16 / 04 / 2024

Ev taşırken nelere dikkat etmeli

Ev taşırken nelere dikkat etmeli

Ev değiştirmek, özellikle taşınmanın yükünü taşıyan kadınların çok iyi bildiği gibi, kolay bir iş değildir. Diyelim ev kiralama veya satın alma aşamalarını bin bir güçlükle de olsa atlatmayı başardınız...



Sonunda oturacağınız evi buldunuz ve taşınmaya karar verdiniz. Ancak yeni eve taşmana kadar yapılacak işler o kadar çok ki, bunlar belli bir disiplin ve düzen içinde yapılmadığı takdirde ferahlık yerine sinir bozukluğundan bel ağrılarına kadar birçok hastalığa yakalanmanız kaçınılmaz. Bu nedenle bir takım pratik önerileri bilmek ve sistemli bir şekilde yerleşmek taşınmayı eziyet olmaktan kurtarabilir. Ne kadar kurtarılabilirse artık!

Önce plan yapın

Evdeki en değerli şeyleri kolilere koyup bizzat paketleyin. Kolilerin üzerine içinde ne olduğunu ve/veya eşyaların nereye ait olduğunu (mutfak, salon, Ayşe'nin odası...) bir iki kelimeyle yazın. Eğer yeni eviniz de muhiti ve tipi itibariyle içinize sindiyse, eşyalarınızı en sevdiğiniz şarkıyı açıp onun eşliğinde yerleştirmek içinizden gelmez mi Böylece taşınma sendromu kabus olmaktan çıkar.

Ev hayvanınız varsa, taşınma işlemlerinde alışkın olmadığı anormal durum onu huysuzlaştırabilir, onu bu karmaşadan korumak için taşınırken boş bir odada kısa bir süreliğine tutabilirsiniz.

Taşınırken en çok başa gelen şeylerden biri de, acelecilikten yeni evinize bakım yapmayı ihmal etmek. Eğer vaktiniz varsa taşınmadan önce evi küçük bir bakımdan geçirmekte, ufak tefek tadilat ve değişiklik gerekiyorsa, eve girmeden yapmakta yarar var.

Tecrübesiz nakliyatçılar kırılacak eşyaları dikkatsiz taşıyıp zarar verebilirler, tazminat filan da hikaye tabi. Bu gibi aksaklıklar yaşamamak için deneyimli ve eşyalarınıza sigorta yapan (adam gibi) nakliyat firmalarım araştırın ve onlardan yardım alın. Eğer nakliyat firmasının paketlemesini istemeyip sadece taşımasını istiyorsanız, şehir içine ortalama 400 TL karşılığında eşyalarınız yeni evinize taşınabilir. Nakliyat işlemini kendiniz yapmak isterseniz de, bir kamyoncuyla anlaşmanız gerekebilir, bu da maliyeti biraz artırabilir.

Yeni bir konut projesinden ev aldıysanız veya kiraladıysanız taşınmadan önce mutlaka site yönetimi ile irtibata geçip taşınacağınız günü bildirmenizi öneririm. Aksi halde taşınma sırasında asansörün müsait olmaması işlerinizi zora sokacaktır. İkinci el bir konutsa eğer taşınacağınız mülk, o zaman da apartman yöneticisiyle irtibata geçmelisiniz.

Kayıplarınız ortaya çıkar

Yeni evinize geldiniz, sırada geri yerleştirilmesi gereken kutularca eşya var. Bir de dekorasyon sorunu. Eşya yerleştirme sıkıcı gibi görünse de kendi zevkinize göre dekore edeceğiniz için çok zevkli olacaktır. Kaybettiğinizi sandığınız kıymetli bir eşyanız, bir derneğe bağışlamayı düşündüğünüz eski kitaplarınız, yıllar öncesinde kalan fotoğraflar birden sizi geçmişe götürebilir.

Özellikle hanımlar, geçici karışıklığı kabus haline getirmeyin. Acil olan eşyayı yerleştirin, kalanı, eş dost yardımıyla ağır ağır yaparsınız, üzülmeyin. Her şeyi bir anda paketinden çıkarıp kargaşa yaratmayın, sırayla gidin...

