25 / 04 / 2024

EYT'yi sabırsızlıkla bekleyenler dikkat! Bu yaştakiler yasa çıksa bile emekli olamayacak

EYT'yi sabırsızlıkla bekleyenler dikkat! Bu yaştakiler yasa çıksa bile emekli olamayacak

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili hazırlıklar devam ederken kamuoyunda çok sayıda yanlış bilgi dolaşmakta. İşte EYT ile ilgili 5 doğru 5 yanlış.



EYT ile ilgili son dakika gelişmeleri yakından takip ediliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, tek bir formül üzerinde durulduğunu ve EYT yasası için Aralık ayının işaretlendiğini belirtti. Ancak kamuoyunda başta EYT'nin kapsamıyla ilgili olmak üzere çok sayıda yanlış bilgi dolaşmakta. İşte EYT ile ilgili yanlış bilinen 5 detay...

YANLIŞ: 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olan herkes EYT kapsamında emekli

DOĞRU: EYT kapsamı içine giren sigortalıların 8 Eylül 1999 öncesinde ilk defa uzun vadeli sigorta kollarından çalışmaya başlamış ve prim ödemiş olmaları
gerekiyor.

EYT'lilerin 'lilerin hepsinin hemen emekli olmaları da mümkün değil. SSK'lılar için işe giriş tarihine göre 5000 ile 5975 arası prim gününü, kadın ise 20, erkek için 25 yılı tamamlamak gerekiyor.

EYT'li kadınların tamamı 20 yıllık sigortalılık süresini doldurmuş durumda.

Erkekler için 25 yıllık süre ise 2022'ye göre 1997 yılı ve öncesinde sigortalı olanlar için tamamlanmış durumda.

EYT'li erkeklerin tamamı 8 Eylül 2024 tarihinde 25 yıllık sigortalılık süresini dolduracak.

Farklı kurumlarda çalışanlar açısında da farklı prim şartları gerekiyor.

Prim gün sayısını ve çalışma yılını doldurup sadece yaşa takılanlar şu anda EYT düzenlemesi kapsamında görünüyor.

Primi ya da yılı tamamlanmamış olanlar için ise borçlanma, kademeli emeklilik, kısmi emeklilik gibi formüller gelebilir, burada bir netlik yok.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön