27 / 04 / 2024

Ev alacakların dikkatine! Ucuz kredi için son günler!

Ev alacakların dikkatine! Ucuz kredi için son günler!

Bir ara 0.89lara kadar inen konut kredisi faizleri yükselmeye başladı, ev alacakların acele etmesinde fayda var




Ekonomideki olumlu gelişmelere bağlı olarak düşen konut kredisi faizleri piyasalardaki hareketliliği artırdı. Özel­likle konut fiyatlarının da bir miktar aşağı gelmesinden istifade etmek isteyen belirli bir kesim tüketici, konut satın alma­ya başladı.

2009 yılının başında, geçen senenin ilk üç haftasında sektör 400 milyon TL ka­dar daralırken, 2010'un ilk üç haftasında 500 milyon TL'ye yakın bir artış gerçek­leşti. Çünkü 2009 yılının başında, sektö­rün küçülme trendinde olduğunu fakat faizlerin düşmesiyle birlikte bu küçülme trendinin yavaşladığını, hatta son aylarda sektörün tekrar bir büyüme trendine girdiğini görüyoruz. O yüzden 2009'un özellikle son çeyreğinde görülen hızlı büyümenin 2010'un ilk aylarında devam ettiği söyleyen Garanti Mortgage Genel Müdür Yardımcısı Umur Güven, mevcut faiz seviyelerine ve konut fiyatlarına bakıldığında, bulunduğumuz dönemin konut alımı için oldukça cazip ve avantajlı olduğunu söylüyor. Güven'e göre faizlerdeki bir düşüş beklentisiyle ev alımı ertelendiği takdirde, o dönemde gerçekleşecek konut fiyatlarındaki artış, faiz düşüşünden sağlanan kazancı da ortadan kaldırıyor. Dolayısıyla tüketicilerin bu konuya çok dikkat etmeleri ve fiyatının iyi olduğuna inandıkları gayrimenkulleri, gelir seviyelerine göre ödeyebilecekleri imkanı yarattıkları takdirde kaçırmamaları tavsiye ediliyor.

KREDİLER ARTTI

Bilindiği gibi 2009'un ilk çeyreği, finan-sal global krizin de etkisiyle, konut kredileri açısından oldukça sakin geçti. 2010'un ilk çeyreğiyse son dönemlerin en hızlı büyümesi görüldü. Bu dönemde, sektörün konut kredisi hacmi yaklaşık yüzde 7 büyüyerek, 45.5 milyar TL'ye ulaştı. En son açıklanan verilere göre 16 Nisan 2010 itibariyle konut kredilerinin büvüklüğü 46.2 milvar TL oldu.

Şekerbank Bireysel Bankacılıktan So­rumlu Genel Müdür Yardımcısı Abdur­rahman Özciğer de konut kredileri faiz oranlarında artış olacağını vurguluyor.

Kredi taleplerinin genel olarak 49-60 ay vade arasında olduğunu söyleyen Öz­ciğer, tüketicilerin mümkün olduğunca kısa vadeyi tercih ettiğini söylüyor.

Şekerbank olarak 2009 Ekim ayından bu yana konut kredisi faiz oralarında de­ğişiklik yapmadıklarım belirten Özciğer, "Faiz oranlarımız ekonomik göstergeler paralelinde şekilleniyor. Mevduat mali­yetleri ve bunun üzerine uzun vadeli kre­di verebilmek için gereken swap maliyet­leri eklenince konut kredisi fiyatları olu­şuyor. Mevduat faiz oranındaki yükseliş ve uluslararası piyasalardaki swap fiyatla­rındaki artış, konut kredisi faiz oranlarını artırıyor. Orta vadede faiz oranlarında yükselme olacak. Bu sene içinde yükse­lişler sonrasında faiz oranının aylık yüzde 1.20'yi aşmayacağını düşünüyoruz" diyor.

ORANLAR ARTABİLİR

Yapı Kredi Bankası Konut Finansmanı Direktörü İsmet Erdem de 2010 yılında konut kredilerine ilginin arttığım söy­lüyor. Erdem, "2009 yılının Ocak ayında konut kredisi pazarının yüzde 1.15'lik bir küçülmesinden sonra 2010 yılının ilk ayındaki yüzde 1.62'lik büyüme daha da bir anlam kazanıyor" diyor. Konut kredi­leri şubat ayında yüzde 1.89'luk bir büyü­me gösterdi. Oysa bu oran geçen sene şubat ayında ancak yüzde 0.15'ti. Bu sene mart ayında ise yüzde 2.32 ile daha da büyüdü.

Finansbank Perakende Pazarlama Ko­ordinatörü Erkin Aydın, özellikle konut kredileri tarafında bu yıl her yılbaşında yaşanan mevsimsel azalmanın bu yıl sı­nırlı olduğu­nu söylüyor.

