20 / 04 / 2024

Evinizi internetten nasıl satacaksınız?

Evinizi internetten nasıl satacaksınız?

Hava hala bedava ama su bedava devri çoktan bitti. Suyun bile internetten pazarlandığı, iş dünyasında internetin pazarlama aracı olarak kullanılmadığı hiç bir işin kalmadığı bugün, internette vakit geçirmenin en popüler yolarından biri ev aramak.



Büyükten küçüğe, alıcısından satıcısına, patronundan çırağına internete giren herkes mutlaka gayrımenkul konseptli siteleri ziyaret ediyor.

Bu ziyaret trafiği, işbirliği içerisinde olunan sitelerden, başka internet mecralarına verilen reklamlardan ve arama motorlarından  sağlanıyor. Gayrımenkul sektörünün artık gözün görebildiği her yeri iletişim ve reklam mecrası olarak kullanması sebebiyle gerçek alıcı , gerçek müşteri adayı  olsun olmasın herkesin artık gündeminde emlak var. Profosyoneller gündemin resmini çizerken, sektörü  bu resimden izleyenler maalesef hala 150 milyara ev alıp 200 milyara satma  ya da krizleri de fırsat bilerek 200 milyarlık evi 150 milyara alma derdinde.
Yahut emlakçı olma  hayaliyle oturdukları yerden ayda 1 daire satıp iki kiralama yapıp 10 15 bin ytl kazanma sevdasında.

Fakat bugün Türkiye'de gerçek böyle değil.

Hayatın doğal seleksiyonu iş hayatında da tabiki bu sektörde de var ve zamanla tüm taşlar yerine oturuyor.

Peki siz ev sahibi olarak  evinizi gerçekten satmak istiyorsanız. Gerçekten bir ev satmaya ihtiyacınız var ya da işiniz bu ... Ev yapmak ve satmak .
Peki bu ev (ler) i bu bilgi kirliliğinde nerde olduğu kestirelemeyen ev  alıcısına nasıl ulaştıracaksınız?

Eğer eviniz  Erenköy `de 15 yıllık bir apartmanın 3.katında ise izleyeceğiniz yol;
evinizi bölgenizdeki bir emlakçının portföyüne katmak, eşe dosta haber vermek ve başka hiçbir şekilde ulaşamayacağınız milyonlarca insana ulaşmanın en ucuz yolu olan internette evinizi pazarlamak olmalı.

Peki internette   nerede ve nasıl evinizi pazarlayacaksınız?

Erenköyde 15 yıllık apartmandaki evinizi tabiki ikinci el gayrimenkul kullanıcısının bol bol bulunduğu seri ilan sitelerinde, ilanınızı ufak bir ücretle ön plana çıkararak, ve eğer hemen satmak istiyorsanız sizinle aynı lokasyondaki benzer değerdeki evlerden % 10 daha düşük bir fiyat koyarak, fiyatınızı ilanınıza slogan yaparak, yan apartmandaki 6 aydır üzerinde satılık yazısı bulunan komşunuzun evi hala satılamazken siz 1 - 2 ay gibi bir sürede satabilirisiniz.Burada seçeceğiniz seri ilan sitesinde dikkat edeceğiniz nokta seri ilan olarak hatalı ilanlara rastlamadığınız, olabildiğince sade  ve emlakçının, sektörden insanın gezmediği, sizi emlakçının değil de müşterinin aradığı yerler olmalı ama maalesef buradan site ismi veremiyorum.

Eğer siz gayrimenkul sektörüne bir profosyonelseniz 100 ve üzeri daireniz varsa ne yapacaksınız?

İnşaat firmanızı arkanıza alarak, kurumsal kimlik çalıştığınız markanızı ön plana çıkararak  kurduğunuz gerçekten profosyonellerden oluşan satış ofisinize müşteri göndereceksiniz.

