19 / 04 / 2024

Ev alırken nelere dikkat edilmeli?

Ev alırken nelere dikkat edilmeli?

Ev sahibi olma hayali ile yaşayan vatandaşlar ev alırken birçok hayati meseleyi gözden kaçırabiliyor. Peki ev alırken nelere dikkat edilmeli? İşte detaylar...



Ev alma sürecinde hayali eve kavuşan birçok vatandaş son sürece kadar ince eleyip sık dokuduğunu düşünse de bazı önemli detayları gözden kaçırabiliyor. Milliyet'te yer alan habere göre; gözden kaçırılan bu detaylar sonrasında can sıkan durumların yaşanmasına neden olabiliyor. İşte ev alırken dikkat edilmesi gereken konular...

Ev alırken öncelikle onun kimlik belgesi sayılan Tapu Belgesini detaylı olarak incelenmeli Tapu belgesinde belirtilen konum, büyüklük, yaş gibi bilgilerin vatandaşa sunulan bilgilerle aynı olup olmadığını kontrol edilmeli. Konutun sahiplerinin kim olduğu ve irtifak (kullanım) hakkının olup olmadığı da incelenmesi gereken bir başka konu. Ek olarak yapının projeye uygunluğunu gösteren iskan belgesi de mutlaka sormanız gereken belgelerin başında geliyor. 

Ev alırken nelere dikkat edilmeli?

Genellikle ev incelerken konutun büyüklüğü hakkında farklı bilgiler aktarabilmektedir. Asansör boşluğu dahi sayılarak brüt metrekaresi sunulmaktadır. Oysa kullanılacak alanın gerçek büyüklüğü daha önemli. 

Türkiye'nin deprem kuşağında yer aldığı için, deprem yönetmeliğine uygun olarak inşa edilip edilmediği de incelenmeli. Yeni yapılar yönetmeliğe uygun olarak inşa edilmeli. Fakat kimi zaman o bölgede yaşanan son büyük depremden sonra yapılan binalar da güvenilir kabul kabul ediliyor. Siz hem evinizin güvenliği, hem de değeri bakımından yönetmeliğe uygunluk ve deprem raporu istemelisiniz. 

Ev alırken nelere dikkat edilmeli?

Ev alırken dikkat edilmesi gereken bir başka nokta ise konutun çevresel değeri… Sağlık ve eğitim kurumları, alışveriş merkezleri, ulaşım noktalarına yakınlığı o konutun değerinde etkili oluyor. Gelişmekte olan bir ilçede veya zaten merkezi konumda olan bir muhitte ev alınması tercih edilebilir. Bu konuları göz önünde bulundurursa evin değeri değer kazanır. 

Önceki sahibi ile sohbet ederek, ondan evde rutubet sorunu, tesisat sorunları, komşularla problem, gürültü sorunu gibi yaşamadan anlayamayacağınız sıkıntılar olup olmadığını öğrenilebilir. Bu konularda evi birkaç kez ziyaret edip kendi kontroller yapılabilir. 

En önemli konulardan biri de, yaşanacak o evin size sıcak gelip gelmemesidir. Unutmayın ki, evi en çok değerli kılan unsur onun bir yuva özeliğine sahip olması.

Kiralık ev fiyatlarına yüz yüze eğitim dopingi!


Geri Dön