Bunda faizlerin düşmesinin ve kampanyaların olduğu kadar, 2008 yılından bu yana ertelenen alım kararlarının ya­vaş yavaş hayata geçme­sinin de etkili olduğunu söyleyen Aydın, 2009'un konut kredileri açısından Finansbank'ın altın yılı olduğu­nu belirtiyor. 2009 yılı ilk 9 ayı içerisinde kullandırılan konut kredisi miktarı açı­sından Finansbank'ın TBB verilerine gö­re Türkiye'de ilk sırada yer aldığını söyleyen Aydın, tüketicilerin kredi kullanımla­rında genelde 60 ve 120 ay vadeye odak­landığını belirtiyor. Aydın da konut kredisi faiz oranlarının artacağı, yüzde Tin altında kredi kullanmanın önümüzdeki günlerde zor olacağı kanısında.

Recep Oram/ İş Bankası Bireysel Krediler Bölüm Müdürü

"Faizler artış trendine girdi"
Son aylarda sektördeki bakiye artışı 1 milyar 500 milyon TL'yi geçti. Mart ayındaki büyüme nisan, mayıs nisan ayında da devam etti. Haziran aylarında da devam etmesi bekleniyor. Genç ve artan nüfus, niteliksiz ev stoğu, deprem riski gibi etkenler inşaat sektörünü ön plana çıkarıyor. Pazarın önümüzdeki yıllarda daha da fazla büyüyeceğinin sinyallerini alıyoruz. Ülkemizde halen konut kredilerinin gayri safi mili hasılaya oranı yüzde 5 gibi çok düşük bir seviyededir. Bu oran ABD' de yüzde 80'nin üzerinde Avrupa'da ise yüzde 50 banka bilançolarında yüzde 10'luk paya sahip olan konut kredilerinin 2015'te yüzde 20 seviyelerine ulaşacağı tahmin ediliyor. İş Bankası konut kredisi sektör payı yaklaşık yüzde 10 olarak gerçekleşti. Konut kredileri portföyü incelendiğinde ortalama konut kredisi vadesinin 60-72 ay aralığında ve ortalama kredi tutarının da 70 bin TL civarında olduğu görülmektedir. Faizler Merkez Bankası'nın likiditenin sınırlandırılması yönündeki politikası ve yurtdışı piyasalarda yaşanan gelişmelerin etkisiyle artış trendine girdi. Dolayısıyla maliyetleri artıran en büyük etken olan faiz oranları tarihi dip seviyelerden yukarı yönlü hareket etmeye başlamıştır.

Umur Güven Garanti/ Mortgage Genel Md. Yard.
"24 farklı ürün var"

Mortgage Uzmanı Garanti olarak 24 farklı ürünümüz var. Tüketicilerimiz, faiz oranlarında gerçekleşecek dalgalanmalardan olumsuz
etkilenmemek adına Sabit Faizli Mortgage ve belirli bir komisyonu baştan ödeyerek taksitlerini düşürdükleri İndirimli Mortgage ürünlerini daha fazla tercih ediyor. Buna rağmen faiz düşüşlerinden yararlanmak isteyen tüketicilerimiz de mortgage ürün yelpazemizden "Düşen Faizli Mortgage" ürünümüzü ciddi oranda kullanmaktalar. Bu ürün özelliği gereği kredi kullandırımından itibaren her yıl müşterinin faiz oranı ile güncel faiz oranımız karşılaştırılıyor. Güncel faiz oranı müşterinin mortgage kullandığı faizinin altına inmişse müşterinin geriye kalan ödemeleri daha düşük olan bu faiz üzerinden otomatik olarak revize ediliyor. Buna karşılık faizler yukarı yönde bir seyir izlemiş ve güncel faiz oranlarımız müşterinin kredi faizinin üzerine çıkmışsa, müşteri eski faiz oranından ödemelerine devam edebiliyor.

Abdurrahman Özciğer/ Şekerbank Genel Müdür Yardımcısı
"Faizler aylık 1.20'yi görebilir"

Şekerbank olarak 2009 Ekim'den bu yana konut kredisi faiz oralarımızda değişiklik yapmıyoruz. Faiz oranlarımız ekonomik göstergeler paralelinde şekilleniyor. Mevduat maliyetleri ve bunun üzerine uzun vadeli kredi verebilmek için gereken svvap maliyetleri eklenince konut kredisi fiyatları oluşuyor. Mevduat faiz oranındaki yükseliş ve uluslararası piyasalardaki svvap fiyatlarındaki artış konut kredisi faiz oranlarının yükselmesini gerektiriyor. Bu sene içinde yükselişler sonrasında faiz oranının aylık yüzde 1.20 oranını aşmayacağını düşünüyoruz.
Para


Geri Dön