20 / 04 / 2024

Ev almak isteyen kredili alımlara yöneldi!

Ev almak isteyen kredili alımlara yöneldi!

Geçtiğimiz yıl yüzde 2'nin altına düşmeyen yıla da yüksek oranlarla başlayan konut kredisi faiz oranları kamu bankaları öncülüğünde aşağı çekildi. Konut sahibi olmak isteyenler kredili alımlara yöneldi. 



2018 yılında iki ay boyunca kamu bankalarının konut kredisi faiz oranlarını aşağı çeken hamleler, ev almak isteyenleri harekete geçirdi. Konut alıcısının kredi faizlerine karşı çok duyarlı olduğunun altını çizen gayrimenkul sektörünün temsilci isimleri, faizlerin en küçük düşüş hareketlerinde bile satış ofislerinin hareketlendiğini kaydetti. Markalı konutların yanı sıra ikinci elde de benzer bir hareket meydana geliyor.

Milliyet Gazetesi'nden Duygu Erdoğan'ın haberine göre; ‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ mart ayı sonuçlarına göre, ay boyunca konut kredisi kullanım oranı 2 puan artış kaydetti. Bu yıl mart ayındaki konut satışlarında banka kredisinde yüzde 15’lik kullanım oranı son 6 aylık ortalama olan yüzde 12’nin 3 puan üstüne çıktı.

Fırsatı gördüler

Ev sahibi olmak isteyenler yaklaşık bir yıllık süreçte özel bankalarda yüzde 3’e kadar çıkan konut kredisi faiz oranları nedeniyle ev sahibi olma kararlarını ertelemişti. Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank’ın son dönemde attığı adımlarla düşen faiz oranları geçen iki ay boyunca yüzde 1.28 seviyesinde seyretti. Fırsatı kaçırmamak isteyen konut alıcıları ve yatırımcılar erteledikleri alım taleplerini harekete geçirdi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TUİK) en son konut satış verisi olan şubat ayı rakamlarına göre, şubat ayı toplam konut satışları içinde ipotekli yani banka kredili satışların payı yüzde 11.3 oldu.

Yaklaşık bir yıldır dip seviyeyi gören kredili satışların azalması nedeniyle firmaların kendi bünyelerinde yaptığı ‘senetli’ satışlar arttı. Alıcıların bir kısmı ise peşin ödemeli alımları tercih ediyor.

Hareketlilik sürüyor

Ev almak isteyen kredili alımlara yöneldi!

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ 2019 yılı Mart ayı sonuçları hakkında açıklamalarda bulunan GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin, kredi kullanımında artışa değindi. Yetgin, “Aralık ayında yüzde 4’e düşen banka kredisi kullanım oranının, Ocak ayında yüzde 10’a, Şubat ayında yüzde 13’e, Mart ayında da yüzde 15’e yükselmesi, faiz oranlarının inmesiyle birlikte banka kredisi kullanımında yılın ilk ayında başlayan hareketliliğin sürdüğünü gösteriyor” diye konuştu.

Emlakbank fiyatlandırma üzerinde çalışıyor

Bir diğer önemli beklenti ise ‘Emlak Bank’ olarak bilinen Türkiye Emlak Katılım Bankası’ndan. Bankanın uygulayacağı konut finansmanın şartları merak ediliyor. Ulaştığımız yetkililer bankanın fiyatlandırma üzerinde çalıştığı bilgisini verdi. Buna göre, oluşturulacak ödeme sistemi, ileriki günlerde bankanın internet sitesi üzerinden de yayınlanacak.

En düşük oranı yüzde 1.45

Mevcut durumda en düşük konut kredisi faiz oranlarını kamu bankaları uyguluyor. Bu kapsamda en düşük oran yüzde 1.45. Özel bankalarda ise en düşük oran yüzde 1.66 iken, en yüksek yüzde 2.50’yi görüyor. Geçtiğimiz iki ay boyunca kamu bankaları bu oranları yüzde 1.28 olarak uygulamıştı.

Ev almak isteyen kredili alımlara yöneldi!

İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım da kredili satışlarda başlayan artışın yavaş yavaş görülmeye başlandığını, seçim sonuçlarının tamamlanması ardından bekleyen tüm taleplerin satış için hareketlendirdiğini ifade etti. Durbakayım, “Bizler zaten çoğumuz bankaların uyguladığı konut kredisi faizlerine katkı da sunuyoruz. Mesela Teknik Yapı’da bu oran yüzde 0.98 olarak uygulanıyor. Pek çok firmanın kampanyaları var. Maliyetlerimiz en az yüzde 50 seviyesinde artmasına rağmen bunları fiyatlara yansıtmadık. Yanı sıra yeni arz olacak konut sayısı da azalıyor. Yani mevcut ürünler daha değerli olacak. Döviz gibi ürünlere yatırım yapanlar ise uzun vadede gayrimenkulün getirisini görüp dönecekler” dedi.

Yeni konut fiyatları 2019 Mart'ta yüzde 2.33 arttı!

Hangi bankalar konut kredi faizlerini yükseltti!


Geri Dön