiye özel tedavilerin uygulandığını söyleyerek ekliyor, “Bağışıklık sisteminden daha mükemmel bir sistem yok. Geleneksel tıp bununla uğraşıyor. İlaçların etkileşiminin en büyük ölüm sebeplerinden biri olduğunu düşünüyorum.”

 

Grubun Bulgaristan yatırımından sonra Doğu Avrupa ülkelerine, özellikle Macaristan’a, yönelmesi bekleniyor. 


Geri Dön