25 / 04 / 2024

Eva Gayrimenkul Periskop'un 39. sayısını yayınladı!

Eva Gayrimenkul Periskop'un 39. sayısını yayınladı!

EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık tarafından her ay yayınlanan "PERİSKOP ANALİZ" yayınının 39. sayısını yayınladı. 



PERİSKOP' ta 2018 Temmuz-Ağustos-Eylül dönemine ait gayrimenkul sektörü ile ilgili haberlere yer verildi. Raporda ayrıca gayrimenkul sektöründeki genel durum, krediler ve önümüzdeki dönemde sektörle ilgili beklentilere de yer verildi. 

Temmuz Haberleri
Eski Yurtlarda İki Kişilik Odalar Devam Edecek

MEB’in 6 Mayıs 2017’deki ‘Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği’nde yurtların Ağustos 2019’a kadar yeniden düzenlenmesini içeren maddeleri, mahkemeye taşındı. Danıştay İdari Dava Daireler Kurulu, yürütmeyi durdurma kararı verdi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bir genelgeyle, mahkemenin ‘binalarını uygun hale getirmeyen özel yurtların denetim sonucu izin ve işyeri açma, çalışma ruhsatlarının iptal edileceği’ yönündeki kararını hukuka uygun bulmadığını vurguladı. Kararda, “Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte faaliyette olan
ortaöğretim öğrenci yurtlarında müstakil bina şartı aranmayacak. İki kişilik yatakhaneler ile var olan altı kişiden fazla kontenjana sahip odaların varlığı devam edebilecek” ifadelerine yer verildi.

Ağustos Haberleri
GYODER ‘in Yeni Kampanyası 

Emlak Konut GYO ile sektörün 3 çatı derneği Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER), İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) ile Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği’nin (GYODER) üyesi onlarca firma ve projenin katıldığı GYODER kampanyası ile projelerde yer alan dairelerin satış fiyatları üzerinden yüzde 10 indirim uygulandı. Kampanya ile yüzde 2 oranını aşan konut kredisi faiz oranları yeniden 0,98 oranına çekilecek. Daha önce yapılan konutta seferberlik kampanyası faiz indirimi 500 bin TL'ye kadar olan kredilerde geçerli olurken yeni konut kampanyasında böyle bir limit konulmadı. 100 bin konutu kapsayan kampanyada banka ve kefil yok. Kampanya 31 Ekim'e kadar sürecek. Firmaların kendi bünyesinde yapacağı GYODER kampanyası kapsamında 12. ve 24. aylarda yüzde 15 ara ödeme yapılması gerekiyor. 6. ay ve 1. yılda borcunu kapatmak isteyen alıcıya farklı imkânlar sunulacak. Sektörün hareketlenmesi açısından bu tarz kampanyaların faydalı olduğunu düşünüyoruz.

Bodrum Kervansaray Satıldı
Bodrum Kervansaray otel satıldı. Mega Varlık Yönetim şirketinin sahip olduğu oteli iş insanı Şaban Kayıkçı aldı. Bir yıldır kapalı olan otelin önümüzdeki sezon yeni bir isimle hizmete açılacağı öğrenildi.

Eylül Haberleri
Otopark Yönetmeliği Değişikliği

"Otopark Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", 22.02.2018 tarihli ve 30340 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Otopark Yönetmeliğinin 4. maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinin (5) numaralı alt bendi yürürlükten kaldırıldı. Yeni düzenleme ile cephesi 9 metreden veya alanı 250 metrekareden küçük, mimari ve alan yetersizliği nedenleriyle otopark ihtiyacının en az yarısının parselinde karşılanabilmesi halinde konut için gereken asgari otopark ihtiyacı yüzde 50 oranında azaltılabilecek. Otopark Yönetmeliği 15 Eylül 2018 tarihinde yürürlüğe girecek. Bu tarihten önce, noter onaylı inşaat yapım sözleşmesi düzenlenmiş, imar durum belgesi ve istikamet rölövesi alınarak yapı ruhsatı başvurusu yapılmış olan yapılarda, talep edilmesi halinde önceki yönetmeliğe göre uygulama yapılma imkanı da sağlanacak.

Türkiye Varlık Fonu'nun Yapısı Değişti 
Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi'nin yönetimi belirlendi. Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi'nin Yönetim Kurulu Başkanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olurken, Başkan Vekilliği'ne de Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak getirildi. 

Yapı Kayıt Belgesi Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapıldı
06.06.2018 tarihli ve 30443 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esasların belirli maddelerinde düzenlemeler yapıldı. Değişiklik 20 Eylül 2018 Tarihli ve 30.541 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Usul ve Esaslar Yönetmeliği ile yasalaştı.

Daha önceki yönetmelikte örneğin 110 bin metrekare kapalı alana sahip taşınmazın 100 bin metrekaresi yasalara uygun yapılmış, on bin metrekaresi ise yasalara uygun inşa edilmemiş olduğunda, Yapı Kayıt Belgesi için ödenecek bedel 110 bin metre kare (tüm alan) üzerinden hesaplanıyordu. Yeni hesaplamada sadece kaçak olan on bin metre kare için ödeme yapılacak. Yasal olan 100 bin metre kare için ödeme yapılmayacak. Bu ve benzeri maddelerdeki değişikliklerle, başvuruların artmasına yönelik düzenlemeler yapılmış oldu.

