17 / 04 / 2024

Evi tramvaya yakın olandan vergi alınacak!

Evi tramvaya yakın olandan vergi alınacak!

Hükümet, halen sürdürdüğü belediyelerin öz gelirlerini artırmaya yönelik yasa taslağı çalışmasında, kentlerdeki rant vergisinin kavranması üzerinde yoğunlaştı



Sistemi kurmaya çalışan hükümet, kent içinde gecekondusu, arsası, arazisi bulunanların yakınından tramvay geçmesi halinde ayrı; yol geçmesi halinde ayrı vergi almaya hazırlanıyor. Değerin artış sebebine göre ayrı oranda vergi istenebilecek. İçişleri Bakanlığı'nın hazırladığı taslakta rant artışlarından yüzde 25 vergi alınması öngörülüyordu. Maliye ise bunun maktu biçimde uygulanacak "değer artış (rant) harcı"na çevrilmesini istiyor.

Bir defaya mahsus olacak
Belediyelerin kaynaklarının güçlendirilmesi amacıyla yaklaşık 3 yıl önce TBMM'ye bir yasa tasarısı gönderildi. Ancak kamuoyundan tepki gördüğü için bir türlü çıkarılamadı. İçişleri Bakanlığı'nda tekrar başlatılan yeni çalışmada "yeni vergi geliyor" imajı vermemek için ortaya çıkan rantlar üzerinden vergi alınması ilkesinden hareket ediliyor. Özellikle kentlerde ortaya çıkan rantın vergilendirilmesi üzerinde durulduğu ve sistemin nasıl kurulacağı üzerinde tartışmalar yapıldığı belirtildi. Çalışmalarda örneğin, bir arsanın yanından tramvay geçmesine karar verildi ve arsanın değeri arttı. Bunun üzerinden 1 defaya mahsus vergi alınacak.
Ancak aynı arsanın yanından yol geçtiği zaman alınacak vergi daha farklı olacak. Çünkü aynı arsanın değerinin tramvay geçtiğinde ayrı, yol geçtiğinde ayrı değerleneceği düşünülüyor. Ya da bir park yapıldığında değeri daha farklı artabilecek. Burada ayrıca belediyenin yapacağı harcama da farklı olacak. Çünkü bu verginin konulmasındaki ana hedef, arsanın değerlenmesinde aslında belediyenin yaptığı harcamanın etkili olması. Yani alınacak vergiler oluşacak rantın sebebi ve değerine göre değişecek. Rant arttıkça vergi miktarı da artacak.

Maliye, İçişleri'ni bekliyor
Çalışmaların henüz İçişleri Bakanlığı'nda tamamlanmadığı belirtilirken Maliye'nin de yüzde 25'lik vergi yerine harç olarak bir vergi alınmasını istediği belirtildi. Maliye yetkilileri taslağın resmi olarak henüz kendilerine gelmediğini söylerken, geldiğinde görüş oluşturacaklarını kaydettiler. Yetkililer, alınacak vergilerin belediyelere aktarılacağını, merkezi bütçeye bir aktarımın söz konusu olmayacağını belirttiler. İçişleri Bakanlığı'nın yaptığı çalışmanın diğer unsurları arasında da araba satın alanlardan 100 TL alınması, bazı bölgelerin paralı geçiş bölgesi olarak belirlenmesi gibi öneriler de yer alıyor.
Hükümetin bu yılın sonuna kadar çıkarmayı planladığı belediyelerin öz gelirlerine ilişkin çalışma sonucunda vergi gelirlerinin artacağı tahmin ediliyor. Belediyelerin vergi gelirlerinin gelecek yıl yüzde 30'a yakın artacağı tahmin ediliyor. 2009 yılında 20.5 milyar TL olması beklenen vergi gelirlerinin 2010 yılında 26.5 milyar TL'ye çıkacağı tahmin edildi.
Referans


Geri Dön