19 / 04 / 2024

Ev fiyatları yüzde 60 arttı! Maliyet yükselişleri durdurulmalı!

Ev fiyatları yüzde 60 arttı! Maliyet yükselişleri durdurulmalı!

Dünya Gazetesi köşe yazarı Alaattin Aktaş, bugünkü köşesinde konut fiyatlarındaki artışı ve sebeplerini kaleme aldı. İşte Alaattin Aktaş'ın o yazısı...



YABANCIYA SATIŞLAR FİYATLARI ETKİLİYOR MU?

Son 1 senede yeni konut fiyatlarının yüzde 85, ikinci el konut fiyatlarının ise yüzde 76 yükseldiğine dikkat çeken Alaattin Aktaş, genel yükseliş oranının yüzde 77'yi geçtiğiniz vurguladı. 

Aktaş, "Sahi ne oldu da son dönemde fiyatlar böylesine tırmanışa geçti?" diyerek fiyatlarıdaki yükselişin nedenlerini açıkladı.

Ev fiyatları yüzde 60 arttı! Maliyet yükselişleri durdurulmalı!

Konut fiyatlarının ya maliyetlerin yüksek olması sebebiyle ya da talebin fazla olması sebebiyle artış gösterdiğini vurgulayan Aktaş, "Son dönemde konuta olan taleple ilgili değerlendirmelerde tetikleyici unsurun yabancılar olduğu görüşü çok işleniyor." ifadelerini kullandı. 

Yabancıların vatandaşlık alabilmek amacıyla konut aldığının, bu nedenle de talep sebebiyle fiyatların yükseldiğinin söylendiğini aktaran Aktaş, yabancıların payının yüzde 5 bile olmadığının altını çizdi.

YABANCILARIN KONUTTAKİ PAYI NE KADAR? 

Toplam konut satışları içinde yabancıların payı incelendiğinde, 2016 ve 2017 yıllarında yüzde 1.4 ve yüzde 1.6 olduğu görülüyor. Bu pay 2021'de yüzde 3.9 olarak belirlendi. 2022'nin ilk iki ayında ise bu pay yüzde 4.7'ye ulaştı. 


Geri Dön