Mutfak eşyalarının kırılacak eşya olması nedeniyle ve taşınma işlemi sonrası yorgunlukla ilk yemek yeneceğinden, ilk olarak mutfağın yerleştirilmesini tavsiye edebiliriz.

Eve yerleşmeden önce yapılması gereken önemli işler

Yeni bir konuta yerleşirken dikkate alınmayan ama yapılması zorunlu olan 4 önemli iş vardır: Elektrik, su, doğalgaz ve (sabit) telefon bağlantıları.

Bu işlemler için ilgili yerlere gidildiğinde işin zorluğu zaten hemen anlaşılır. Devlet dairelerine gidip iş yapmak çoğu kimseye angarya geldiğinden taşınmaz satın alan ya da kiralayan kişiler çoğu kez vekaletname verip kurtulmayı tercih ederler. Yeni inşa edilen bir ev satın alınmışsa, ikinci el bir konuta nazaran işlemleri daha f arklı ve tefferruatlıdır. Ancak ister satın alarak, ister kiralayarak yeni bir konuta taşman herkes elektrik, telefon, su ve doğalgaz işlemleri için isim değişikliği veya yeni abone olarak şahsen veya vekaletname vermek suretiyle bu işlemleri yapmak zorundadır.

Doğalgaz başvurusu

Binada doğalgaz abonesinin olmadığını varsayarsak; başvuru yapan kişi bireysel ısıtma istiyorsa, apartmanda 8'den az daire varsa dilekçe şeklinde ilgili karar metni (yüzde 51 oy çokluğu ile), 8 ve 8' den fazla daire bulunan yerlerde ise noter tasdikli apartman karar defteri (yüzde 51 oy çokluğu ile), bina sahibi tek kişi ise karar bildiren dilekçe ile abonelik başvurusu yapılabilir.

-Ev sahibi ise tapu fotokopisi, kiracı ise noter tasdikli muvafakat dilekçesi
-Nüfus cüzdanı fotokopisi
-T.C. kimlik numarası
-Elektrik veya su hizmetlerinden yararlanıldığını gösterir belge veya belgelerden birinin fotokopisini getirmesi gerekir.

Binada doğalgaz abonesi bulunuyorsa;
-Nüfus cüzdanı fotokopisi
-T.C. kimlik numarası
-Tapu fotokopisi
-Binaya ait tesisat numarası
-Abone bağlantı bedeli getirilmesi gerekir.

Doğalgaz faturasında isim değişikliği veya 2. sözleşmede bireysel kullanım için yapılması gereken işlemler ise şöyle;

-Mülk sahibi ise tapu, kiracı ise kira kontratı fotokopisi
-Sözleşme yapacağı adrese ait ikametgah
-Sözleşme yapan kişinin kimlik fotokopisi ve T.C. kimlik numarası
-Sözleşmenin üçüncü şahıslar tarafından yapılması durumunda vekaletname
-Güvence bedeli

Bütün bu işlemler İGDAşž'ın ilgili genel müdürlük ve bölge müdürlüğü binalarından yapılıyor.
Konut ve ısınma amaçlı yerlerde;

Sayaç dahil abone bağlantı bedeli üst sınırı ilk bağımsız bölüm sayısı (BBS) için 280TL+KDV, abone bağlantı bedelinde BBS hesabı; dairenin 200 metrekareye kadar brüt alanı için 1 BBS, 200 metrekareden sonra ilave her 100 metrekare 1 BBS olarak hesaplanır. 200 metrekareden sonraki her 100 metrekareye kadar olan alanları için abone bağlantı bedeli 234 TL+KDV artırılır. Mevcut mekanik sayacın ön ödemeli sayaç ile değiştirilmesi durumunda 109 TL +KDV tahsil edilir.

Gaz açma randevusu

Sözleşmenizi yaptıktan sonra sertifikalı tesisatçı firmanız, İGDAşž'tan gaz açılışı için randevu alır. Randevu günü İGDAşž yetkili mühendisi, firma mühendisi ile dairenize gelerek tesisatınızın uygunluğunu kontrol eder. Tesisatınızın İGDAşž Teknik şžartnamesi'ne uygun olması durumunda gaz açma işleminiz yapılır ve gaz açma uygunluk belgesi verilir (bir nüshası sizde kalır) Tesisatınızın İGDAşž Teknik şžartnamesi'ne uygun olmaması durumunda gaz açma işleminiz yapılmaz. İGDAşž tarafından 'DOĞALGAZ UYGUNLUK BELGESİ' verilmeden hiçbir şekilde gaz kullanılamaz.