Yeni Ekonomi Programı Açıklandı
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde, 2019-2021 yıllarını kapsayacak Yeni Ekonomi Programı'nı açıkladı. Programın ana mesajları dengelenme, disiplin ve değişim olarak belirlendi. Yeni Ekonomi Programı'nda büyüme hedefleri; 2018 için yüzde 3.8, 2019 için yüzde 2.3, 2020 için yüzde 3.5 ve 2021 için yüzde 5 olarak belirlendi. Bütçe açığının GSYH'ya oranı hedefi 2018 için yüzde 1.9, 2019 için yüzde 1.8, 2020 için yüzde 1.9, 2021 için yüzde 1.7 oldu. Enflasyon hedefleri; 2018 için yüzde 20.8, 2019 için yüzde 15.9, 2020 için yüzde 9.8, 2021 için yüzde 6.0 oldu. Yeni Ekonomi Programı'nda işsizlik oranı hedefleri; 2018 için yüzde 11.3, 2019 için yüzde 12.1, 2020 için yüzde 11.9, 2021 için yüzde 10.8. olacağı hedeflendi. Ekonominin zorlukları sağ salim aşması için gerekli tedbirlerin hayata geçirileceği söylendi.

TÜRK Parası Kıymetini Koruma Hakkında Kanunda Değişiklik
Döviz kurlarında yaşanan aşırı harekete karşı Türk Lirası'ndaki değer kaybının önüne geçilmesi amacıyla hamle üzerine hamle yapılmaya devam ediliyor. Menkul ve gayrimenkul alım satım ile kiralama sözleşmelerinde döviz üzerinden belirlenmiş bedellerin Türk Lirası'na dönüştürülmesiyle ilgili karar Resmi Gazete'de yayımlandı. TÜRK Parası kıymetini koruma hakkında 1567 sayılı kanunun 32 sayılı kararında bazı değişiklikler yapıldı. Değişikliğin döviz geliri olmayanın dövizle borçlanmasını engellemek, döviz çıkışına engel olmak ve kuru baskılamak adına yapıldığı belirtildi.

250 Bin Dolarlık Gayrimenkul Alan Türk Vatandaşı Olabilecek
Ülkemizde yatırım yapan yabancılara vatandaşlık hakkı veren yönetmelikte düzenlemeye gidiliyor. 250.000 dolar değerinde gayrimenkul satın alan ve bunu 3 yıl boyunca satmamayı taahhüt eden yabancı yatırımcılar Türk
Vatandaşlığı hakkı kazanabilecek. Bundan önceki düzenlemede alt sınır 1 milyon dolardı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2017 yıl sonu konut satış istatistiklerine göre yabancılar geçtiğimiz yıl Türkiye’den toplamda 22.234 konut satın aldı. İstanbul, Antalya ve Bursa en çok konut satın alınan şehirler arasında yer aldı. Ülkelere göre bakıldığında ise Irak, Suudi Arabistan ve Kuveyt vatandaşları Türkiye’den en çok gayrimenkul satın alan yabancılar konumunda. Irak vatandaşları 3805, Suudi Arabistan vatandaşları 3345 ve Kuveyt vatandaşları 1691 konutla ülkemizde en çok gayrimenkul yatırımı yapan kişiler oldu.

Uzmanlar, vatandaşlık başvurusu yapan yabancı yatırımcıları yönetmelikte belirtilen minimum yatırım tutarı koşuluna gerek olmadan Türk vatandaşı yaptıklarını iddia eden dolandırıcılara karşı uyarıyor. 1 milyon dolarlık alt sınırın 250 bin dolara inmesi nedeniyle vatandaşlık başvurusu yapacak yabancıların sayısında artış olması aynı oranda dikkatli olunmasını gerekli kılıyor. Türk vatandaşlığı alabilmek için tek alternatif 250 bin dolar tutarında konut almak da değil. Türkiye’de az 2 milyon dolar tutarında yatırım yapanlar, en az 100 kişilik istihdam oluşturanlar, en az 3 milyon dolar tutarında mevduatı 3 yıl boyunca Türkiye’deki bankalarda tutanlar ve en az 3 milyon dolar tutarında devlet borçlanma araçlarını 3 yıl boyunca tutanlar da Türk vatandaşlığı hakkı kazanabilecekler. Bu düzenlemeyle önümüzdeki birkaç yıl içinde yabancılara gayrimenkul satışında artış olacağı
düşünülüyor.

Trump Towers’ta Sahiplik Değişti
Doğan Holding'in bağlı şirketi Ortadoğu Otomotiv Ticaret ve Sanayi'nin Trump Towers'taki payları Doğan Holding'e satıldı. Böylece Trump Towers halka arz olan bir şirketin bünyesine geçti. Doğan Holding'den KAP'a yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: Şirketimiz’in SPK düzenleme ve kararlarına uyum sağlamak suretiyle gayrimenkul yatırım ortaklığına dönüştürülmesi çalışmalarına başlanacağı söylendi.


Geri Dön