16 / 04 / 2024

EVSİD'in 2019 hedefi 3 milyar dolar!

EVSİD'in 2019 hedefi 3 milyar dolar!

2018’i 2.5 milyar dolarlık ihracat ile kapatan Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD), 2019 hedefini ise 3 milyar dolar olarak açıkladı.



Türkiye’nin bu dönemde güçlü büyümesine en güçlü katkının sanayici/ihracatçı tarafından verildiğini dile getiren Burak Önder, sürdürülebilir büyüme için ihracatçının finansmana erişiminin önemine dikkat çekti.

Milliyet Gazetesi'nden Duygu Erdoğan'ın haberine göre Önder, “Sanayicilerimizin en büyük sıkıntısı sanırım finansmana erişim, bu sene sanayiciler olarak finansmana erişimde kolaylık bekliyoruz. Bu anlamda Eximbank çok iyi bir enstrüman. Dünyada ihracatı gelişmiş ülkelere baktığınızda, çok iyi bir Eximbank sistemi görüyorsunuz. Türkiye’deki Eximbank iyi fakat bu sene çok daha fazla ihtiyacımız var. Belki Eximbank’taki Kredi Garanti Fonu (KGF) oranları  artırılabilir. Avrupa’da 45 günlere, uzak pazarlarda 60 günlere kadar çıkan vadelerde buna ihtiyacımız var. Bu sayede ihracatçı büyük bir atak yapar” dedi. 

3.5 dolar hedefi

Türkiye’nin kilogram başına ihracat fiyatının 3.20 dolar seviyesinde olduğunu ve dünyada yedinci sırada bulunduğunu dile getiren Burak Önder, yapılacak çalışmalarla bu fiyatın yukarı çekilebileceğini söyledi. Önder, “Türkiye’nin üretimi dünya standartlarında. Ancak tasarım ve markalaşma sorunu ile nitelikli pazarlama eksiğimiz nedeniyle fiyat düşük kalıyor. Ticaret Bakanlığı ile temastayız. Bakanlık ambalaj tasarımı desteği veriyor. İkincisi ürün tasarımında teşvik alabilir miyiz? Bakanlıkla görüşüyoruz. Eğer tasarım ve ambalajda istediklerimizi yapabilirsek kilogram başına fiyatı 3.5 dolarlara çıkabiliriz” diye açıklama yaptı. 

Türkiye’nin ev ve mutfak eşyaları sektöründe toplam 170 ülkeye ihracatı olduğunu belirten Önder, değer olarak bakıldığında elektrikli ev aletlerinin ilk sırada olduğunu söyledi. Kilogram olarak ise plastik ürünlerin açık ara önde olduğunu ifade eden Önder, özellikle saklama kapları ve süzgeç gibi plastik ürünleri dünyanın tamamına yakınına ihraç ettiklerini de belirtti. 


Geri Dön