Elektrik başvurusu

Yeni inşa edilen bir bina ise bağlantı aşaması için istenilen belgeler;
-Talep kartonu
-Yetkili bir elektrik mühendisi tarafından hazırlanmış plan veya proje
-İşe başlama- iş bitim formu (90 gün içerisinde sözleşme yapılmadığı takdirde enerji verme şartlan yeniden değerlendirilir.)
-İstek yerine ait harici kroki
-Yapı kullanma izin belgesi (İskan) veya yapı ruhsatı
-Tapu fotokopisi
-Kiraya vermiş ise kira kontratının fotokopisi

Sözleşme esnasında ise bu belgelere ilave olarak;
-Sözleşme yapılacak yere ait abone (Tesisat No) numarası
-Nüfus cüzdanı fotokopisi, T.C. kimlik numarası
-Geldiği yere ait abone numarası
-Abone değişikliklerinde yeni kullanıcılar
için de; tesisat numarası, tapu fotokopisi, kira kontratı, nüfus cüzdanı fotokopisi, T.C. kimlik numarası isteniyor.
İsim değişikliği sözleşmesi yapacak abonelerden, sözleşme bedeli; sözleşme

gücüne göre tahsil edilir ve sözleşme bedelinin 1KW (En Az 6 KWdır) bedeli meskenlerde 13.60 TL, 1.00 TL dosya bedeli, yüzde o 8.25 damga vergisi tahsil edilir. İlk defa abone olacaklardan sözleşme bedeli ve dağıtım bağlantı bedeli sözleşme gücüne göre tahsil edilir ve sözleşme bedelinin 1KW bedeli (En az 6 KW'dır) meskenlerde 13.60 TL, 3,00 TL dosya bedeli, yüzde o 8,25 damga vergisi ve dağıtım bağlantı bedeli 0 -15 KW kadar 51.40 TL, 15 -100KW kadar 117.60 TL, 100 KW'dan sonra 149.40 TL olarak tahsil edilir. (2011 yılı fiyat tarifesi)

Su başvurusu

İlgili adrese ait şube müdürlüklerinin mukavele servis şefliğine müracaat edildikten soma, dilekçe doldurulur ve aboneye dilekçe numarası verilir. Müşterinin adresine teknik ekip gelip keşif yapar ve tesisatla sayacın kontrol eder. Abone daha soma tamamladığı evraklarla, dilekçe numarasını da alıp ilgili müdürlüğe gider, 293 TL abonelik ve 136 TL teminat bedelini vezneye yatırmasını takiben servis gelip su bağlantısını yapar.

Yapım tarihi 26.07.2008'den sonra olan binalarda;
-Yapı iskan belgesi
-Tapu ya da kira kontratı belgesi
-TC Kimlik Numarası yer alan kimlik belgesi
-293 TL abonelik ve 136 TL teminat bedeli gerekiyor.
Önemli: İmar Kanunu'nun 31.maddesine göre 26.07.2008 tarihinden sonra inşa edilen yapılar için iskan belgesi (kullanma izin belgesi) gerekiyor. Bu tarihten sonra inşa edilen ancak İskan belgesi bulunmayan yapılar için ancak tek sayaçtan şantiye suyu aboneliği yapılabiliyor.

Yeni taşınacağınız yerde yapılacak isim değişikliği işlemleri için, taşınılacak yerdeki İSKİ şube müdürlüğüne mevcut yerin bir su faturası, mukavele numarası ve yukarıda belirtilen evraklarla ile birlikte müracaat edilmesi gerekir.

Sabit telefon başvurusu

Evlere telefon bağlama başvurusu Türk Telekom bölge müdürlüklerine yapılıyor. Başvuru sırasında aslı gösterilerek nüfus cüzdan fotokopisinin yetkililere sunulması yeterlidir. Telefon abonelik sözleşmesinin taraflarca imzalanmasından hemen sonra aboneye randevu verilir. Not: Abonelik işlemlerinde verilen rakamlar, ilgili kurumların web sitelerinden alınmıştır.
Hürriyet/Seda Tabak


Geri Dön