26 / 04 / 2024

Ev fiyatları ile beklenilen oldu! Kiracılar rahat bir nefes alacak! İşte detaylar!

Ev fiyatları ile beklenilen oldu! Kiracılar rahat bir nefes alacak! İşte detaylar!

Ev fiyatlarına dair beklenilen haber gelmeye başladı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, konuya dair açıklama yaptı. İşte detaylar!



“PİYASAYI OLUMSUZ ETKİLEYEN BELİRLENİYOR”

Bakan Nebati, "Emlak ilan siteleri aracılığıyla gayrimenkul sektöründe fiyat artışı ve enflasyona sebep olan etkenler belirleniyor. Suni fiyat artışı yaparak arz talep dengesini bozan, enflasyona neden vererek piyasayı olumsuz etkileyen, konut satışında elde ettiği geliri doğru aktarmayan kişiler ve firmalar tespit ediliyor" dedi.

Bu konu ile ilgili CNN Türk Muhabiri Gülşen Coşkun konut piyasasındaki incelemelere ilişkin detayları şu şekilde açıkladı;

“USULSÜZLÜK VARSA HAREKETE GEÇİRİLİYOR”

"Genel bir çerçevede şu ortaya çıkıyor; Bir tarafta veri kontrolü yapılıyor diğer tarafta sosyal konut projesi detayları yer alıyor. Hazine Bakanlığı, mali, finansal, tapu ve emlak sitelerini inceliyor. Buradaki veriler çapraz sorguya tutuluyor. Bu verilerde usulsüzlük var mı buna bakılıyor. Bir usulsüzlük varsa harekete geçiriliyor.

Emlak siteleri yakın markajda. Geçtiğimiz günlerde zaten zorunluluk getirilmişti. Örnek verilirse, ben evimi satacağım emlak sitesinde evimi ilana koyuyorum. Ev sahibinin bilgileri de bir tarafta toplanıyor. Emlak sitesindeki fiyat ve tapudaki fiyata bakılıyor. Orada bir usulsüzlük varsa ve bu tespit edilirse, buna bakılmaktadır. Fiyatlardaki şişirme ile birlikte diğer evlerin fiyatları da yükselerek ‘enflasyona neden oluyor mu?’ bu duruma bakılıyor. Konut satışında bu noktada bir de şu önemli, elde edilen geliri doğru bildirmeyen kişiler tespit ediliyor ve bundan sonra vergisel yükümlülüklere bakılıyor. Burada usulsüzlük yapılıyor mu buna bakılıyor. Emlakçılar hakkında elde edilen gelir inceleniyor. Bir kayıt dışılık var mı bu da inceleniyor. Eksik bildirimde bulunan kişiler için başta tapu harcı olmak üzere vergisel sorumluluklar yerine getirilmiyor ise inceleme sonucunda artık adımlar atılmış oluyor.

YENİ PROJENİN DETAYLARI AÇIKLANACAK

Bir taraftan sosyal konut projesi, burada kira öder gibi ev sahibi olma yönünde avantaj sağlanıyor. Kira öder gibi taksit imkanları ile ev sahibi olunabilecek onun detayları da açıklanacak. Emeklilere yönelik ve belli kesimlere yönelik kontenjan ayrılacak. Detaylar ilerleyen günlerde netlik kazanacak."

Evde bakım maaşı ne zaman yatacak? Evde bakım maaşı yattı mı?

Sağlık personeli ne kadar ek ödeme alacak? Yeni düzenleme ile doktor, hemşire maaşı ne kadar arttı?

Emekli ve memurun beklediği Ocak zammı hesaplandı! 2023 Ocak zammı ne kadar olacak?


Geri Dön