18 / 04 / 2024

Ev kiralarken veya satın alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Ev kiralarken veya satın alırken nelere dikkat etmeliyiz?

BTM Yönetim Kurulu Üyesi Orkun Ürkmez, nasıl bir seçmemiz gerektiğini anlattı. Ürkmez, olası bir depremi en az hasarla atlatmak için yapılması gerekenleri açıkladı.



Su yalıtımı, yani yapıların suya ve neme karşı korunmaları için yapı temelinde ve yüzeyinde yapılan koruma işlemleri, yapılaşmanın yüzde 95'inin deprem kuşağı üzerinde yer aldığı ülkemizde hayati önem taşıyor. Türkiye'deki binaların yüzde 75'ini oluşturan betonarme yapılar, depremlere beton ve içindeki çelik ile karşı koyar. Su yalıtımının iyi yapılmadığı ve yapı elemanının içine su aldığı durumlarda, su havadaki oksijenle temasa geçerek, çelik malzemeyi paslandırır. Betonarme taşıyıcı sistemin içindeki çelik su alıp paslanırsa, çürüyüp depreme karşı koyamaz ve binanın yıkılmasına neden olur. 


Öncelikli kriter 

Su yalıtımının deprem güvenliği için hayati öneme sahip olduğunu belirten BTM Yönetim Kurulu Üyesi Orkun Ürkmez, "Ev kiralarken veya satın alırken genellikle, mutfak dolaplarına, banyo seramiklerine bakarız. Oysa olası bir depremde bizi kurtaran bunlar değil, sağlam temeli ve taşıyıcı sistemi olan binalardır. Su yalıtımı kaliteli, detayına uygun ve iyi uygulama ile yapılmış binalar, depreme dayanıklı olur ve hayat kurtarır. Peki, binanın deprem dayanıklılığını da doğrudan ilgilendiren su yalıtımına ne kadar dikkat ediyoruz?" dedi. Bazı bölgelerde ise binanın depreme dayanıklı olup olmadığının öncelikli kriter  olduğunu belirten Ürkmez, bunun için de taşıyıcı sistemi, zeminin sağlam olup olmadığı gibi soruların gündeme geldiğini vurguladı. 


'Uygun malzeme şart' 

Yapıların yağmur, kar gibi yağışlar, topraktaki nem, basınçlı basınçsız yeraltı suları ve banyo tuvalet gibi ıslak hacimlerde kullanılan su nedeniyle sürekli suya maruz kaldığını söyleyen Ürkmez, "Doğru su yalıtımı ile binanın taşıyıcı kısımlarının su alması ve betonarme yapıdaki çelik malzemenin paslanarak zarar görmesi önlenebilir. Böylece bina depremde daha güvenli hale gelir" dedi. Ürkmez, şöyle devam etti: "Mutfak dolabı, banyo seramiği gibi unsurlar sonradan değiştirilebilinir. Ancak su yalıtımı önemli. Bu nedenle geri dönüşü olmayan, masraflı bir yola girmek istemiyorsanız, ev alırken su yalıtımının, uygulanıp uygulanmadığını sorun.''


42 yllllk tecrübe 

42 yıldır, Kemalpaşa'da yedi ayrı üretim tesisinin entegre edildiği, rakiplerine göre sektördeki en fazla çeşit ürün üretebilme kabiliyeti ile bin 200'den fazla ürünü ile hayatımızı kolaylaştıran BTM, ürün çeşitliliğinin yanısıra yapı profesyonellerine ücretsiz teknik destek ve danışmanlık hizmeti de veriyor. 


Nelere dikkat edilmeli? 

EV alırken ya da kiralarken su yalıtımının hangi yapı malzemeleriyle, hangi yöntemlerle yapıldığının, binada drenaj sisteminin olup olmadığının öğrenilmesi gerektiğini vurgulayan Ürkmez, su yalıtımı ile ilgili dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:"Tavan ve duvarlarda su izleri, sıva kabarıklıkları, çatlaklar gibi yapıda su yalıtımının doğru yapılmadığını gösteren işaretlere dikkat edilmeli. Suyun çatılardan veya tavandan damlaması, bodrumları su basması gibi durumlar, su yalıtımının iyi uygulanmadığı yapılarda meydana gelir. 


Yine doğru su yalıtımı yapılmadığı için binalarda oluşan bakteri ve küf, sağlığa zarar vermekte. Uzun vadede de ciddi sorunlara yol açmaktadır. Su yalıtımı bir sistemdir ve güvenli yalıtım; doğru malzeme ve uygulamanın birleşiminden meydana gelir. Standartlara uygun su yalıtımı ile güvenli, sağdı ve konforlu ortamlar sağlanabilir. Ayrıca temelden itibaren kaliteli ve uygun su yalıtımı, yapıların hem uzun ömürlü olmasını sağlar hem de bakım giderlerini azaltır."



Milliyet Busıness Ege


Geri Dön