19 / 04 / 2024

Evlerde Neo-natüralist yaz modası!

Evlerde Neo-natüralist yaz modası!

Stilist ve yazar Hans Blomquist’in yeni kitabı “The Natural Home”, Debi Treloar’ın da fotoğraflarıyla son zamanların en hızlı yükselen dekorasyon stilinin portresini çiziyor



Seçtiğiniz malzemelerin, eşyaların ve yapılan düzenlemenin doğadakine en yakın şekilde olmasını öngören neo-natüralizm. Amacından uzaklaşmış ve abartılmış mekanlar, doğal ve samimi olmayan insanlar kadar sıkıyor bizi artık. 


Daha iyisi ya da daha fazlası olsun derken asıl güzelliği kaybetme riski bir yana; içinde rahatça yaşanabilen değil sadece seyredilen alanlar tasarlamak, dekorasyonda düşülecek en büyük hatalardan biri. Neyse ki bu yöndeki eğilimi frenleyen güçlü bir stil arkadaşı çıkageldi: Natüralizm, şehir insanının doğa özlemini evin içinde gidermeye çalışmakla kalmıyor; bize doğal, sakin, yıpranmış, asimetrik, basit, hatta ilkel olarak da şık görünülebileceğini kanıtlıyor. 


Sahil evlerinde, ada evlerinde, kır evlerinde, yaz haline bürünmek isteyen şehir evlerinde, bahçe ve teraslarda rahatlıkla uygulanabilecek bu stilin anahtarları şöyle sıralayabiliriz:

- Toprak ve orman renklerinden oluşan bir renk paleti

- İşlenmemiş, ham, pürüzlü, pas efektli yüzeyler

- Patine ahşap ve eskitilmiş metal mobilyalar

- Antik görünümlü cilalar

- Ready-made ve vintage eşyalar

- Organik kumaşlar, düz kilimler 

- Beklenmedik, kişisel aksesuvar kombinasyonları

- Farklı dönemlere ait nostaljik seçimler

- Yüksek ve yoğun yeşil bitki grupları Çiçekleri de doğal bırakın


Çiçeklerin insan duyguları ve kendini iyi hissetme üzerine olan etkileri hakkında geniş çaplı bir araştırma yapan New Jersey Üniversitesi’nden Dr. Haviland-Jones , “Bir çiçek aranjmanının insan duygularına yaptığı ani ve belirgin olumlu değişiklikleri yapan başka bir şey yok” diyor. Yeryüzünün natürel makyajı olan çiçekler, evinizden içeri girdikleri anda ortama neşe, enerji ve güzellik katar; nazlı nazlı hikayelerini anlatıp şarkı söylerler. Onları doğadaki gibi asimetrik biçimde gruplamayı deneyin.


H&M yorumu


Hans Blomquist’in H&M markasının ev koleksiyonu için yaptığı düzenleme, yaprakları, kuşları, ayçiçeklerini, çiçek soğanlarını ve enginarları dekorasyonun odak noktası yapıyor. Beyaza boyanmış yıpranmış görünümlü demir mobilyalara keten tekstiller eşlik ediyor.


İlginç birleşimler


Ev-ofis çalışanların ofis bölümünün ille de soğuk ve teknolojik bir kurguda olması gerekmiyor. Retro bir ahşap çalışma masasıyla oluşturulmuş bu köşe, kişiselleştirilmiş aksesuvarlar ve tasarım ikonu bir sandalye ile rahat, natürel bir hale bürünmüş.


Melda Narmanlı Çimen / HÜRRİYET


Geri Dön