28 / 03 / 2024

Evi ve arsası olanlar dikkat! Son gün 31 Mart: 25 bin TL’lik vergi istisnası imkânı…

Evi ve arsası olanlar dikkat! Son gün 31 Mart: 25 bin TL’lik vergi istisnası imkânı…

Ev, arsa ve dükkan sahiplerini ilgilendiriyor. Önemli bir rehber paylaşıldı. Gayrimenkul satışından kaynaklanan değer artış kazancının 25 bin TL’sini bu sene için gelir vergisinden istisna olacağı bilgisi paylaşıldı.



MİRAS YOLUNA VERGİ YOK

Miras yoluyla kalan ev, arsa veya dükkanlar kaça satılırsa satılsın değer artış kazancı kapsamında vergiye tabi olmuyor. Eylül 2018’de kendisine miras yoluyla kalan apartman dairesini geçen sene kasım ayı içerisinde satan vatandaşın sağladığı gelir, değer artışı kazancı olarak değerlendirilmeyecek.

Gayrimenkullerin elden çıkarılmasından doğan değer artış kazancı, 2021 yılı için 19 bin Türk lirası, 2022 yılı için ise 25 bin Türk lirası gelir vergisi istisnası bulunuyor.

Değer artışı kazancı elde eden mükelleflerin, gelirlerini kazandığı yılı takip eden mart ayında beyan etmeleri gerekir. Vergi ise mart ve temmuz aylarında 2 taksitte ödeniyor.   

Evi ve arsası olanlar dikkat! Son gün 31 Mart: 25 bin TL’lik vergi istisnası imkânı…  

31 MART'A KADAR VERİLMESİ GEREK

Sağlanılan değer artışı kazancı istisna sınırını geçenlerin 31 Mart’a kadar yıllık gelir vergisi beyannamesi vermesi şartı bulunuyor. Memleketi terk eden ayrılmadan önceki 15 gün içerisinde hayatını kaybeden kişi için ise ölüm tarihi itibarıyla 4 ay içerisinde beyanname verilmesi isteniyor. 

Şahıs, hayat sigorta primleri, sağlık ve eğitim harcamaları, sponsorluk harcamaları, yardım ve bağışlar, Kızılay ve Cumhurbaşkanı tarafından başlatılan yardım kampanyalarındaki nakdi, ayni bağışlar indirim konusu yapılabiliyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön