19 / 04 / 2024

‘Ev’de trend düşük faiz!

‘Ev’de trend düşük faiz!

Faiz indirimi kararları, konut kredilerini gevşetti. Hafta sonu, projelerin satış ofislerini dolduran tüketiciler, kamu bankalarının yüzde 0.99, özel bankaların ise yüzde 1.17 faiz fırsatından yararlanıyor.



Merkez Bankası’nın perşembe günü aldığı faiz indirimi kararı ve piyasadaki olumlu gelişmeler, hızla bankaların konut kredisi faiz oranlarına yansıdı. Yaklaşık 1 ay önce özel bankalarda en düşük konut kredisi faiz oranı yüzde 1.36 düzeyinde iken, geçen hafta TEB’in yüzde 1.20’ye, önceki gün ise İş Bankası’nın yüzde 1.17’ye çektikleri konut kredisi faiz oranını hareketlendirdi. Bu kapsamda 1 Ağustos’ta kamu bankaları tarafından 500 bin liraya kadar olan kredilerde yüzde 0.99 çekilen faiz oranlarının oluşturduğu olumlu gelişmeleri de sürdürüyor.

Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Cuma günü Ziraat Bankası ve Vakıfbank’ın açıkladığı yeni faiz oranları ise konutta daha üst segmenti de hareketlendirecek. Ziraat Bankası 500 bin lira ve üzeri konut kredisinde faiz oranını aylık yüzde 1.19 olarak açıklanırken, Vakıfbank da aynı kredi türü için faiz oranını aylık yüzde 1.15’e düşürdü.

Gayrimenkul sektörü temsilcileri, bu plan ile sektörde topyekun bir hareket olacağını, tüketici için hangi konut türünde olursa olsun önemli fırsatlar oluşturduğunu kaydetti.

‘Ev’de trend düşük faiz!

‘Farkı şirket kapatıyor’

Hafta sonu boyunca tüketicilerin satış ofislerini doldurduğunu, bir taraftan kamu bankalarının, diğer taraftan ise özel bankaların yüzde 1.17’ye kadar düşen fırsatlardan yararlanabileceğini söyleyen İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, bu düşüş trendinin sürmesini planladıklarını kaydetti. Durbakayım, “Geçen aydan bu yana devam eden hareket önemli bir ekonomik etkiye dönüştü. Faiz düşüşlerinin de bu döneme gelmesiyle birlikte tüketicinin talebi satışlara yansıyor. Biz de şirketler olarak, bankalarla aradaki farkı kapatarak daha bile düşük faiz imkanları oluşturuyoruz” dedi.

‘Ev’de trend düşük faiz!

‘Bankalar hazır’

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas ise, kamu bankaları tarafından oluşturulan hareketin tüketici talebini hızla alıma dönüştürdüğünü kaydetti. Elmas, “Özel bankaların da destekleyici indirimleri geliyor. Ancak kamu bankaları seviyesine gelmeleri lazım. Konut kredileri bütününde daha uzun vadeli kullanıldığı için bankalar bunu karşılayabilecek noktadalar. Hem ekonominin, hem de gayrimenkul sektörünün hareketlenmesi için düşük oranda faiz çok önemli” dedi.

‘Makul bir bakış açısı oluşturulmalı’

Düşen konut kredisi faizlerinden sonra kredi çekmeyi düşünen tüketiciler, bankaların sıkı politikasıyla karşılaştıklarını söylerken, kredi verecek bankanın çok daha seçici davrandığı ifade ediliyor. Konuyla ilgili bankalara ‘daha makul bir bakış açısı’ önerisinde bulunan Altan Elmas, “Bankaların kriterlerinde daha sert bir duruş olduğunu biz de duyuyoruz. Ancak bankalar şunu unutmamalı ki, son bir yıldır önemli bir finansal darlık yaşandığı için birçok insan, borcuna çok sadık olanlar da dahil, borçlarında çeşitli sorunlar yaşadı ve kayıtlara girdi. Bankaların bunu mutlaka göz önünde bulundurması ve bakış açılarını, kriterlerini bir miktar gevşetmeleri faydalı olur” şeklinde konuştu.

Faizler düştü, ev satışları arttı!

 


Geri Dön