25 / 04 / 2024

EURO 2020 için Türkiye'nin plan ve vizyona ihtiyacı var!

EURO 2020 için Türkiye'nin plan ve vizyona ihtiyacı var!

PİOTROWSKİ: 23 milyon euroluk yatırımın sadece yüzde 4'ü statlara harcandı, büyük kısmı yollara, hızlı trene, otel ve havaalanlarına. 10 büyük stat yerine 4 küçük yeni stat yaptık. Bu yüzden vizyon önemli...



BRANDT: Gdansk’a 1 milyar euroluk yatırım gerçekleştirildi. Statları kullanabileceğiz. 2012’nin bize asıl getirisinin şehrin gelişimi olduğunu söyleyebilirim. Artık yeni yollarımız, yepyeni havaalanı terminalimiz var

PİOTROWSKİ: 23 milyon euroluk yatırımın sadece yüzde 4’ü statlara harcandı, büyük kısmı yollara, hızlı trene, otel ve havaalanlarına. 10 büyük stat yerine 4 küçük yeni stat yaptık. Bu yüzden vizyon önemli

BRANDT: Gdansk’a 1 milyar euroluk yatırım gerçekleştirildi. Statları kullanabileceğiz. 2012’nin bize asıl getirisinin şehrin gelişimi olduğunu söyleyebilirim. Artık yeni yollarımız, yepyeni havaalanı terminalimiz var

MİLLİYET, bu yaz Avrupa futbolunun kalbinin Ukrayna’yla birlikte atacağı Polonya’da son hazırlıkları yerinde inceledi. Polonyalı yetkililer, UEFA’ya verdikleri sözü yerine getirdiklerini, gurur duyduklarını belirtirlerken, EURO 2020 adaylığıyla ilgili Türkiye’ye “Plan ve vizyonunuzu geliştirmeniz gerekiyor” tavsiyesini yolladılar.
Polonya’daki yeni tesisler ve organizasyon hazırlıklarıyla ilgili her türlü bilgiyi veren, günler boyu yapılan gezilerle görsel bir ziyafet çeken yetkililer bilgileri şöyle paylaştılar:

Mikolaj Piotrowski (Varşova İletişim Direktörü)
“Polonya, Avrupa’nın en büyük inşaat sahası. Şu ana kadar  EURO 2012’ye bağlı ülkede yapılan geliştirme çalışmalarının maliyeti 23 milyar euroyu buldu. Bunun yüzde 40’ı Avrupa Birliği’nden geliyor. Ve bu paranın büyük kısmı, yollara, hızlı tren hatlarına, otellere ve hava alanı gibi alt yapıya harcanırken, statlara bu yatırımın sadece yüzde 4’ü yapıldı. Paramızı statlara harcamak yerine EURO 2012’yi araç olarak kullanıp, Polonya’nın modernizasyon çalışmalarını hızlandırıyoruz.

“2020 talebiniz ilgili herşeyden önce iyi bir planınız olmalı. Çünkü UEFA için herşeyden önce iyi bir plan gelir. Çok iyi çok büyük statlarınız olmasına gerek yok, çünkü bizim böyle statlarımız yoktu. Ve sadece 4 yeni stat yaptık. Portekiz’in EURO 2004’te yaptığı hataya düşüp, 10 çok büyük stat yerine 4 normal ölçekte sayılabilecek statlar yaptık. Bizim UEFA’ya verdiğimiz şey sözdü. Onlara verdiğimiz sözü tutabileceğimizi gösterdik.

Başvurmadan önce çok geniş bir vizyonunuz olmalı ve bu vizyon sizin seçilmenize etken olabilir. Ancak ev sahipliğine hak kazandıktan sonra çok detaylı bir plan hazırlamalı ve bu plana harfiyen uymanız gerekmekte.
Taraftarların davranışlarını analiz ettik ve çok heyecanlı bulduk. Çok renkliler, çok eğlenceliler ve turnuvaya çok fazla renk katacaklardı. Fakat herşeye rağmen bir kısmının sadece futbol izlemek üzere Polonya’ya geleceğini umuyorum”.

Michal Brandt (Gdansk İletişim Sorumlusu)
“Stat büyük alanda büyük bir yapı yapmaktan ibaret. Ama yollar heryerde. Şehrin merkezinde yollar var, şehrin dışında ormanların içinden geçen yollar var. Bu yüzden en çok zamanımızı ve kaynaklarımızı alan çalışma yollar oldu. Bu konuda Avrupa Birliği bizim için avantajdı ve yaptıkları hibelerle yollarımızı ve alt yapımızı hazır duruma getirdik. Ukrayna’ya göre en büyük avantajımızın bizim bir AB ülkesi olmamız olduğunu söyleyebilirim.

EURO 2012 vesilesiyle Gdansk’ı çok geniş ölçekte geliştiriyoruz. Bu şehirde tam bir milyar euroluk yatırım gerçekleştirildi. Stat hariç bunun yüzde 50’si ila 60’ı, Avrupa Birliği’nin yardımıyla oldu. Evet statları tam anlamıyla bir aylık şampiyona için kullanabileceğiz. Fakat yollar, havaalanları ve diğer alt yapı geliştirmeleri sonsuza kadar kalabilir. Bu sayede EURO 2012’nin bize asıl getirisinin şehrin gelişimi olduğunu söyleyebilirim. Artık yeni yollarımız, yepyeni ve büyük bir havaalanı terminalimiz var.

