10 / 05 / 2024

Ev almak için uygun zaman mı?

Ev almak için uygun zaman mı?

İzmir’de Gayrimenkul projeleri Pazarlama ve Satış Yönetimi hizmeti sunan Reel yatırım & Co. Şirketinin Kurucusu Yeşim Dikmen 2018 yılının son günlerinde konut sektöründe sunulan fırsatları değerlendirdi.



İzmir’de Gayrimenkul projeleri Pazarlama ve Satış Yönetimi hizmeti sunan Reel yatırım & Co. Şirketinin Kurucusu Yeşim Dikmen 2018 yılının son günlerinde konut sektöründe sunulan fırsatları değerlendirdi. İşte Yeşim Dikmen'in değerlendirmesi..

İzmir’de konut projelerinin ivmesi , sunulan avantajlarla , verilen teşviklerle , yapılan indirimlerle,eriyecek bir stok göremediğini anlattı. En son dile getirilen 3 bankanın uygulamaya koyduğu 0.98 faiz oranı fırsatı ? Her yapılan yeniliğe fırsat demek adet oldu bizde nasılsa Türk milleti her şeyi yer alışır !!! Bu memlekette zilyon müteahhit ve proje var bir kere öncelikle bütün projeleri kapsayan sadece kredi verdiği veya sözde garantör olduğu firmalar üzerinden değil amaç stok eritmekse hali hazırdaki bütün projeler için kapsayıcı bir çözüm getirilmeli ve bunu yaparken müteahhit firmadan bir şey talep etmeden direk kullanılabilecek faiz oranlarını geçerli kılarak sektörü canlandırıyoruz nidaları atılmalı. Müteahhit firmadan alınacak ekstra her bir oran dairenin fiyatına ek olarak yansıtılacağını zaten artan maliyetlerden ötürü herkesin dengesinin şaştığını, herkesin gergin olduğunu , istediğimiz reklamı kampanyayı yaparsak yapalım müşterinin artık daha fazlası olur bekleyelim diyip nakit akışının koltuk altında beklettiğini biliyoruz .Bunun üzerine oran farkının müteahhitten de fedakarlık yapmasını isterseniz ortaya şu sonuç çıkar 1.78 faiz oranı veren banka 0.98 müşteriden alıyor görüntüsü varya 0.80 müteahhit karşılayacak hani !!! bahsedilen 0.80  farkı hiçbir müteahhit firma müşterisine hediye edemez dolayısı ile müşterinin cebinden çıkan bir fedakarlık olarak adlandıracaksınız bu modeli . 

Örneklendirelim ;
250 bin TL’ lik 1+1 daire için , 450-500 bin TL bandında liste fiyatı çıkartıp yekünde miktarın daha daha artmasına sebebiyet veriyor bu kampanyalar farkında mısınız bilmem? Yani her bir oran her bir puan alıcının kesesiyle doğru orantılı ! Bu fiyatları çekebilen firmalarda tabiî ki marka değeri yüksek projeler onun dışında şuan elindeki stoğu eritmek zorunda olan ve fiyatı bu kadar şişiremeyen müteahhitler kampanyanın ucundan bile geçemiyor yani müşteriyi yararlandıramıyor . O zaman nerede bunun avantajı faydası ? Üstüne birde ‘’kampanya varmış neden sizde yok’’ algısı müteahhiti oldukça zor duruma sokuyor oluşturmaya çalışılan olumlu görüntüyü de ekstra bozuyor.

KDV oranı % 18 den % 8 e indi . Şu oluşumları daha detaylı milletimize anlatsak herkesin gözü açılsa bizim milletimiz cahil kalmasa keşke .Zaten son 4 yıldır yeni başlayan ticari projelerin satışları durdu hiç alım yapılmadığını bizzat sattığım projelerden ben biliyorum.Hiç kimsenin kdv %18den %8 e düşmüş gidipte bir ofis alalım dediğini duymadım . İhtiyaç boyutunda olursa değerlendirmesine alanlar için fırsat olabilir sadece ki o işi de şu şekilde çözdüler home Office şeklinde tasarlayıp kdv oranını %1 olacak şekilde müşteriye sunup uygun KDV oranıyla satılan çok ofis projesi var ortada . Bazı şirketlerin KDV yi kullanma, eritme avantajını da ortadan kaldırıyor aslında bu indirim baktığında.

Tapu harcı %4 ten %3 e indi !!! Madem topyekün bir mücadele içindeyiz tüketici bizim için çok önemli 2019 yılı içerisinde tapu harcı hiç alınmamalı  . O zaman göğsümüzü gere gere bağıralım avantajdan faydalanın mutlaka diye …

Şuan avantajda , fırsatta elinde nakit parası olan tüketicide aksini düşünmek bile yersiz peşin parası olan tüketici istediği üniteye,projeye,arsaya,dükkana istediği teklifi versin 10 tane teklifinden bir tanesi mutlaka tutar ve avantajı o zaman yakalamış olur. Onun dışında elinde bir miktar parası olup müteahhit firmadan medet umup , bankalar yardımcı olur diye borç batağına girmesin hiç kimse .Hem olduğundan daha fazla fiyata alınmış bir gayrimenkul kimsenin işine yaramaz , hem de zaten dünya borç batağı altında birde siz bu borca girmeyin.
 


Geri Dön