25 / 04 / 2024

Eston Yapı satışlarına hız verdi!

Eston Yapı satışlarına hız verdi!

TMSF, geçen yıl sonunda devraldığı Zeytinoğlu Grubu'nun şirketlerinden Eston Yapı'nın projelerine de tam gaz verdi



Esbank'tan kaynaklanan borçları nedeniyle Zeytinoğlu Grubu ile 2005 yılında başlattıkları protokol şartları kriz nedeniyle uygulanamayınca, Aralık 2008'de içinde Eston Yapı'nın da bulunduğu grup şirketlerine el koyan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu(TMSF), ilk kez patronlarla işbirliğine dayalı bir yönetim modeli geliştirdi. Yapılan protokolle birlikte Eston Yapı'nın eski sahibi Yavuz Zeytinoğlu, icra kurulunda yer aldı. Eski çalışma kadrosu, genel müdürler şirketteki yerlerini korudu. Şirket yönetiminde ise şu anda TMSF'yi temsilen Fahrettin Özyapar(yeretum Kurulu Başkanı), Taner Yalçın (Başkan Yardımcısı) Ahmet Öz, Ziya Özdemir ve Hasan Köroğlu yer alıyor. 2005 ve 2006 yıllarında Bahçeşehir'deki Eston Şehir, Büyükçekmece'deki Eston Deniz ve Reşitpaşa Evleri projeleriyle adını duyuran Eston Yapı, TMSF işbirliğiyle yeniden büyüme sürecini yakaladı. Üç projede yaklaşık 9 bin konuta imza atan şirket, krizde duran inşaat ve satışlarına yeniden hız verip hedef büyüttü. Krizden önce 809 dairelik Reşitpaşa Evleri projesinin tamamlayan Eston Yapı, buradaki kalan 100 dairesinin satışına ise devam ediyor. Eston Şehir'in üçüncü mahallesi başladı Eston Şehir projesinin ilk iki mahallenin satıldığını belirten Eston Yapı'nın Genel Müdürü Kaan Yücel, devam eden projeler hakkında şu bilgileri veriyor:

“Eston Şehir'de inşaat yüzde 27 seviyesinde. Şimdi yeniden projelere hız verdik. Eston Şehir'de üçüncü mahallenin birinci etabının inşası başladık. Birinci etapta 78 daire yer alıyor. 2010'un haziran ayında 136 daireden oluşan üçüncü etaba, 2010'un sonunda da 115 daireden oluşacak üçüncü etabın inşasına başlamayı planlıyoruz. Beylikdüzü Yakuplu'da inşa edilmekte olan Eston Deniz projesinin 350 dairelik ikinci mahallesini satışa çıkardık. Bu projede 300-400 dairelik mahalleleri 30'lu 40'lı daireler halinde yapıp satmaya başladık. Projede Kanyon adında 350 dairelik ikinci mahalleyi 8 etaba böldük. Böylece müşteriler evini teslim almak için 300 dairenin bitmesini yaklaşık iki yıl süresince beklemiyor, 30 dairelik bir etaptan 1 yılda ev sahibi olabiliyor.”

Eston Deniz satışa çıktı
Öte yandan, Eston Deniz'de 176-190 metrekare dairelerin fiyatı 430 bin liradan başlıyor, 614 bin liraya kadar çıkıyor. Eston Şehir'de ise 65 metrekare en küçük daire 162 bin, 165 metrekare en büyük villa ise 474 bin liradan satışa sunuluyor. Düşük arsa maliyeti ve kat karşılığı oranının avantajlı fiyatlarla villa satmalarına imkan verdiğini söyleyen Yücel, “Projelerde ortalama 2 bin 700 liraya villa satıyoruz.  TOKİ  ile hasılat paylaşımı projelerinde ise metrekare fiyatı yüzde 50 kat karşılığı ve yüksek arsa maliyeti nedeniyle 3 bin liranın altında olamıyor” dedi. Anadolu yakasında Kozyatağı ve Kandilli'de de proje ürettiklerini ancak Eston markasının artık şehir merkezinde de olmasının gerektiğinin altını çizen Yücel, “Cihangir, Levent ve Haliç çevresi çok cazibeli yerler. Büyükdere Caddesi'nde hâlâ gidilecek yerler var. Araştırma safhasındayız. Görüşmelerimiz olumlu sonuçlanırsa iki üç yıl sonra burada içinde çarsısı olan bir rezidans projesi yapmayı planlıyoruz.” şeklinde açıklamada bulunuyor. Eston Villa markasıyla 4 yılda 200 ev yaptıklarını da vurgulayan, Yücel, bu marka ile yeniden atağa geçeceklerini de sözlerine ekliyor. 

İçinde marinası olan proje
Beylikdüzü Yakuplu'da yer alan Eston Deniz projesinin inşasına 2006 yılında başlandı. Proje, 1,5 milyon metrekarelik alanda toplam 4 bin 500 konuttan oluşuyor. Eston Deniz'de 8 farklı mahalleden oluşan konutların yanısıra, 1,5 kilometrelik sahil şeridi ile 500'ün üzerinde yat kapasiteli bir marina da bulunuyor. Eston Deniz projesinin ilk bölümünü  oluşturan Yakamoz Mahallesi, 7 farklı tipte 207 bahçeli evden oluşuyor. 3 etap şeklinde inşa edilen Yakamoz Mahallesinde yaşam başladı. Yakamoz Mahallesi tesliminin ardından, Kalyon Mahallesi için çalışmalara başlayan Eston Yapı, Kalyon Mahallesi için 8 farklı etap planladı. 368 bahçeli evden oluşacak olan mahallenin birinci etap konut satışları başladı. 170 ila 193 metrekare aralığında tamamı bahçeli evlerin bulunduğu birinci etabın 31 Aralık 2010'da teslim edilmesi planlanıyor.

Eston Deniz projesinde, her mahallenin yönetimi ve güvenliği, birbirinden bağımsız olarak yürütülüyor. Proje içerisindeki her mahallenin kendine ait özel sosyal tesisi bulunuyor. Sosyal tesisin yanı sıra mahalle içerisindeki farklı etaplarda açık yüzme havuzlarından faydalanmak mümkün. Eston Deniz, 1,5 kilometrelik sahil şeridi ve 500'ün üzerinde yat kapasiteli marinası ile deniz kenarında keyifli bir yaşam sunuyor. Eston Deniz projesi içerisinde yer alan marina İstanbul'daki marina kapasiteleri düşünüldüğünde önemli bir açığı kapatıyor.
Okhan ŞENTÜRK/Ekonomist


Geri Dön