19 / 03 / 2024

F1 yeniden İstanbul Park'a gelebilir!

F1 yeniden İstanbul Park'a gelebilir!

Türkiye’nin yeniden Formula 1’in yarış takvimine girmesi için çalışmaların hızlandığını anlatan İstanbul Park’ın işletmecisi Vural Ak, F1’in patronu Bernie Ecclestone'nin İstanbul'un olmasını çok istediğini söyledi.




Türkiye’nin yeniden Formula 1’in yarış takvimine girmesi için çalışmaların hızlandığını anlatan İstanbul Park’ın işletmecisi Vural Ak, “F1’in patronu Bernie Ecclestone İstanbul’u çok istiyor. 26 milyon dolarlık devlet desteğini 13.5 milyon dolara kadar çekti. İmzaların atılması için hükümetin kurulmasını bekliyoruz” dedi.


Formula 1’in 2016 yılında geri dönmesi için son söz 1 Kasım’dan sonra kurulacak yeni hükümete kaldı. 2012 yılında İstanbul Park’ın işletmesini 10 yıllığına 125 milyon dolara alan Intercity’nin patronu Vural Ak, “Formula 1’in patronu Bernie Ecclestone görüşme talep etti. Bu bizim için de sürpriz oldu. İstanbul’u çok istediğini ve F1 takvimine girmesi için her türlü kolaylığı göstereceğini söyledi. Biz de hazırlıklarımızı ona göre yapıyoruz. Seçimlerden sonra kurulacak hükümetin kapısını çalacağız. Ecclestone, 26 milyon dolarlık devlet desteğini 13.5 milyon dolara çektiğini söyledi” dedi.



VE İSTANBUL YENİDEN FORMULA 1 TAKVİMİNDE


Ak, 2012’nin sonunda da benzer bir durumun yaşandığını ve dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ecclestone’un anlaşamadığının hatırlatılması üzerine şöyle konuştu: “Bizim için şartlar değişti. Formula 1 doğduğu topraklarda izleyici kaybediyor. Ayrıca meşruiyetini kaybetmeye başladı. Ecclestone da bunun farkında. Formula 1 bu sene Katar, Abu Dabi ve Bahreyn’de yapılıyor. Bunların hepsi diktatörlük şeklinde yönetilen üçüncü dünya ülkeleri. Paraları çok olduğu için kendi diktatörlüklerini meşru göstermek için Formula 1’i kullanıyorlar. İstanbul Formula 1 için çok önemli bir şehir. İşte bu yüzden diğer ülkeler 40-90 milyon dolar arasında para verirken Türkiye’den 13.5 milyon dolar istiyor. Artık sadece imzaya kaldık. Bu bizim için çok önemli.”



İSTANBUL'A BÜYÜK SÜRPRİZ


Bernie Ecclestone’nun İstanbul’u istemesi nedeniyle aralık ayına kadar opsiyon tanındığını anlatan Vural Ak, “Formula 1’e en hazır pistlerden birine sahibiz. Türkiye’de seçimlerin 1 Kasım’da yapılacağını anlattık bize aralık ayına kadar opsiyon tanıdılar. Yeni hükümet kurulunca ve 13.5 milyon dolarlık anlaşmayı onaylarsa yarışları yeniden başlatacağız. Talep edilmesi halinde paranın üstünü biz ödeyeceğiz” dedi.


İstanbul’un Formula 1 tarihi


* 2005 ve 2011 sezonları arasında İstanbul Formula 1’in takvimine girdi. 

* İstanbul Park pisti, 8’inci virajı ve pilotlar arasında efsane oldu.

* Ecclestone, F1’in Türkiye’de düzenlenmesi için Türk hükümetinden 13.5 milyon dolar yerine 26 milyon dolar istedi.

* Düşük seyirci sayısı ve finansal anlaşmazlıklar nedeniyle Türkiye Grand Prix’i takvimden çıkartıldı.

* 2012’de Intercity’nin patronu Vural Ak, İstanbul Park’ın işletmesini 10 yıllığına 125 milyon dolara kiraladı.

* Türkiye’nin tekrar takvime girmesi için 2013’te çalışmalar yaptı.

* Ancak hükümetin destek vermemesi nedeniyle Türkiye Grand Prix’i yapılamadı.



TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK OTO PAZARI AÇILDI


YAPTIKLARI yeni yatırımların arasına “İstanbul Park Oto Pazarı’nı (İPOP)” da eklediklerini anlatan Vural Ak, “70 dönüm üzerine kurulan 7 bin 100 araçlık kapasitesiyle yılda 25 bin araç satmayı hedefliyoruz. İstanbul Park’ın dev arazisi içerisinde yer alan ve müşterilerine konfor sunmayı hedefleyen açık oto pazarında 53 işletme araçlarını satmak için yer alırken, oto pazarı kültürünü sil baştan değiştirdik. Yüksek güvenlikli ve konforlu pazarda numaralandırma sistemiyle araçlar görücüye çıkarken internet üzerinden de alışveriş yapılabilecek. Bunun yanı sıra alınan aracın beğenilmemesi halinde 10 gün içerisinde geri alınacak. 1 hafta boyunca açılışa özel yüzde 10 indirim yapılırken, 1 yıl garanti ve ekspertiz raporu hediye ediliyor” dedi.



Hürriyet





Geri Dön