16 / 04 / 2024

Eximbank kredileri 10 kat arttı

Eximbank kredileri 10 kat arttı

Nihat Ergün, "Eximbank'ın  kredilerini 2010'da 10 kat artırarak 150 milyon dolardan 1 milyar 450 milyon dolara çıkardık" dedi



Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "Eximbank'ın ihracatçılarımıza kullandırdığı orta ve uzun vadeli kredileri 2010'da 10 kat artırarak 150 milyon dolardan 1 milyar 450 milyon dolara çıkardık. Ülke alıcı kredilerini de 27 milyon dolardan 1 milyar dolara yükselttik" dedi

Türkiye Makine Sanayi Buluşması'nın açılışında konuşan Ergün, önceki gün gerçekleştirilen Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında Eximbank'ın yeni finansman yöntemi üzerinde durduklarını bildirdi. Ergün şunları söyledi:
"Eximbank'ın ihracatçılara kullandırdığı orta ve uzun vadeli kredileri 2010'da 10 kat artırarak 150 milyon dolardan 1 milyar 450 milyon dolara çıkarılması kararı alındı. Eximbank kısa vadeli kredilerden orta ve uzun vadeli kredilendirme stratejisine doğru bir geçiş yapmış oldu. 2010 bu stratejinin başlangıcı oldu. Bu 5 yıldan daha uzun vadeli krediler şeklinde gerçekleştirilmiş olacak. Ağırlıklı olarak makine sektörünün bu kredilerden yararlanması görüşü de orada kabul edilmiş bir görüştür. Her yıl bu alanı daha da genişletmekte kararlıyız."

`Tartışmanın kimseye faydası yok'
Her şirketin bir işçi alarak işsizliğin azaltılması yönündeki tartışmalara da değinen Ergün şunları söyledi:
"İşsizliğin tek başına çözümü, birini bir yıl süreyle yanına almakla işsizlik çözülür diye bir fikir kimsede yok. Başbakanımızda da böyle bir fikir yok, bizde de yok. Siz bunu 1 milyon kişi olarak gerçekleştiremeyebilirsiniz. Kaç kişi gerçekleştirdiğinizin önemi de yok. Önemli olan bu adımı atmak, elini taşın altına soktuğunu bütün Türkiye kamuoyuna gösterebilmektir. Beklenen de aslında budur. Bunu yoğun bir tartışma konusu haline getirmenin kimseye bir faydası olmayacak. Onlara da olmayacak, işsize de olmayacak, Türkiye'ye de olmayacak."
Milliyet

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

İhracatçıya 1,45 milyar dolarlık kredi müjdesi 
 
Sanayi ve Ticaret Bakanı Bakanı Nihat Ergün, Makine Sanayi Sektör Strateji Belgesi'ne son şeklinin verileceği "Türkiye Makine Sanayii Buluşması"nın açılışında, ihracatçılara, Eximbank kredilerinin 150 milyon dolardan 1 milyar 450 milyon dolara yükseltildiği müjdesini verdi.
 
Ergün, "Eximbank'ın ihracatçılarımıza kullandırdığı orta ve uzun vadeli kredileri 2010 yılında 10 kat artırarak 150 milyon dolardan 1 milyar 450 milyon dolara çıkardık. Ülke alıcı kredilerini de 27 milyon dolardan 1 milyar dolara yükselttik." dedi. Önceki gün gerçekleştirilen Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında Eximbank'ın yeni finansman yöntemi üzerinde durduklarını hatırlatan Ergün, şunları söyledi: "2009'da sadece 150 milyon dolar orta ve uzun vadeli kredi verilmiş, 2010'da 1 milyar 450 milyon dolara çıkarılmış olacaktır. Bunun ülke alıcı kredileri bölümü 27 milyon dolardır geçen yıl. 2010'da ülke alıcı kredisi 1 milyar olarak kullanılacaktır. Bu 5 yıldan daha uzun vadeli krediler şeklinde gerçekleştirilmiş olacak. Ağırlıklı olarak makine sektörünün bu kredilerden yararlanması görüşü de orada kabul edildi. Her yıl bu alanı daha da genişletmekte kararlıyız."

Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran ise makine sektörü ihracatının 10 yılda önemli bir yol kat ettiğini ve toplam ihracat içinde yüzde 10'luk payı bulunduğunu söyledi. Teknoparkların makine sanayicilerine uygun olmadığını ve sektöre uygun düzenlemeler yapılması gerektiğini aktaran Dalgakıran, Ar-Ge payının milli gelire oranının binde 7 olduğunu ve bu payı yüzde 2'ye çıkarmayı amaçladıklarını kaydetti. Alarka Holding Yönetim Kurulu Başkanı İshak Alaton, Türkiye'nin dünyada bir numara olabileceğini ancak kısa sürede daha yüksek seviyelere çıkması için özel sektör-devlet işbirliğinin şart olduğunu söyledi. Alaton, 1950'li yıllarda İsveç'te sanayi grubuna, hükümetin özel teşvikler verdiğine ve kısa sürede Ericsson cep telefonları, SKF rulmanları, Atlas kompresörlerinin bu teşviklerle büyüdüğüne dikkat çekerek, "Ben burada büyük firmalara Sabancılara, Koçlara özel teşvikler verelim demiyorum. Benim mesajım, Türkiye içinde makine satmayı aklınızdan çıkartın. Türkiye artık sizin pazarınız değil. Sizin pazarınız dünya." dedi. Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu da Türkiye'de makine sanayiinde teknolojik olarak eksiklerinin olduğunu ancak daha iyisini yapması için sektörün cesaretlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Zaman

