24 / 04 / 2024

Evlerin yüzde 50'si Mart ayında senetle alındı!

Evlerin yüzde 50'si Mart ayında senetle alındı!

KONUT alıcısı şirketlerin kendi bünyelerinde sunduğu ödeme planlarını tercih ediyor. Reidin ve GYODER tarafından hazırlanan Yeni Konut Fiyat Endeksine göre mart ayında evlerin yüzde 50'si senetle satıldı.



Yılın ilk 2 ayım değeılendireliğimizde ise; Ocak avında senet alım oranı yüzde 38. banka kredili kullanım oranı yüzde 22. peşin alım oranı yüzde 40 olmuştu. Şubat ayında ise senet oram yüzde 44. banka kedili alını yüzde 22. peşin alım oranı yüzde 34 oldu. 



FİYATLAR YÜZDE 7 ARTTI 

Mart ayında konut fiyatları bir önceki aya gore yüzde 1.23, geçen yılın aynı dönemine gore de yüzde 7.05 oranında aitti, geçen ay ev fiyatları bir YARANTI önceki aya kıyasla Avrupa yakasında yüzde 1.37. Anadolu yakasında ise VH7HP yüzde 0.31 arttı. Konut tiplerine çok azaldığı şehir oldu. Geçen ay konut alıcısı yüzde 29 bitmiş konutları, yüzde 74 oranında ise inşaatı devam edeıı konutları tercih etti. Mart ayında satılan evlerin yüzde 97.1'i yüzde 1 KDVli, yüzde 2.9'u da yüzde 18 KDV'li evler oldu. 



MALİYET ARTIŞI YANSIDI 

Yeni Konut Fiyat Endeksi 2015 Maıt ayı sonuçlarını değerlendiren GYODER Başkanı Azız Torun. "Özellikle son donemde küresel ekonomideki hızlı değişim sonucunda, doların gelişmekte olan ülke pata birimleri karşısında değer kazanması, ülkemiz ekonomisindeki dengeleri ister istemez etkilemektedir Bu açıdan bakıldığında, konut fiyatlarındaki değişimler için özellikle önümüzdeki seçim döneminde yurtiçi ve yurtdışında oluşacak gelişmelerin yalandan takıp edilmesi gerekmektedir. Fakat geçtiğimiz Mart ayına baktığımızda, endeks aylık %1,23 oranında; geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,05 oranında artış gösterdiğini söyleyebiliriz. Geçen aydaki yüzde 1 23'lük fiyat at tış ot anıtını, yüzde 1.19 olarak gerçekleşen TUFE'nin üzerinde olması enflasyondan ve üstlenilen vadelerin finansman maliyetlerinin yansımaları vb. nedenlerden kaynaklanan maliyetlerdeki artışın, konut fiyatlarına yansıdığını göstermektedir" diye konuştu. 



Hürriyet


Geri Dön