24 / 04 / 2024

Ev alacaklar dikkat! Bu tuzağa sakın düşmeyin! 

Ev alacaklar dikkat! Bu tuzağa sakın düşmeyin! 

Yalova'da ikamet eden S.Ö., 250 bin Türk Lirası'na taksitle aldığı konutun ödemesini tamamlamasına rağmen inşaat firması yapılan konut sözleşmesini tek taraflı olarak feshetti. S.Ö.'nün ödediği tutarı iade eden firma, evi 860 bin Türk Lirası'na satışa çıkardı. S.Ö. konuyu mahkemeye taşındı.



Yalova'da ikamet eden S.Ö., 250 bin Türk Lirası'na taksitle aldığı konutun ödemesini tamamladıktan sonra inşaat firması yapılan konut sözleşmesini tek taraflı olarak feshetti. S.Ö.'nün ödediği tutarı iade eden firma, evi 860 bin Türk Lirası'na satışa çıkardı. S.Ö. konuyu mahkemeye taşındı. Milliyet Gazetesi'nden Çiğdem Yılmaz'ın haberine göre; Yalova'da yaşayan devlet memuru S.Ö., Mayıs 2020'de Yalova Group'tan 250 bin Türk Lirası'na almayı düşündüğü evin yüzde 35 bini peşin ödedi. Geriye kalan ödemeyi her ay 5 bin Türk Lirası ödeyecek şekilde taksitlendirdi. Konutun teslim edilmesi gereken 2021 senesinin Eylül ayında ise ücretin kalanını ödeyecekti. Fakat inşaat firması, konutları anlaştıkları zaman diliminde teslim etmemesine rağmen, ev almak isteyen S.Ö. 5 bin Türk Lirası olan ödemelerini sürdürdü. Ancak geçtiğimiz Aralık ayında inşaat firması S.Ö.'ye bir ihtarname yollayarak sözleşmenin tek taraflı iptal edildiği bilgisini verildi. Yaşanan durumdan sonra, S.Ö. konutun kalan 80 bin Türk Lirası'nı toplu yatırdı. Fakat firma tapuyu vermedi ve S.Ö.'nün ödemiş olduğu 250 bin Türk Lirası'nı geri verdi. Konuyu yargıya taşımaya hazırlanan S.Ö.'ye, firma sahipleri bu defa da, 250 bin Türk Lirası'nın üzerine 60 bin Türk Lirası daha ödeme yapılırsa konutu teslim edeceklerini söyledi. S.Ö., ekstradan 60 bin Türk Lirası ödemeyi kabul etmeyeceğini ifade ederek, yaşadığı mağduriyeti yargıya taşıdı.

Ev alacaklar dikkat! Bu tuzağa sakın düşmeyin! 

'PARAMI KULLANDILAR'

Yaşadığı mağduriyetle ilgili Milliyet Gazetesi'ne konuşan S.Ö. kaydetti: "Tüm ödemelerimi düzenli yapıyordum ve geçen eylül ayında da evi alacaktım. Evin kalan diğer tüm ödemesini de normalde eylülde yapacaktım ancak evin söylenen tarihten 6 ay sonra teslim edileceğini söyledikleri için ben 5 bin TL'ye ödemeye devam ettim. Ancak aralık ayında sözleşmeyi tek taraflı fesh ettiklerini bildirdiler. Bize sattıkları daireleri de 860 bin TL'ye satışa çıkardılar. Yaptıklarının hukuksuz olduğunu söyledim, oğlum da avukat. Gidip görüştük bu kez de 60 bin TL daha ödeme yapmamı istediler. Yaptıkları şey açık açık dolandırıcılık. Bunu benim dışımda birilerine daha yapmışlardır. Çünkü bana gönderdikleri ilk tek taraflı fesihte zarfta benim ismim yazıyordu, ancak evraklar başkasının adınaydı. Amaçları tamamen tüketici tokatlamak. Benim paramı 2 yıl kullandılar, şimdide iade ettiler."

'ZAMANINDA ÖDEMEDİ'

Yalova Group Genel Koordinatörü Hasan Can Uslu ise ödemenin anlaşılan zaman diliminde yapılmadığı için sözleşmeyi feshettiklerini vurgulayarak şunları dedi: "S.Ö. bize, geri kalan paranın hepsini eylül ayında ödeyecekti ancak hepsini ödemek yerine 5 bin TL ödemeye devam etti. Biz evi zamanında teslim etmemiş olabiliriz ama S.Ö., söylenen tarihte bu parayı ödemeliydi. Eylül ayından sonra da bu şekilde 5 bin TL olarak ödemeye devam ettiği için biz de ihtarname gönderdik. 60 bin TL istememizin sebebiyse maddi kaybımız oldu. Eğer bu parayı yatırsaydı, biz evi kendisine vereceğimizi söyledik."

Ev alacaklar dikkat! Bu tuzağa sakın düşmeyin! 

‘TEK TARAFLI FESHEDİLEMEZ’

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu konu hakkında şu bilgileri verdi: “Tüketici sözleşmeleri, sözleşme süresi sonuna kadar asla tüketici aleyhine değiştirilemez ve tek taraflı feshedilemez. Tüketici kanun temel maddelerinden birisidir bu. Üstelik aynı kanun 40’ıncı maddesinin devamında maket konut satacakların, uyulması gerek kurallar sıralanmış ve somut olayda yani bu olayda müteahhittin kurallara uymadığı görülmektedir. Bundan ötürü Ticaret Bakanlığı’na şikayet edildiği takdirde, ciddi miktarda idari para cezası uygulanacaktır. Müteahhit şayet kanuna uygun iş yapmış olsaydı zaten cayma hakkı olmadığını görecek, üstelik her ihtimale karşı teslim anına kadar tahsil edeceği bedellere karşılık teminat vermesi gerekiyordu. Hem kurallara uymamış hem de kurallara uymaması durumunda, fırsatçılık yapıp sözleşmeden caymak istiyor olması tamamen kötü niyet ifadesinden ibarettir. Bu durumdaki konut alıcısı tüketicilerin müteahhit firmayla ilişkisini mutlaka yazılı olarak sürdürmesi, Ticaret Bakanlığı’na da ihbarda bulunarak müteahhitle yaptırım uygulanması sağlanmalı. En önemlisi de derhal en yakın tüketici mahkemesine başvurarak tedbir talepli, dava açmaları gerekir. İnşaat malzemelerindeki artışlarından sonra buna benzer çok fazla tüketici şikayetleri geldi. Bu nokta tüketici tedbir talebi uygularsa daire hiçbir şekilde satılamaz.”

2022 konut alma zamanı!

Dalgalı piyasalarda konut fiyatları nasıl belirlenir?

 


Geri Dön