Peki müşteriyi nerden bulacaksınız?
Bu kadar çok ikinci el konutun bile  rakip olabildiği, civardaki eski yeni onlarca müteahidin rakip olduğu, yüzlerce projenin reklamının yapıldığı bir deryada insanlar size nasıl ulaşacaklar ve neden sizi seçecekler?

Tanınmak, markalaşma süreci ayrı ve oldukça aşamalı bir prensip. Ve hiçbir şey tesadüf değil.
Bugün hiç kimse de Soyak diye, Sinpaş diye ,Ağaoğlu diye,  hipnotize olmadı.

Ama iş günün sonunda  ev satmak.

Milyonlarca insana, en ucuza ulaşabileceğiniz, anında tepki alabileceğiniz tek mecra internet. Gazeteye bile reklam verseniz alıcı sizin adınızı arama motorundan aratıp sitenize gelmeden artık satış ofisinize gelmiyor.
O halde en önemli iletişim kapısı internet.
Ve internette doğru plan.

Rakamsal olarak milyarlarca trafiği , yüzbinlerce tekil ziyaretçisi olan, ama gerçekte rakamları Tanrı'nın bildiği yüzlerce sitenin, yüzlerce reklam satışçının talebi sonucu zaten kıstlı olan bütçenizi acaba nereye kullansam , interneti seçtiyseniz  acaba hangisi olsa diye kafa yorarken kendinizden yola çıkın.

Ne reklam satışçının rakamlarına, ne eğer çalışıyorsanız ajansınızın planlamasına körü körüne inanın.

Unutmayın reklamcı da ajansınız da  müteahit değil. Çok istisani bir durum olmadığı sürece hayatında en fazla bir defa ev almış ya da kiralamış bireysel yatırımcı olabilirler.
İnternet konusunda kesinlikle kendi  deneyimleriminizden, sizin başvuru kaynağınız olan yerlerden, arsa aradğınız yerlerden, diğer projeler hakkında sektör hakkında bilgi sahibi olduğunuz yerlerden yani kendinizden  ve etrafınızdaki yatırımcıların gerçek deneyimlerinden yola çıkın.

İkinci el gayrimenkul ilanlarının olduğu yerlerde bulunsanız bile buralardan geri dönüşü clik  bazında ,telefon bazında değil , satış ofisinize gelen müşteri bazında lütfen gerçekten takip edin. Aman bu  ikinci el seri ilan sitelerinden daha çok emlakçılara , reklamcılara, inşaat malzemecilere ulaşıyo olmayasınız.

Eğer markalaşma sürecindeyseniz emlak siteleri dışındaki sitelere reklam vermenizde hiçbir sakınca yok ama değilseniz ve bir an önce satayım ve bitirip yenisine başlıyayım diyorsanız , emlak mecralarına göre daha yüksek fiyatlı  olan bu mecralardan uzak durun.
Markalaşmak için bu mecralarda olmak zorundasınız ama bütçeniz kısıtlıysa ve bu mecraları uzun süreli kullanmayacaksanız hiç  bu alanlarda vakit, enerji ve para kaybetmeyin.

Kullanacağınz reklamı sık sık değiştirin. 2 haftada bir yeni yüzünüzle çıkın.
Reklamda avantajlı taraflarınızı kullanın.
Çok sanatsal , çok büyük ebatlı, çok teknolojik reklamlar elbette markalaşma için doğru planlamalar. Ama inşaatta asıl tepkiyi ve kullanıcıyı çeken, satış ofisinize telefon açtıran daima fiyat, lokasyon, vade gibi avantajların ön plana çıktığı reklamlar.Bunlar içinde gerekli olan sadece  doğru mesaj ,doğru slogan ve bannerda doğru renk.
Emlakla ilgili en güncel , güvenilir, sadece reklam verenin değil tüm projelerin bilgisini doğru veren herkese eşit mesafede duran mecralarla çalışmaya dikkat edin.
Yoksa sizden daha çok para verenin haberi ön plana çıkıyo olmasın.

 

Nihan Urel


İletişim

[email protected]


Geri Dön