İhracatçıya 10 kat kredi müjdesi
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, `'Eximbank'ın ihracatçılarımıza kullandırdığı orta ve uzun vadeli kredileri 2010 yılında 10 kat arttırarak 150 milyon dolardan 1 milyar 450 milyon dolara çıkardık. Ülke alıcı kredilerini de 27 milyon dolardan 1 milyar dolara yükselttik'' dedi. Ergün, şunları söyledi:
"Eximbank'ın ihracatçılara kullandırdığı orta ve uzun vadeli kredileri 2010 yılında 10 kat arttırarak 150 milyon dolardan 1 milyar 450 milyon dolara çıkarılması kararı alındı. Eximbank kısa vadeli kredilerden orta ve uzun vadeli kredilendirme stratejisine doğru bir geçiş yapmış oldu. 2010 yılı bu stratejinin başlangıcı oldu. 2009'da sadece 150 milyon dolar orta ve uzun vadeli kredi verilmiş, 2010 yılında 1 milyar 450 milyon dolara çıkarılmış olacaktır. Bunun ülke alıcı kredileri bölümü 27 milyon dolardır geçen yıl. 2010 yılında ülke alıcı kredisi 1 milyar olarak kullanılacaktır. Bu 5 yıldan daha uzun vadeli krediler şeklinde gerçekleştirilmiş olacaktır. Ağırlıklı olarak makine sektörünün bu kredilerden yararlanması görüşü de orada kabul edilmiş bir görüştür. Her yıl bu alanı daha da genişletmekte kararlıyız."
Konuşmasında geçen hafta Başbakan tarafından açıklanan Esnaf ve Sanatkârlar için hazırlanan `strateji belgesi' ve `eylem planı'na değinen Ergün, "Bakanlığımız koordinasyonunda, ilgili tüm tarafların katılımıyla hazırladığımız Sanayi Strateji Belgesi'ni de son aşamaya getirdik ve bu belgeyi de yakında kamuoyuna açıklayacağız" dedi. Ergün, hükümet olarak sanayi stratejisi ve vizyonunu, `orta ve yüksek teknolojili ürünlerde Avrupa'nın üretim, mal ve hizmet üssü olmak' şeklinde belirlediklerini açıkladı.
Radikal

Eximbank kredileri 10 kat artırıldı
SANAYİ ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Eximbank kredilerinin 150 milyon dolardan, 1 milyar 450 milyon dolara yükseltildiğini açıkladı. Ergün, ülke kredilerini ise 27 milyon dolardan 1 milyar dolara çıkartıldığını söyledi. İstanbul'da düzenlenen 'Türkiye Makina Sanayi Buluşması' açılışında konuşan Bakan Ergün,  'Türkiye'de CNC tezgahı olmayan endüstri meslek lisesi ve teknik lise bırakmayacağız. Ben de teknik lise mezunuyum.   1-2 yıl içinde bütün bu okullarda CNC tezgahının üretilmeye başladığını göreceğiz' açıklamasında bulundu. Toplantıda konuşan Sanko Holding Başkanı Abdülkadir Konukoğlu ise  işadamlarını yaptıkları yatırımlarda Türk makinesi kullanmaya davet ederken aksi takdirde teknik lise mezunlarının ancak birer ucuz işçi haline geleceğini söyledi. SANAYİ ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Eximbank kredilerinin 150 milyon dolardan, 1 milyar 450 milyon dolara yükseltildiğini açıkladı. Ergün, ülke kredilerini ise 27 milyon dolardan 1 milyar dolara çıkartıldığını söyledi. İstanbul'da düzenlenen 'Türkiye Makina Sanayi Buluşması' açılışında konuşan Bakan Ergün,  'Türkiye'de CNC tezgahı olmayan endüstri meslek lisesi ve teknik lise bırakmayacağız. Ben de teknik lise mezunuyum.   1-2 yıl içinde bütün bu okullarda CNC tezgahının üretilmeye başladığını göreceğiz' açıklamasında bulundu. Toplantıda konuşan Sanko Holding Başkanı Abdülkadir Konukoğlu ise  işadamlarını yaptıkları yatırımlarda Türk makinesi kullanmaya davet ederken aksi takdirde teknik lise mezunlarının ancak birer ucuz işçi haline geleceğini söyledi.
Akşam


Geri Dön