26 / 04 / 2024

'Evlere şenlik' tadilat zamanı

'Evlere şenlik' tadilat zamanı

Kriz nedeniyle konut yatırımını erteleyen kesim bahara hazırlığı da bahane ederek evini tamirata girişti.



Şimdi, akan çatıyı onarmanın, evi yeniden boyamanın, parkeleri değiştirmenin tam zamanı.....

Yıllardır biriktirdiği birikimini konut için değerlendirmek isteyenler bu dönemde ortaya çıkan fırsat projelerinin önünde uzun kuyruklar oluşturuyor. Ancak bu dönemde tedirginliğini koruyan bir kesim var ki onlar da emlağa yatırım yapmak yerine bu dönemi kendi evlerini yenimekle geçiriyor. Evinin boyasını değiştiriyor, parkesini yeniliyor, enerji maliyetlerinden tasarruf etmek için yalıtım yaptırıyor ya da akan çatısını kriz dönemine özel fiyatlarla en maliyetli şekilde tadilat yaptırıyor. İnşaat sektöründeki projelerin sayısının azalmasıyla birlikte krizden direk etkilenen inşaatın alt sektörleri ise bu dönemde canlanmayı "tadilat'la atlatmaya bakıyor. Şimdiye kadar önemli bir potansiyeli yeni konutlar için kullanan seramikten boyaya, çatı sistemlerinden yalıtıma kadar pek çok sektör şimdi gözünü evini yenileme düşüncesinde olan kesime dikti.

Yaz-kış enerjiden tasarruf
Yalıtım, konutlarda kışın artan doğalgaz faturalarında tasarruf sağlarken yaz aylarında ise klima kullanımının neden olduğu yüksek elektrik faturalarını düşürme imkanı yaratıyor. Özellikle de küresel ısınmanın gündemde olduğu bu günlerde önemli gündem maddesi durumunda.

Enerji fiyatları yükseliyor, yalıtım altırnatif değil zorunlu hale geliyor

Enerji fiyatlarındaki artışla birlikte yalıtım son yıllarda bir gereklilikten çok zorunluluk haline geldi. ThermoCoat Genel Koordinatörü Ayşegül İşeri, doğalgaz fiyatlarındaki artış devam ederse kimsenin düşünmeden yalıtım sıvası yaptırması lazım" diyor. Isı, ses, su ve yangın izolasyonunu sağlayan yalıtım ürünleri ise bu dönemde çekici hale geliyor. Yalıtım ürünleri, özellikle küresel ısınmanın gündemde olduğu bu dönemde tüketicilerin tasarruf ülke ekonomisine de yarar sağlıyor.

Boyada alt kategori ürünlere kayış var

İnsanların evlerini yenilemeye başladıkları en önemli alanların başında duvarlar geliyor. Bu nedenle değişim de buradan başlıyor. Polisan Pazarlama Müdürü Reha Tepe, bu yıl yeni konut stoğunda düşüş beklemelerine rağmen evlerini yenilemek isteyen kesimde bir düşüş beklemediklerini söylüyor. Krizle birlikte tüketicinin markaların alt kategorisinde bulunan ürünlere yönelmesi bekleniyor.Boya Sanayicileri Derneği (BODAS) da bu amaçla son tüketiciye ulaşmaya yönelik kampanyalarla çalışmalarını artıracak.

Hayata başka pencereden bakın!

PİMAŞ Genel Müdürü Oktay Alptekin, geçmişte konut satışlarının yavaşladığı dönemlerde insanların pencereleri başta olmak üzere evinde tadilata gittiğini bu yılda sektörün kötü durumuna rağmen canlanma beklediklerini söylüyor. Mevcut yapılarda pencere değişimlerinin bu yıl canlanması bekleniyor. Pencere sistemlerinde fiyatlarda ciddi oranda düşüşler meydana gelmedi ancak bazı bölgelerde rekabetin getirdiği fiyat düşüşlerine rastlanıyor. Alptekin, "Bir noktada canlanma bekliyoruz. Ancak hâlâ istediğimiz seviyede değil" diyor. Pencereleri değiştirmek için ise tam zamanı olduğunu söylüyor.

Kiremit değiştirmeden çatı yeniliyor

Çatılarını en ekonomik fiyata onarmak isteyenler için de bu dönem bir fırsat olarak değerlendirilebilir. Onduline, kiremit altı yalıtım levhası ile apartman ya da bina sahiplerine kendi kiremitlerini kullanmak şartıyla ekonomik bir şekilde onarma imkanı sağlıyor. Çatıdaki kiremitler kaldırılarak altına izolasyon levhası yerleştiriliyor. Böylece aynı kiremitler kullanılarak ekstra maliyet çıkartılmadan çatı onarılıyor.

Fuarlar da konut yenilemeye yöneldi

TÜYAP Fuarcılık İcra Kurulu Başkanı Serdar Yalçın, 15 Mart'a kadar devam edecek olan İstanbul Pencere Fuarı'nda ve sonrasında Seramik, Banyo ve Mutfak fuarlarının sektörü canlandıracağını kaydediyor. Her iki fuar da sadece yeni binaların yapılmasında değil mevcut binaların yenilenmesi ve onarılması için de önemli bir potansiyel içeriyor. Yalçın yaşam tarzlarındaki değişikliklerin sektörleri de etklediğini kaydediyor

Sabah

Geri Dön