28 / 03 / 2024

Etiler Polis okulu arazisinin kaderi belli oldu!

Etiler Polis okulu arazisinin kaderi belli oldu!

Kapatılan Etiler Polis Meslek Yüksek Okulu’nun değeri 1 milyar doların üzerinde olduğu belirtilen 32 bin metrekarelik arazisinin “hasılat paylaşımı” yöntemiyle değerlendirilmesine karar verildi.



Riskli alan ilan edilmesinin ardından Bakanlar Kurulu kararıyla 2014 yılında kapatılan ve İçişleri Bakanlığı ile yapılan protokolle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) verilen Etiler Polis Meslek Yüksekokulu arazisi bir kez daha gündemine geldi.


Hafta başında İBB Meclisi’ne taşınan, CHP’li üyelerin oylama sırasında yapılan plan notu düzeltmesine itiraz ettiği için geri çekilen araziyle ilgili karara ilişkin teklif, dün yeniden oylandı. İBB Meclisi’ne sunulan teklifle, Beşiktaş, Rumelihisarı Mahallesi, 2011 ada 29 parselde bulunan 13 bin 199 metrekare yüzölçümlü taşınmaz ile 2011 ada 271 parseldeki 18 bin 686 metrekare yüzölçümlü “Ticaret ve Hizmet Alanında” İstanbul Büyükşehir Belediyesi mülkiyetinde kalan taşınmazların “Hasılat Paylaşımı Yöntemiyle” değerlendirilmesi talep edildi. İmar Komisyonu’nun olumlu görüşü doğrultusunda oylanan teklif, CHP’li üyelerin red oyuna karşılık oy çokluğuyla kabul edildi.


Etiler Polis okulu arazisinin kaderi belli oldu!


CHP İBB Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever, arazinin eğitim alanıyken, plan değişiklikleri ile önce konut alanına daha sonra konut, ticaret ve turizm alanına çevrildiğini vurguladı. “Hasılat paylaşımı, rantı bir an önce paraya çevirmektir. Daha binayı yapmadan, her şeyi satabilirsiniz.” diyen Gülsever konuyu yargıya taşıyacaklarını sözlerine ekledi.


BİLİRKİŞİ: KAMU YARARINA AYKIRI 


Araziye AVM, rezidans, otel yapılmasına olanak tanıyan imar planı değişikliğine Şehir Plancıları Odası’nın açtığı davada ise bilirkişi raporunda; imar planı değişikliğinin kamu yararına ve çevre düzeni planlarına aykırı olduğu belirtilmişti.


Hürriyet




Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Etiler Polis Meslek Yüksek Okulu, riskli alan ilan edilmesinin ardından 2014'te Bakanlar Kurulu kararıyla kapatıldı. Okulun üzerinde bulunduğu 32 bin metrekarelik arazi, İçişleri Bakanlığıyla yapılan protokolle İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devredildi. Bedeli yaklaşık 430 milyon TL olarak belirlenen arazinin imar planı değiştirilerek ticaret ve hizmet alam ilan edildi. Verilen 2.5'lik emsal ile arazi üzerinde 100 bin metrekarelik inşaat hakkı sağlandı. Yapılacak inşaatların yüksekliği de serbest bırakıldı. Plan değişikliği ile okul arazisine AVM, rezidans, restoran, mağaza, otel yapımına izin verilmiş oldu. 


AKP'NIN OYLARIYLA KABUL EDİLDİ 


Takipsizlikle sonuçlanan 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda adı geçen arazinin tapu sahibi olan İBB de bu ay 32 bin metrekarelik arazinin satışı için harekete geçti. İBB Emlak Müdürlüğü, arazilerin "hasüat paylaşımı" yöntemi ile değerlendirilmesini talep etti. Talep, Hukuk, Altyapı, Mesken ve Emlak Komisyonları tarafından uygun bulundu. Komisyonlar tarafından hazırlanan rapor 14 Ekim tarihli İBB Meclis oturumunda oylandı. CHP grubunun muhalefet ettiği karar AKP grubunun oyları ile kabul edildi. İstanbul'un en çok tartışüan arazilerinden olan Etiler Polis Meslek Yüksek Okulu arazisi hasılat paylaşımı yöntemi ile önümüzdeki süreçte satışa çıkacak. 




Sözcü


Geri Dön