23 / 04 / 2024

Eureko, 5.5 milyon konutu depreme karşı sigortalayacak

Eureko, 5.5 milyon konutu depreme karşı sigortalayacak

Zorunlu deprem sigortası için açılan ihaleyi ikinci kez kazanarak, beş yıllığına DASK’ın idareciliğini üstlenen Eureko Sigorta, çıtayı yükseltti



Eureko Sigorta Genel Müdürü Okan Utkueri, “Geçtiğimiz beş yılda 3.3 milyon konut sigortalandı. Bundan sonraki hedefimiz sigortalı konutların sayısını 5.5 milyona çıkarmak” dedi.

HAZİNE Müsteşarlığı’nın zorunlu deprem sigortası için açtığı ihaleyi ikinci kez kazanan Eureko Sigorta, önümüzdeki beş yıl boyunca Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun (DASK) idareciliğini yürütecek. Eureko Sigorta Genel Müdürü Okan Utkueri, ihaleyi kazanarak, ilk dönemde başlattıkları projeleri ikinci dönemde de geliştirerek, sürdürme fırsatı yakaladıklarını belirterek, DASK çatısı altında hem deprem ve sigorta bilincinin geliştirilmesi, hem de zorunlu deprem sigortasının yaygınlaştırılması için çalışacaklarını söyledi.

Okan Utkueri, 1999’da meydana gelen Marmara ve Düzce depremleri sonrasında yapılan çalışmalar arasında en önemli başarı öykülerinden birinin DASK ve zorunlu deprem sigortasının hayata geçirilmesi olduğunu ifade ederek, yaşanan büyük felaketin hemen ardından kısa süre içinde uygulanan deprem sigortasının, uluslararası arenada herkesin örnek gösterdiği bir model haline geldiğini kaydetti.

Sistemin en önemli gündem maddesinin sigortalılık oranının ve deprem güvencesine sahip konut adedinin artırılması olduğunu vurgulayan Utkueri, “Tanıtım ve bilinçlendirme çalışmalarına verdiğimiz ağırlık sayesinde sigortalılık oranını 2010’un ilk yarısı itibariyle yüzde 25’e yükselttik. Beş yılda zorunlu deprem sigortası poliçe adedi yaklaşık yüzde 50 arttı. Bu sayede 3.3 milyon konutun deprem sigortasıyla güvence altına alınması sağlandı. Bundan sonraki hedefimiz sigortalı konutların sayısını 5.5 milyona çıkarmak” dedi.

Doğal afet yönetimi
Zorunlu deprem sigortasının yaygınlaştırılması konusunda tüm sigorta sektörüne büyük görev düştüğüne de değinin Okan Utkueri, 2000 yılında sadece 500 bin olan toplam konut sigortası adedinin 2 milyon düzeyine ulaştığını söyledi. Utkueri, zorunlu deprem sigortasının sektöre yeni sigortalılar kazandırmak için önemli bir araç olduğuna da dikkat çekti. Okan Utkueri, sözlerini şöyle sürdürdü: “Katastrofik doğal afet yönetiminin teknoloji olmadan başarılı bir şekilde yönetilemeyeceğini belirterek, “Bu amaçla başta modelleme ve hasar tahmin uygulamaları olmak üzere teknolojiye yatırımımız artarak sürecek. Hedefimiz, ileri teknolojiyi kullanarak alanımızda uluslararası düzeyde referans merkezi olmak. Bu doğrultuda, Türkiye’nin deprem ve doğal afetlerle mücadelesini başarılı kılmak için gerçekleştirilecek bilimsel proje ve çalışmaları da DASK çatısı altında destekleyeceğiz.”

Yerellerle işbirliği
Okan Utkueri, DASK idareciliğini üstlendikleri önümüzdeki beş yıllık süreçte yapacakları hakkında da bilgi vererek, şunları söyledi: “Zorunlu deprem sigortasının etkin teşvik ve takibi için yerel yönetimler ve diğer kamu kurumları ile daha yakın işbirliği içinde olacağız. DASK’ın ana işlevi olan hasar hizmetleri en önemli odağımız olmaya devam edecek. Acil eylem planı, hasar operasyonları ve ekspertiz işlemleri gibi alanlardaki sürekli iyileştirme çalışmalarımızı aynı hızla sürdüreceğiz. DASK’ın büyüyen yapısını göz önünde bulundurarak, geleneksel reasürans enstrümanlarının yanı sıra, alternatif finansal piyasa ürünlerini de yakından takip edeceğiz.”

Her 10 kişiden 7’si deprem sigortasını biliyor
EUREKO Sigorta Genel Müdürü Okan Utkueri, halkın sigorta bilincini artırmak, DASK ve zorunlu deprem sigortasının bilinirliğini yükseltmek için son beş yılda yoğun iletişim faaliyetleri gerçekleştirdiklerini belirterek, şunları söyledi: “DASK ve zorunlu deprem sigortasına sosyal sorumluluk hassasiyetiyle yaklaştığımız bu çalışmalarda reklam ve halkla ilişkilerin yanında doğrudan iletişime odaklanarak başarılı sonuçlar elde ettik. Zorunlu deprem sigortasının bilinirlik oranı 2008’de yüzde 52 iken, 2009’da yüzde 70’e yükseldi. Önümüzdeki dönemde DASK’ın bilinirliğinin artırılması, sigorta bilincinin geliştirilmesi için iletişim faaliyetlerine devam edeceğiz. DASK’ın 10’uncu kuruluş yıldönümünü kutladığımız 2010’a, Kuzey Anadolu Fay Hattı TIR’ı projesiyle başladık ve 20 ilde 50 bin kişiye ulaştık. TIR’ımız Eylül’de de Batı Anadolu illerini dolaşacak.” 
Hürriyet


Geri Dön