25 / 04 / 2024

Eyüp Sevimli: Konutlar yapılırken biz üretime geçmiştik

Eyüp Sevimli: Konutlar yapılırken biz üretime geçmiştik

İzmir Menemen Serbest Bölge Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli, deri sanayicilerinin üretim yaptığı bölgelerinin arıtma tesisinin çalıştırılmadığı için çevre kirliliğine yol açtığı iddialarının asılsız olduğunu savundu



Sevimli, Ege Sanayiciler Kulübü'nde, serbest bölge yönetim kurulu üyeleri ve Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkan Vekili Erdoğan Çiçekçi'nin de katılımıyla düzenlediği basın toplantısıyla İDESBAŞ'ın çevreyi kirlettiği iddialarına yanıt verdi. İzmirli deri işletmelerinin 60 yıldır faaliyet gösterdikleri Yeşildere mevkisinin, iç göçün getirdiği çarpık yapılaşma sonucu konutlarla dolması üzerine sanayinin yeni yer arayışına girdiğini anlatan Sevimli, ilgili tüm bakanlık ve resmi kurumların yaptığı değerlendirmeler sonucunda  İzmir  deri sanayinin Menemen'de belirlenen sanayi bölgesine taşınmasının kararlaştırıldığını hatırlattı. Bölgenin 1993 yılında açılışı yapılan arıtma tesisiyle faaliyetine başladığını belirten Sevimli, ayrıca İDESBAŞ olarak hava kirliliğini önlemek amacıyla hiç bir devlet kuruluşu ya da belediyeden destek almadan, 2008 yılında gerekli altyapı yatırımını tamamlayarak, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) kullanımına geçmiş olduklarına işaret etti.

SANAYİ BÖLGESİNİN BİTİŞİĞİNE KONUT İZNİ
Sevimli, bugün şikayetlere ve gerçek dışı iddialara konu olan sorunların, geçmişte çarpık kentleşme sonucu ortaya çıkan sorunlarla benzerlik taşıdığını ifade ederek, şunları kaydetti: "1980'li yıllarda imar planlarına sanayi bölgesi olarak işlenen ve buradan hareketle yapılan, sonradan İDESBAŞ adını alacak olan Menemen Deri Sanayi Bölgesi'nin hemen bitişiğinde, ne acıdır ki sonradan konut yapılmasına izin verildi. Villakent adını taşıyan bu konut yapılaşmasına imar iznin verildiği tarih 18 Temmuz 1993'tür Oysa bu tarihte biz fabrika inşaatlarımızı bitirmiş üretime başlamıştık."

Villakent sakinlerinin yaşadığı koku sorunun, hiç bir şekilde arıtma tesisinin gerektiği gibi ya da hiç çalıştırılmamasından kaynaklanmadığını ve dolayısıyla Villakent'i yapan EgeKoop'un Genel Başkanı Hüseyin Aslan'ın  iddialarının gerçeği yansıtmadığını savunan Sevimli, şöyle devam etti: "Arıtma tesisimiz ve bölgemizin rutin denetimleri Çevre Orman İl Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Ayrıca normal denetimler dışında bölgemiz, bu asılsız iddialarla sürekli şikayet edilen bir bölgedir ve devamlı gözetim altındadır. Çevre ve Orman İl Müdürlüğü kendi normal denetimlerinin dışında bu şikayetler dolayısıyla da bize gelmekte ve şikayetleri yerinde tespit etmektedirler. Eğer böyle bir şey olsaydı, şu ana kadar bir takım yaptırımlarla karşı karşıya kalırdık.

"KOKU İÇİNE EV YAPILDI"
Sevimli, Villakent sakinleriyle 5 aydır sorunu ele aldıklarını ve şikayetlerin bölgeden kaynaklanmadığını kendilerine ispat ettiklerini belirterek, EgeKoop Genel Başkanı Hüseyin Aslan'ın bölgeyi suçlayan iddialarla hedef saptırmaya çalıştığını ileri sürdü. Villakent sakinlerinin "koku" şikayetinin gerçek ve haklı bir şikayet olduğunu dile getiren Sevimli, şöyle konuştu: "Villakent sakinlerinin şikayetlerinin devam etmesi haklı bir şeydir. Çünkü deri sanayi, kendine has hayvansal bir kokuya sahiptir. Hepiniz Kurban Bayramında kurban kesilirken üzerinden çıkan postun kokusunu bilirsiniz. Organik bir kokusu vardır. Ayrıca bunun işlenmesi sırasında uygulanan prosesten dolayı sanayinin kendine has bir kokusu vardır ve yine ayrıca deri sanayinin haricinde diğer arıtmalarda da arıtmanın kendine has bir kokusu vardır. Çünkü arıtma bir biyolojik ve kimyasal faaliyetlerin sonucudur. Bu tesisten çıkan bir takım gazlar koku yaratmaktadır. Bunların en başında sülfürizasyon sülfür oksidasyonu vardır.

Bu nedenle, siz, sanayi bölgesinin, arıtma tesisin 500 metre yanına kadar ev yaparsanız kokunun içine ev yapmış olursunuz. Bizim prosesimizden kaynaklanan bir koku olduğu mutlakadır ve arıtma tesisimizin bir kokusu olacağı mutlakadır. Ama bu rahatsızlığın sorumlusu biz değiliz" Sevimli, tüm bu gerçeklere rağmen sanayi bölgelerine ilişkin gerçek dışı iddialarda bulunmaya devam ettiğini dile getirerek, EgeKoop Genel Başkanı Aslan'a "Kurduğunuz kooperatif aracılığıyla Villakent'i pazarlarken, satın alanlara konutların hemen bitişiğinde sanayi bölgesi bulunduğunu söylemediğini, gazetelere verdiği "ikinci bahar evleri" sloganıyla verdiği ilanlarda neden sanayi bölgesinden şikayetçi olmadığını" sordu.

Eyüp Sevimli, Hüseyin'in Aslan'ın basında yer alan "kendilerini suçlayıcı ve resmi makamları töhmet altında bırakıcı" ithamları dolayısıyla Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunacaklarını, ayrıca tazminat davası açacaklarını sözlerine ekledi.
AA


Geri Dön