26 / 04 / 2024

Ev kadınları bile emlakçılık yapıyor

Ev kadınları bile emlakçılık yapıyor

Herhangi bir sermaye gerektirmeyen emlak komisyonculuğuna talep her geçen gün artıyor.



Doğru dürüst denetlenmeyen, denetlense de caydırıcı bir yaptırımı olmayan emlakçılık piyasasında, kendine ve çevresine güvenen herkes kaçak emlak komisyonculuğu yapıyor.  
 
 
Büfecilik yapan, ayakkabı satan esnaf dahi dükanının bulunduğu mahallede ev ya da işyerlerinin kiralanması veya satışında aracılık yaparak komisyon alıyor. Bu işi kira verip dükkan açmayacak kadar ileri götürenlerse, evlerinden emlak komisyonculuğu yaparak havadan para kazanıyor. Bu şekilde çalışanların başında ev hanımları geliyor.

Nüfusu 13 milyona yaklaşan İstanbul'da, vatandaşların ev sahibi veya kiracı olmasına aracılık eden emlakçıların büyük çoğunluğu kayıt dışı çalışıyor. Ev hanımları, yakın ve uzak komşularının, günlerde veya sohbetlerde edindikleri arkadaşlarının kiralık-satılık mülklerini kaydediyor. 'Çantacı' tabir edilen seyyar emlakçılar da, sokak sokak gezip kiralık-satılık mülkleri tespit edip kaydediyor. Ev hanımları ve çantacılar, hiçbir yere kaydolmadan dükkanı olan kaçak emlakçılar gibi listelerine aldıkları mülkleri, kiralık-satılık daire ve işyeri arayan müşterilere pazarlayarak para kazanıyorlar.

Kaçak çalışan emlakçılarla mücadele eden kayıtlı emlak komisyoncularının son 8 ayı kapsayan ve bazı ilçelerin belli mahallelerinde yaptıkları denetimlerde, 2 bine yakın kaçak emlak bürosu tespit edildi. Yapılan denetimlerde, kaçak oranı en fazla olan ilçe, 274 kayıtsızlık oranıyla Büyükçekmece oldu. Bu ilçeyi 171 kayıtsız emlakçıyla Gaziosmanpaşa izledi. Diğer sıralama ise şöyle oluştu: Avcılar 166, Bahçelievler ve Pendik'te ise 139 kaçak.

Odaya kayıtlı ve vergisini ödeyen 13 bin kadar emlak komisyoncusu bulunan İstanbul'da, kaçak iş yapan emlakçı sayısının 100 bin civarında olduğunu iddia eden Umum Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Sabri Ateş, 10 emlakçıdan 8'inin kaçak olduğunu tespit ettiklerini belirtti. Evden emlakçılık yapan ev hanımlarının ve sokak sokak gezen 'çantacı'ların denetimlerde elde edilen bu rakamların dışında olduğunu hatırlatan Ateş, "Kaçak emlakçılar mesleğin imajını bozuyor. Bazıları kaparoları topluyor ve sonra kaybolup gidiyor. Bu insanlar başka bölgelerde bu işi yapmaya devam ediyor ve vatandaşları dolandırıyor. Normalde kayıtlı emlakçının kaparo alma hakkı yok. Ama bu insanlar kayıt dışı oldukları için her şeyi yapabiliyor." dedi.

Kaçak emlak komisyoncusunun Etiler, Bebek, Levent gibi en lüks semtlerde dahi bulunduğunu söyleyen Ateş, şehrin ücra köşelerinde bu kayıtsızlığın üst boyutlarda olduğunu dile getirdi. Devlet kademelerinden, denetimlerin sıklaştırılması talebinde bulunan Ateş, "Artık bu kayıt dışı bitsin. Herkes devlete vergi ödemeden iş yapıp vergisiz kazanç peşinde. Biz ancak çok küçük bir kısmını denetleyebiliyoruz. Büyük denetim olsa işin vahameti anlaşılır. Kaçağın bedeli milyonlarca YTL ile ölçülüyor." diye konuştu.

Zaman
 


Geri Dön