24 / 04 / 2024

Ev turizmi 15 bin müfettişin takibinde olacak!

Ev turizmi 15 bin müfettişin takibinde olacak!

Turizmin kayıp hazinesi olarak nitelendirilen 'ev turizmi'ni kayıt altına almak için harekete geçildi. 15 bin müfettiş, özellikle konutu olan yabancıların ve ikinci konut sahiplerinin kısa dönemdeki kiralamalarını takibe alacak.




Turizmin kayıp hazinesi olarak nitelendirilen 'ev turizmi'ni kayıt altına almak için harekete geçildi. 15 bin müfettiş, özellikle konutu olan yabancıların ve ikinci konut sahiplerinin kısa dönemdeki kiralamalarını takibe alacak.

 

Türkiye'de, her yıl ciddi oranda büyüyen 'ev turizmi' pazarında kayıt dışı kiralanarak önemli miktarda vergi kaybına yol açtığı iddia edilen tatil yörelerindeki konutların, kayıt altına alınması için çalışma başlatıldığı bildirdi. Türkiye'de 'turizmin kayıp hazinesi' olarak değerlendirdikleri ev turizminin altyapısını oluşturmak için Maliye Bakanlığı ile görüştüklerini ifade eden Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Ev Turizmi Komitesi Başkam Mücella Tarhan, bakanlığın bu alandaki kayıt dişiliği önlemek için bir takım tedbirler aldığım belirtti. 


DÜZENLEME ÖNERDİK 

Ev turizmiyle ügili yasal zemin oluşturma çalışmalarım devam ettiğini belirten Tarhan, "Maliye bakam, bu konuyla ilgili vergi mevzuatının düzenlenmesi konusunda Gelir İdaresi Başkanlığı üe bir çalışma içerisinde olduklarım söyledi. Hatta yaz mevsiminin başmdan itibaren 15 bin müfettişin, başta yabancüar olmak üzere Türkiye'de ikinci konut sahiplerinin kısa dönemdeki kiralamalarım takibe almak üzere görevlendirildiğini aktardı" dedi. Yasal düzenlemeyle ev turizmine açüacak konutlar için bazı önerüerde bulunduklarım kaydeden Tarhan, "Hangi evin turizme açılıp, hangilerinin açüamayacağı konusunda niteliklerin belirlenmesini önerdik. 1774 No'lu Kimlik Büdirme Kanunu gereği, gelen konuğun 3'üncü günün ardından kaldığı mahallenin muhtarlara büdirilme zorunluluğu var. Bu yasada da bazı düzenlemeler yapüarak t ev turizmine uygun hale getirilmesini talep ettik" diye konuştu. 


10 MİLYON $ ZARAR 

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler de Türkiye'deki kayıt dışı konutların yaklaşık 1 müyon 500 bin yatak kapasitesinin bulunduğunu savundu. Bu konutların turistik işletmeler için haksız rekabete yol açtığına değinen İşler, "Türkiye'nin bu kayıt dışılıktan 8-10 müyon dolar arasmda turizm geliri zararı var. Maliye Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı üe Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'mn turizm işletmesi gibi kiralan bu konutların kayıt alüna alınması konusunda turizm sektörü temsücüerinin görüşlerini aldı. Biz de gerekenleri söyledik. İlgili bakanlıklar rapor hazırlama aşamasındalar" dedi. 


Yabancılar villa kiralıyor 

Söz konusu konuüann kapanmadan turizme kazandırılması yönünde görüş bildirdiklerini anlatan İşler, "Kayıt altına alınsın, vergüerini " versinler ve standartlara uysunlar dedik. Sonunda bizim bu haklı haykırışımız devlet kurumlan tarafından duyuldu. Özellikle Türkiye'deki yabancı uyruklu konut sahipleri tarafından da suistimal ediyor. Örneğin yabana bir iş adamı, Türkiye'den 8-10 yazlık satın alıp, bunu ülkesinde internet üzerinden günlük ya da haftalık kiralıyor. Bu kiraladığı kişüeri de akrabasıymış gibi Türkiye'ye gönderiyor. 

Bu yabancüar, bir tur operatörü gibi burarım imkanlarıyla hiçbir vergi ödemeden kendi ülkesinde geçimini sürdürüyor" ifadelerini kullandı. 


Didim'de 15 bin konut 

Didim Emlak Müşavirleri Derneği Başkam Osman Coşkun ise Didim'de 15 binden fazla yabancının konut sahibi olduğunu ve önemli bir kısmının konutlarım yaz aylarında başkalarına kiraladığım söyledi. Kiralamaların genelde internet üzerinde yapüdığını kaydeden Coşkun, "Türkiye'deki emlakçısma 'Havalimanından alıp eve transferini yapın' gibi isteklerde bulunuyor. Fiyatlar, elektrik, su, temizlik ve ulaşım giderleri dahü 500-1500 sterlin arasında değişiyor"dedi.


Hürriyet




Geri Dön