“Bence Türkiye’nin, EURO 2020’ye ev sahipliği yapması yerinde tercih olur. Oldukça gelişmiş teknolojiye sahip statları var. Üstelik geçenlerde Bursa’da yapılması beklenen Timsah Arena’nın maketini gördüm ve bana müthiş geldi. Türkiye’nin Viyana’da EURO 2008’deki Hırvatistan maçına gitmiştim. Gittiğim en heyecan verici maçlardan birisiydi. Keşke Türk Milli Takımı’nı bu turnuvada ağırlayabilseydik”.

Nereden nereye
58.500 kişi kapasiteli Varşova Ulusal Stadı’nın yerinde bundan 4 yıl önce 1955’te yapılmış olan 10. yıl Stadı yer almaktaydı. Varşova’nın göbeğinde çok az kullanılan bir stat olan 10. Yıl Stadı’nın etrafındaki bölgeyi kapsayan bit pazarı ise Avrupa’nın en büyük bit pazarı olarak nitelendiriliyordu. 2008’de yılıan 10. Yıl Stadı’nın yerinde şimdi görkemli ve oldukça modern bir stat olan Ulusal Stat yer alıyor.

ESKİ DOST KOSECKİ:
Kalbim G.Saray’da
Kosecki, Türkiye’de oynayan Polonyalılar’la ilgili olarak şunları söyledi:
“Trabzonspor’daki Polonyalılar’ı da takip ediyorum. Burak Yılmaz çok iyi olduğu için mesela Pawel Brozek, Celtic’e gitmek zorunda kaldı. Mierzejewski’yi çok beğeniyorum. Büyük ihtimalle milli takımda da oynayacak.”
Kosecki ayrıca ülkesinde düzenlenecek EURO 2012’yle ilgili olarak heyecanlı olduğunu ifade etti, “Polonya için EURO 2012 büyük ve tarihi bir an olacak. Keşke ben de 20 yaş genç ve 30 kilo daha az olsaydım da, ülkemde bu turnuvada oynayabilseydim. Biraz meslektaşlarımı kıskanıyorum. Bu statlarda oynayıp Polonya’yı temsil edecekler. Türkiye’nin 2020 adaylığıyla ilgili objektif olamıyorum. Çünkü Türkiye’yi ve Türkler’i çok seviyorum. Türkiye ülke olarak çok güzel. Orada bariz bir gelişim var. Hem Fenerbahçe’nin hem de Galatasaray’ın yeni statları var. Türkiye’nin altyapısını tam bilemiyorum bu yüzden tam olarak bir şey söyleyemeyeceğim”dedi.

Roman Kosecki
46 yaşında eski futbolcu. 1990-1992 yıllarında formasını giydiği Galatasaray’da çıktığı 38 maçta 19 gol attı. Özellikle klas gollerin adamı olarak tanınırken taraftarın gönlüne taht kurdu. 2005’te Civic Platform Partisi’nden milletvekili olarak parlementoya girdi.

EFSANE LATO’DAN MESAJ VAR
Türkiye önemli
Polonya Futbolu’nun efsane oyuncusu ve şimdiki federasyon başkanı Grzegorz Lato gruptan çıkmayı hedeflediklerini ve Türkiye’deki oyuncularının  önemine vurgu yaptı.
Lato, “Herkes Yunanistan’la oynayacağımız ilk maçı bekliyor. Gruptan çıkmayı hedefliyoruz. Gruptan çıkınca da Hollanda, Portekiz veya Almanya gibi zor bir rakip bizi bekliyor olacak. Türkiye’de forma giyen Grosicki, Mierzejewski ve Glowacki takımın önemli parçaları olacak” dedi.

Lato organizasyon ve Türkiye’nin EURO 2020 adaylığıyla ilgili olarak şunları söyledi:
“Turnuvanın başlangıcına çok az süre kaldı ve heyecanımız had safhada. Üzerimizdeki baskıyı tahmin edemezsiniz. Türkiye bu turnuvaya çok büyük renk katardı. İstanbul’a gittim, geçen hafta UEFA Kongresi için. Türkiye de 2020’ye aday olacağını açıkladı. Türkiye’yi çok uzun bir aradan sonra gördüm. Ve  Türkiye’de çok büyük ve olumlu değişiklikler gördüm. Bu yüzden Türkiye’nin EURO 2020 için çok iyi bir organizatör olacağını düşünüyorum.”

Grzegorz Lato
Polonya Futbolu’nun efsane isimlerinden birisi. 1974 Dünya Kupası’nda altın ayakkabı kazanırken 1982’de Polonya’nın Dünya üçüncülüğünde önemli pay sahibi oldu. Milli takım formasını 100 kez giyen 61 yaşındaki Lato şimdi Polonya Futbol Federasyonu‘nun başkanlığını yapıyor.

ULAŞ GÜRŞAT/Milliyet


Geri Dön